Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΑΠ Λάρνακας: Εργαστήρι εξυπηρέτησης ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες από Μουσεία
ΕΤΑΠ Λάρνακας: Εργαστήρι εξυπηρέτησης ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες από Μουσεία

ΕΤΑΠ Λάρνακας: Εργαστήρι εξυπηρέτησης ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες από Μουσεία

Εργαστήρι για εξοικείωση των εκπροσώπων τέχνης, μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων για προσαρμογή των δομών και υπηρεσιών τους ώστε να εξυπηρετούν άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, διοργάνωσαν σήμερα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κεραμιστών Αγγειοπλαστών με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας.

Σε ανακοίνωση της ΕΤΑΠ αναφέρεται ότι «το εργαστήρι προκύπτει από σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ στο οποίο συμμετέχουν εκ μέρους της Κύπρου οι δύο διοργανωτές μαζί με εταίρους από Πολωνία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην αύξηση της παρουσίας της στην κοινωνική ζωή μέσω δύο πυλώνων».

Συγκεκριμένα «εστιάζεται στην προώθηση της χρήσης διαδικτυακών εργαλείων από πλευράς του δημιουργικού και πολιτιστικού τομέα ενώ παράλληλα επιδιώκει την αύξηση της πρόσβασης σε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό ψηφιακό περιεχόμενο για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες. Από το Πρόγραμμα έχουν προκύψει σημαντικές και χρήσιμες εισηγήσεις, μεταξύ των οποίων βίντεο με βασικές λέξεις/εκφράσεις της κυπριακής νοηματικής καθώς και ο Οδηγός Καλών Πρακτικών».

Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου «είναι όπως πολιτιστικά ιδρύματα οποιουδήποτε μεγέθους και θέματος, να μπορούν ν’ αντλήσουν διδάγματα από τα παραδείγματα αυτά για να προσαρμόσουν τις δικές τους υπηρεσίες για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, προσφέροντας ένα φιλόξενο περιβάλλον ώστε οι επισκέπτες να απολαύσουν την τέχνη και τον πολιτισμό, που προσφέρουν».

Σημειώνεται ότι οι δασκάλες τυφλών της Σχολής Τυφλών Άγιος Βαρνάβας Χριστίνα Ηλιάδου, Μαρία Γεωργίου και Άντρη Φιλίππου, μέσω παρουσίασης αλλά και βιωματικών εργαστηρίων, μετέφεραν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τα θέματα που αφορούν τα άτομα με οπτική αναπηρία και τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε πολιτιστικούς χώρους.

Προστίθεται ότι η Παναγιώτα Θεμιστοκλέους, διερμηνέας της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας της Σχολής Κωφών «Γεώργιος Μάρκου» επεξήγησε τις μεθόδους προσέγγισης και επικοινωνίας με άτομα με απώλεια ακοής ενώ παρέθεσε σχετικά παραδείγματα προσβάσιμων μουσείων και άλλων πολιτιστικών χώρων του εξωτερικού».

Η Νανά Ασμένη, εκ μέρους της ΕΤΑΠ Λάρνακας, παρουσίασε «στα πλαίσια του εργαστηρίου, τον Οδηγό Καλών Πρακτικών για τη διαμόρφωση των υπηρεσιών των πολιτιστικών χώρων, ώστε να εξυπηρετούν άτομα με αισθητηριακή αναπηρία, ο οποίος αποτελεί ένα εκ των παραδοτέων του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος».

«Μέσω του εργαστηρίου διαπιστώθηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν όχι μόνο σε πολιτιστικούς χώρους αλλά και ευρύτερα στη χώρα μας για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες», αναφέρεται.

Απώτερος στόχος της ΕΤΑΠ Λάρνακας μέσω αυτών των προγραμμάτων «είναι η βελτίωση του προορισμού μας σε θέματα προσβασιμότητας».

Send this to a friend