Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έπεσαν οι υπογραφές για το νέο πάρκινγκ απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας
Έπεσαν οι υπογραφές για το νέο πάρκινγκ απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας

Έπεσαν οι υπογραφές για το νέο πάρκινγκ απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έπεσαν οι υπογραφές για τον νέο δημοτικό χώρο στάθμευσης που θα γίνει απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, στην τοποθεσία όπου βρισκόντουσαν μέχρι πρότινος οι τσίγκινες παράγκες. Ο Δήμος Λάρνακας υπέγραψε σήμερα τα συμβόλαια με τον επιτυχόντα προσφοροδότη που είναι η εργοληπτική εταιρεία «Κυπρής και Γεράνης» και σε δύο εβδομάδες από σήμερα ξεκινούν οι εργασίες, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να εξωραϊστεί και να μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο πάρκινγκ χωρητικότητας πέραν των 90 οχημάτων.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι η διάρκεια των κατασκευαστικών έργων υπολογίζεται στους οκτώ μήνες και πως τέλη του τρέχοντος έτους, το αργότερο αρχές του 2024, ο νέος δημοτικός χώρος στάθμευσης θα είναι έτοιμος για να εξυπηρετήσει τους δημότες σε μια νευραλγική τοποθεσία στο κέντρο της πόλης, επί της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου.

Το έργο θα κοστίσει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ.Με τη λειτουργία του καινούργιου πάρκινγκ, οι δημότες θα έχουν μια ποιοτική επιλογή δημόσιας στάθμευσης, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και που σύντομα αυτές οι ανάγκες θ’ αυξηθούν ακόμα περισσότερο με την επικείμενη ανάπλαση κι ενοποίηση των πλατειών Ακρόπολης και Αλκής, αλλά και την μελλοντική μετατροπή του παλιού νοσοκομείου, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών μόνο μέτρων, σε νέο δημοτικό μέγαρο.

Με πράσινο

Ο νέος χώρος στάθμευσης θα είναι χωρητικότητας 93 αυτοκινήτων, ενώ θα είναι διανθισμένος με πράσινο, κάτι που θα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άσχημη εικόνα που αντίκριζαν οι πολίτες μέχρι πρότινοςεξαιτίας της παρουσίας των τσίγκινων παραγκών, οι οποίες είχαν ανεγερθεί το μακρινό 1975 για να στεγάσουν επαγγελματίες πρόσφυγες. Η κατεδάφιση των παλιών παραπηγμάτων έγινε κατορθωτή έπειτα από συμφωνία με τους κατόχους. Η συμφωνία αυτή, η οποία επιτεύχθηκε μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων, ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για αποκατάσταση της αισθητικής και πολεοδομικής τάξης στην περιοχή και ταυτόχρονα αξιοποίηση ενός κεντρικού τεμαχίου για δημόσιο όφελος.

Παρελθόν η παραγκούπολη

Θυμίζουμε, ότι οι παράγκες ανεγέρθηκαν σε τουρκοκυπριακή γη και παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες αμέσως μετά την τουρκική εισβολή. Τα  τελευταία χρόνια, όμως, τα πλείστα υποστατικά είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους (κάποιοι απεβίωσαν και κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν), με αποτέλεσμα ν’ αφεθούν στο έλεος της φθοράς, προκαλώνταςαλγεινή εικόνα στο κέντρο της Λάρνακας. Ουσιαστικά ήταν μια μικρή… παραγκούπολη στην «καρδιά» της πόλης, όπου μελλοντικά προγραμματίζονται σημαντικά έργα υποδομής, όπως είναι η ανάπλαση πλατειών και η ανέγερση του νέου δημοτικού μεγάρου.

 

Send this to a friend