Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το «Larnaka, Land of Tomorrow» αλλάζει την μοίρα της πόλης
Το «Larnaka, Land of Tomorrow» αλλάζει την μοίρα της πόλης

Το «Larnaka, Land of Tomorrow» αλλάζει την μοίρα της πόλης

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την ωραιότερη πόλη της Κύπρου φιλοδοξούν να καταστήσουν τη Λάρνακα ο Όμιλος Πετρολίνα και το αρχιτεκτονικό γραφείο «Fosters and Partners», μέσα από το μεγαλόπνοο project «Larnaka, Land of Tomorrow», το οποίο παρουσιάστηκε χθες με κάθε επισημότητα στα κεντρικά γραφεία του ομίλου.

Ο σχεδιασμός του Master Plan ανατέθηκε στον διεθνούς φήμης αγγλικό αρχιτεκτονικό οίκο «Fosters and Partners», ο οποίος άφησε την σφραγίδα του σε παρόμοια μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά έργα σ’ όλη την Ευρώπη.


Ο εκπρόσωπος του εν λόγω αρχιτεκτονικού γραφείου, Μπεν Σκοτ, παρουσίασε το Master Plan ενώπιον των τοπικών αρχών, βουλευτών, του Υφυπουργού Τουρισμού και αξιωματούχων του Ομίλου Πετρολίνα, τα τεμάχια του οποίου, όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, καλύπτουν περίπου το 80% της ανατολικής ακτογραμμής της Λάρνακας που φιλοξενούσε τις εταιρείες υγρών καυσίμων και υγραερίου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι εντυπωσιακές μακέτες που αφορούν το υπό αναφορά έργο, το οποίο με την υλοποίησή του τα προσεχή χρόνια αναμένεται να εκτοξεύσει τη Λάρνακα και την οικονομία της, αναβαθμίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το τουριστικό της προϊόν.

Ο κ.Σκοτ έκανε αναφορά για μια ανάπτυξη μεικτής χρήσης, η οποία δεν θα περιλαμβάνει καθόλου πύργους ή ψηλά κτήρια. Μεταξύ άλλων, το «Larnaka, Land of Tomorrow» θα περιλαμβάνει την φύτευση περίπου 20 χιλιάδων δέντρων, την ανέγερση χιλιάδων οικιστικών μονάδων, εμπορικών αναπτύξεων καθώς και την δημιουργία ενός μουσείου στο σχήμα εγκατάστασης υγραερίου, που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής και της Λάρνακας γενικότερα.

Όπως λέχθηκε, πρόκειται για ένα μεγάλο και αξιόλογο έργο, το οποίο θα κινείται στα πλαίσια της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης, της γαλάζιας και πράσινης ανάπτυξης, με διαδρομές κουλτούρας.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι με την ολοκλήρωση του έργου, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου οκτώ χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας! Η ανάπτυξη θα επιτελεστεί σε μια έκταση περίπου 400 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και σε μια ακτογραμμή συνολικού μήκους δυόμισι χιλιομέτρων, η οποία από την δεκαετία του 1960 παρέμενε «εγκλωβισμένη» εξαιτίας της εκεί παρουσίας και λειτουργίας των οχληρών εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών.

 

Σεβασμός στο περιβάλλον

————————————

Στην ομιλία του ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Πετρολίνα Κωστάκης Λευκαρίτης ανέφερε ότι το έργο θα δημιουργηθεί με σεβασμό στο περιβάλλον, στους ανθρώπους και στην πόλη της Λάρνακας, ενώ ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ντίνος Λευκαρίτης στον δικό του χαιρετισμό χαρακτήρισε ιστορική την παρουσίαση του υπό αναφορά project, σημειώνοντας ότι το «Larnaca, Land of Tomorrow» θα αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Λάρνακα, αλλά και για την Κύπρο γενικότερα, προσελκύοντας νέους ανθρώπους κι επιχειρήσεις από παντού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Μπεν Σκοτ εξήγησε ότι κύρια πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του οράματος του «Land of Tomorrow» αποτέλεσε η πλούσια ιστορία της Λάρνακας με τα κύρια στοιχεία που την ορίζουν. «Φιλοδοξία μας είναι η δημιουργία μιας ανάπτυξης ορόσημο που θα αποτελεί προέκταση της πόλης, διατηρώντας κι ενισχύοντας τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της.

Η κληρονομιά της Λάρνακας, το φυσικό της περιβάλλον και η σχέση της πόλης με τη θάλασσα είναι βασικά στοιχεία που εντάχθηκαν στον σχεδιασμό.

Στόχος του Land of Tomorrow είναι η δημιουργία μιας νέας, βιώσιμης, μεικτής χρήσης παραθαλάσσιας ανάπτυξης, που θα αποτελέσει τον καταλύτη για περεταίρω αναζωογόνηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε ο κ.Σκοτ.

Φεύγει το Seveso

————————-    

Σημαντικότατη παράμετρος για την μελλοντική ανάπτυξη του ανατολικού παραλιακού μετώπου της Λάρνακας, είναι και ο τερματισμός της οδηγίας Seveso, που αφορά την επικινδυνότητα της περιοχής όπου λειτουργούσαν παλαιότερα οι εγκαταστάσεις των εταιρειών υγρών καυσίμων και γκαζιού.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, η οδηγία Seveso αναμένεται να τερματιστεί τις αμέσως προσεχείς μέρες, αφού οι εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων και γκαζιού έχουν ήδη μεταφερθεί στο Βασιλικό.

Αναφέρθηκε, ακόμα, ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάιο εκτιμάται ότι θα υποβληθούν οι πρώτες αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες αναφορικά με τις αναπτύξεις που θα γίνουν στην περιοχή.

Προβλέπονται, επίσης, αναπτύξεις στους δρόμους που γειτνιάζουν με το λιμάνι Λάρνακας καθώς και στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας. Μετά την παρουσίαση, οι παρευρισκόμενοι  ξεναγήθηκαν στην περιοχή όπου θα αναπτυχθεί το έργο.

Send this to a friend