Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Έξι μήνες φυλάκιση στην Ουκρανή που επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον Ρώσων στη Λάρνακα
Έξι μήνες φυλάκιση στην Ουκρανή που επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον Ρώσων στη Λάρνακα

Έξι μήνες φυλάκιση στην Ουκρανή που επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον Ρώσων στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ποινή φυλάκισης έξι μηνών επέβαλε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, στην 55χρονη Ουκρανή, κάτοικο Λάρνακας, η οποία τον περασμένο Αύγουστο επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον ομάδας Ρώσων υπηκόων, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τη μέρα της ρωσικής σημαίας.

Η 55χρονη κρίθηκε ένοχη μετά από ακροαματική διαδικασία και καταδικάστηκε στην κατηγορία της κοινής επίθεσης, καθότι η πλευρά της κατηγορούσας αρχής απέσυρε τις κατηγορίες με ρατσιστικό υπόβαθρο (με βάση τον Περί Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας Νόμο), που αρχικά αντιμετώπιζε η κατηγορουμένη.

Όπως πληροφορούμαστε, ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιώργος Μούσκος, προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου, θεωρώντας υπερβολική την ποινή που επιβλήθηκε στην πελάτισσά του.

Σύμφωνα με το γεγονότα της υπόθεσης, νωρίς το βράδυ της 22ης Αυγούστου 2022, περίπου 20 άτομα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από τη Ρωσία, συγκεντρώθηκαν σε ανοικτό χώρο απέναντι από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λάρνακα, προκειμένου να τιμήσουν την ημέρα της ρωσικής σημαίας.

Η κατηγορούμενη, αφού προηγουμένως είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, προσέγγισε τον χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι Ρώσοι πολίτες, σε κάποια στιγμή ανέσυρε μαχαίρι και κινήθηκε με απειλητικές διαθέσεις προς το μέρος τους, ενώ την ίδια ώρα άρχισε να τους βρίζει στην μητρική τους γλώσσα. Ευτυχώς στο μέρος υπήρχαν αστυνομικοί, οι οποίοι κατάφεραν να ακινητοποιήσουν την 55χρονη και την συνέλαβαν προτού συμβεί κάτι πιο σοβαρό.

Επιβάλλοντας την ποινή, το δικαστήριο παρατήρησε πως εάν στην  υπόθεση αυτή δεν υπήρχε το κίνητρο της προκατάληψης, η Ουκρανή θα καταδικαζόταν σε τετράμηνη φυλάκιση. Ωστόσο, η ποινή που της επιβλήθηκε αυξήθηκε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. «Ο πόλεμος φέρνει οδύνη και ο κυπριακός λαός το ξέρει αυτό από πρώτο χέρι. Ο όποιος πόλεμος, όμως, δεν νομιμοποιεί κανέναν να στρέφεται εναντίον άλλου και να διαπράττει αδικήματα με κίνητρο την εθνική ή την εθνοτική καταγωγή», τόνισε χαρακτηριστικά στην καταδικαστική του απόφαση το δικαστήριο.

Θυμίζουμε, ότι μετά την γνωστοποίηση του επεισοδίου και την έκταση που πήρε, τότε, στα ΜΜΕ, ο ρωσικός δημόσιος οργανισμός «Rossotrudnichestvo», που υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και ασχολείται με τη ρωσική ομογένεια στο εξωτερικό και την προώθηση του ρωσικού πολιτισμού, είχε ζητήσει από την ρωσική ανακριτική επιτροπή να ασκήσει δίωξη με την κατηγορία της τρομοκρατίας εναντίον της υπό αναφορά Ουκρανής υπηκόου.

Επιπρόσθετα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών με σχόλιο, τότε, της επισήμου εκπροσώπου του, Μαρίας Ζαχάροβα, είχε χαρακτηρίσει ως «εξαιρετικά ανήσυχο» το επεισόδιο με την επίθεση εναντίον Ρώσων πολιτών από την Ουκρανή υπήκοο.

 

Send this to a friend