Συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρο Ξενοφώντος, ζητούν οι Δήμαρχοι Αραδίππου, Λάρνακας και Δρομολαξιάς Μενεού με στόχο να επιλυθεί το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και Κοινότητες της επαρχίας από την έντονη δυσοσμία που υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες από τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων και τη χρήση τους στα χωράφια.
Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα οι Ευάγγελος Ευαγγελίδης, Ανδρέας Βύρας και Κύπρος Ανδρονίκου, στο Δημαρχείο Αραδίππου όπου εκτός από το θέμα της δυσοσμίας από τις κτηνοτροφικές μονάδες συζητήθηκε και το θέμα του ΧΥΤΥ Κόσιης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «oι οσμές δεν διαχωρίζονται με τα όρια των Δήμων, το αντιμετωπίζουμε από κοινού».
Σε λίγο καιρό, πρόσθεσε, «είναι η εποχή όπου κάθε χρόνο ως επαρχία Λάρνακας, αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών μας, τον τουρισμό και γενικότερα την επαρχία μας» που, όπως είπε, δεν είναι άλλο από αυτό της έντονης δυσοσμίας.
Ο κ. Βύρας ανέφερε ότι έχουμε μια ξεκάθαρη θέση, έγιναν ξανά συναντήσεις και είπαμε τα ίδια πράγματα αλλά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτε.
«Ετοιμάστηκε ένα έγγραφο με πέντε εισηγήσεις οι οποίες είναι προς την σωστή κατεύθυνση, είναι εφαρμόσιμες, δεν χρειάζονται εκατομμύρια ή αλλαγές νομοθεσιών και αν υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση, είναι εισηγήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα» σημείωσε.
Ο Δήμαρχος Μενεού- Δρομολαξιάς Κύπρος Ανδρονίκου είπε ότι «τις συγκεκριμένες εισηγήσεις τις έχουμε θέσει ξανά στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Είναι αντιληπτό ότι αν δεν ληφθούν υπόψιν, η μακρά περίοδος από τον Ιούνιο μέχρι και Νοέμβριο, που γίνεται η χρήση των λυμάτων από τις κτηνοτροφικές μονάδες, μεγιστοποιεί το πρόβλημα».
Είναι έκκληση μας, συνέχισε, «προς το Υπουργείο Γεωργίας και τους αρμόδιους Φορείς να κατατεθούν συγκεκριμένοι κανονισμοί για να είναι εφαρμοστέοι».
«Αν μείνουμε με την γεωργική χρήση των συγκεκριμένων λυμάτων, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί που δεν εφαρμόζονται, τότε το πρόβλημα της δυσοσμίας θα διαιωνίζεται», είπε.
Οι τρεις Δήμαρχοι συμφώνησαν ότι «καθώς ο Κώδικας Ορθής Γεωργικής Χρήσης και οι Κανονισμοί, δεν εφαρμόζονται από τους κτηνοτρόφους όπως προβλέπονται και δεν υπάρχει έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, θα πρέπει να δημιουργηθούν διαδικασίες που θα ισχυροποιηθούν είτε με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ή με διάταγμα ζητώντας πέντε βασικά σημεία».
Συγκεκριμένα, ζητούν καθορισμό της περιόδου εναπόθεσης των κτηνοτροφικών αποβλήτων σε συγκεκριμένη περίοδο και όχι οποτεδήποτε βολεύει τον κάθε κτηνοτρόφο και εξασφάλιση άδειας από την τοπική αρχή για τον χώρο και χρόνο που θα γίνει η τοποθέτηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων.
Ζητούν επίσης άμεση ανάδευση και ενσωμάτωση της κοπριάς στο έδαφος καθώς και επιτόπιο έλεγχο από λειτουργό της τοπικής αρχής και έλεγχο των κτηνοτροφικών μονάδων από την αρμόδια αρχή για εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν για την αποθήκευση των κτηνοτροφικών αποβλήτων στις μονάδες και ιδιαίτερα για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
Τέλος ζητείται «οικονομική ενίσχυση των τοπικών αρχών από το Υπουργείο Γεωργίας για εξασφάλιση του προσωπικού για τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες».
Για το θέμα της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης, ο Δήμαρχος Αραδίππου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, είπε πως «αυτό το διάστημα ετοιμάζονται οι προσφορές για τη νέα μέθοδο διαχείρισης των σκυβάλων στη Μονάδα».
Μέχρι σήμερα η μέθοδος ήταν ενταφιασμός ποσότητας σκυβάλων και η επεξεργασία, είπε και πρόσθεσε πως «αναμένεται να ξεκινήσει νέα μέθοδος διαχείρισης τους και μελετητές θα μας συμβουλεύσουν ποια ή ποιές μεθόδους να ακολουθήσουμε, δηλαδή εάν τα σκύβαλα θα γίνονται καύσιμος ύλη, ενέργεια, ή και τα δύο».
Σημείωσε πως στην ετοιμασία των προσφορών θα πρέπει να αναφέρεται πως από την δυσοσμία και τη μεταφορά των σκυβάλων από τις επαρχίες Λάρνακας, Λευκωσίας και ελεύθερης Αμμοχώστου, επηρεάζονται μόνιμα Κοινότητες και Δήμοι που βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο.
«Ζητούμε αντισταθμιστικά χρονιαία μέτρα για αυτές τις επηρεαζόμενες Κοινότητες και Δήμους, τα οποία θα προτείνουν ειδικοί εμπειρογνώμονες και μελετητές», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας που θα κάνει το κράτος με τον διαχειριστή του ΟΕΔΑ Κόσιης, ενώ τα συμβολαία αναμένεται να υπογραφούν εντός του καλοκαιριού».
Πρόσθεσε ότι συνολικά ο ΟΕΔΑ Κόσιης διαχειρίζεται περίπου 280 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών το χρόνο και από τις τρεις επαρχίες, μεγάλο μέρος των οποίων πηγαίνει προς ενταφιασμό δεδομένου ότι η Μονάδα δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί.
Ανέφερε επίσης πως «οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα πρέπει να συζητηθούν με το νέο Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνάντηση που θα καθοριστεί με τους επηρεαζόμενους Δήμους και Κοινότητες, σε μεταγενέστερο στάδιο».