Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τρίτος διαγωνισμός για την μελέτη επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων Αθηένου
Τρίτος διαγωνισμός για την μελέτη επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων Αθηένου

Τρίτος διαγωνισμός για την μελέτη επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων Αθηένου

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πάνε πίσω τα έργα για την ορθολογιστική διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων Αθηένου, καθότι ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης έχει προκηρυχθεί για τρίτη φορά…

Η διαδικασία είχε ενεργοποιηθεί δύο φορές μέσα στο 2022, ωστόσο σύμφωνα με τον δήμαρχο Κυριάκο Καρεκλά, δεν κατέστη δυνατό να τελεσφορήσει, καθότι δεν υποβλήθηκε κάποια προσφορά που να πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού.

Ως εκ τούτου, αφού έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις ως προς τα κριτήρια των μελετητών, με την έγκριση του Υπουργείου Ενέργειας που θα χρηματοδοτήσει το έργο, ο διαγωνισμός με την ονομασία «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών, για διενέργεια μελέτης σκοπιμότητας, σε σχέση με την επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής Αθηένου», επαναπροκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την ελπίδα αυτή τη φορά οι προσφορές, που θα υποβληθούν να ικανοποιούν τους όρους του διαγωνισμού.

Όπως είπε ο κ.Καρεκλάς, ο διαγωνισμός αφορά την εκπόνηση μελέτης για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων της βιομηχανικής περιοχής, διαδικασία η οποία με την μορφή που διεξάγεται σήμερα προκαλεί πολλά προβλήματα. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους εκπνέει στις 5 Μαῒου.

 

Τεράστιο πρόβλημα δυσοσμίας

——————————————–   

Η Βιομηχανική Περιοχή Αθηένου δημιουργήθηκε πριν από περίπου 25 χρόνια σε ιδιωτική γη, η οποία απαλλοτριώθηκε από το κράτος. Στα πλαίσια δημιουργίας της βιομηχανικής περιοχής κατασκευάστηκε και οδικό δίκτυο με πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ενώ δημιουργήθηκαν 40 βιομηχανικά οικόπεδα, τα οποία εκμισθώθηκαν σε βιομήχανους ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της βιομηχανίας, περιορισμένης ή πολύ περιορισμένης οχληρίας.

Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων αποδείχθηκε πως η διαχείριση των αποβλήτων που παράγουν τα εργοστάσια είναι προβληματική και χρήζει άμεσης βελτίωσης, ώστε να μην έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα των εργαζομένων και των περιοίκων.

Με τα σημερινά δεδομένα, η διαχείριση των αποβλήτων γίνεται από τις ίδιες τις βιομηχανίες, με τη χρήση σηπτικών και απορροφητικών λάκκων ή με απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων νωρού, άλλων υπολειμμάτων και αστικών λυμάτων με βυτιοφόρα.

Οι συγκεκριμένες μέθοδοι, όμως, δεν μπορούν να συνεχιστούν, καθότι προκαλούν μεγάλα προβλήματα δυσοσμίας. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηένου, τα λύματα τρέχουν και συγκεντρώνονται σε παρακείμενα τεμάχια, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι ή οι επισκέπτες στην βιομηχανική περιοχή να βιώνουν έντονα τη δυσοσμία, η οποία επηρεάζει και τις παρυφές της οικιστικής περιοχής, αφού η απόσταση μεταξύ βιομηχανικής και οικιστικής ζώνης Αθηένου είναι πολύ μικρή.

«Ελπίζουμε αυτή την φορά να υποβληθούν οι κατάλληλες προσφορές και μέσα στο 2023 να έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη για την διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, ώστε να την υποβάλουμε στο Υπουργείο Ενέργειας. Εάν όλα πάνε κατευχήν, θεωρούμε ότι εντός του 2024 θα είμαστε σε θέση να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό για τα κατασκευαστικά έργα», κατέληξε ο κ.Καρεκλάς.

 

Send this to a friend