Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αραδίππου: Ο πρώτος δήμος που αποκτά ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο
Αραδίππου: Ο πρώτος δήμος που αποκτά ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο

Αραδίππου: Ο πρώτος δήμος που αποκτά ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την κατασκευή ιδιόκτητου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή «Μελίσσια», παρά τον κόμβο Πελέτικο, προγραμματίζει ο Δήμος Αραδίππου, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Είναι ο πρώτος δήμος στην Κύπρο που θ’ αποκτήσει φωτοβολταϊκό πάρκο, παρόλο που στα δημοτικά όρια της Αραδίππου έχουν ήδη αδειοδοτηθεί κι έχουν ξεκινήσει εργασίες ανέγερσης φωτοβολταικών πάρκων με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όπως ανακοινώθηκε, έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου που θα είναι ισχύος 2,96MW και η αξία του εκτιμάται στα 3.370.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Η προθεσμία υποβολής προσφορών εκπνέει στις 12 Μαῒου κι εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα κωλύματα εκτιμάται ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι ο επιτυχών προσφοροδότης θα ξεκινήσει τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες.

Το συνολικό εμβαδόν του χώρου όπου θα ανεγερθεί το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο του Δήμου Αραδίππου είναι 46.866 τετραγωνικά μέτρα (περίπου 35 σκάλες), σε χαλίτικη γη η οποία εκμισθώθηκε από το κράτος για τον σκοπό αυτό. Το συμβόλαιο με τον επιτυχόντα προσφοροδότη θα περιλαμβάνει και πενταετή συντήρηση του πάρκου. Το φωτοβολταϊκό πάρκο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών από την ημέρα έναρξης των εργασιών. Ο δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης δήλωσε ότι με την προκήρυξη του διαγωνισμού για κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ο Δήμος Αραδίππου πρωτοπορεί, καθότι στοχεύει στη δημιουργία ενός έργου που θα δώσει περιβαλλοντική και οικονομική ανάσα στην πόλη, η οποία θεωρείται σήμερα μία εκ των πιο ραγδαία αναπτυσσόμενων περιοχών της Κύπρου από οικιστικής άποψης.

«Η επιστήμη εδώ και χρόνια μάς προειδοποιεί ότι πρέπει να περιορίσουμε και σταδιακά να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα σε μια προσπάθεια να σώσουμε τον πλανήτη μας. Ως Δήμος Αραδίππου έχουμε την πρόθεση, τη διάθεση και το όραμα να διευρύνουμε τους ορίζοντες του τόπου μας και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής μας. Η πράσινη μετάβαση προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν μπορεί να περιμένει άλλο», ανέφερε ο δήμαρχος. Το φωτοβολταϊκό πάρκο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» για την Στρατηγική Βιώσιμη Ανάπτυξη για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας 2021-2030.

Ο διαγωνισμός είναι αναρτημένος στον ακόλουθο σύνδεσμο: eProcurement – Επισκόπηση Διαγωνισμού. Στο μεταξύ, ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει επαφές με τους εταίρους του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο EnergyCities, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Αραδίππου. Συμμετείχε,επίσης, σε σύνοδο του Συμφώνου των Δημάρχων, το οποίο αποτελεί την κυριότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια τοπικών και περιφερειακών αρχών για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους.

Send this to a friend