Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Παραλία χωρίς πλαστικά» η ακτή «Γιαννάδες», στην Ορόκλινη (Φώτο)
«Παραλία χωρίς πλαστικά» η ακτή «Γιαννάδες», στην Ορόκλινη (Φώτο)

«Παραλία χωρίς πλαστικά» η ακτή «Γιαννάδες», στην Ορόκλινη (Φώτο)

Γράφει ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την πρώτη παραλία χωρίς πλαστικά απέκτησε η επαρχία Λάρνακας! Είναι η παραλία  «Γιαννάδες» στην Ορόκλινη, η οποία θεωρείται μία από τις πιο πολυσύχναστες στην ευρύτερη Λάρνακα τα τελευταία χρόνια.

Η πρωτοβουλία κατέστη δυνατή μέσω του προγράμματος «Keep Our Sand and Sea Plastic Free» και η τελετή απονομής του σήματος διάκρισης «Παραλία χωρίς πλαστικά» έγινε σήμερα το πρωί στην ακτή «Γιαννάδες, στην παρουσία τοπικών φορέων.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο για επίτευξη της τουριστικής αειφορίας, αφού είναι γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στη θάλασσα, στα θαλάσσια όντα και στην ανθρώπινη υγεία.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της τοπικής εταιρείας τουρισμού Ντίνος Λευκαρίτης συνεχάρη τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), το TUI Travel Foundation και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης για την βράβευση, λέγοντας πως πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, όχι μόνο για τα απτά αποτελέσματα που θα επιφέρει, αλλά και για την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση που θα παρέχει σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες σε σχέση με φλέγον αυτό θέμα.

Ο κ.Λευκαρίτης υπενθύμισε ότι από την ακτή «Γιαννάδες» εκτείνεται η θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Λάρνακας, η οποία περιλαμβάνει τον τεχνητό ύφαλο, ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας για να ενθαρρυνθεί η αύξηση της βιοποικιλότητας του βυθού.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι η εταιρεία τουρισμού υλοποιεί μια σειρά από δράσεις, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και με την στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, με στόχο την βελτίωση της αειφορίας των παραλιών μέσω του προγράμματος που είναι σ’ εξέλιξη τα τελευταία έξι χρόνια και φέρει την ονομασία «Εμπλουτίζοντας και Πρασινίζοντας τις Παραλίες της Λάρνακας».

Μέσω του προγράμματος αυτού ήδη έχουν γίνει φυτεύσεις φοινικόδεντρων στις παραλίες, εγκαταστάθηκαν ξύλινοι παιδότοποι και δημιουργήθηκαν ήπιας μορφής αθλητικές υποδομές.

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής είπε ότι, το συμβούλιο έχει υλοποιήσει διάφορες ενέργειες στις παραλίες της περιοχής, μεταξύ των οποίων η φύτευση πέραν των 180 φοινικόδεντρων, η αντικατάσταση σκυβαλοδοχείων, η ανακαίνιση όλων των αποχωρητηρίων, η κατασκευή παιχνιδότοπων και υπαίθριων χώρων γυμναστικής, η συντήρηση του παλιού παραλιακού πεζόδρομου και η κατασκευή νέου.

«Τώρα, είμαστε στην φάση κατασκευής της επόμενης φάσης του παραλιακού πεζόδρομου, που θα ξεκινήσει από το ξενοδοχείο Le Bay και θα φθάσει μέχρι τα όρια με το Δήμο Λάρνακας», επισήμανε ο κ. Φακοντής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν κι εκπρόσωποι από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, από το TUI Care Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού.

Send this to a friend