Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ Καλό συναπάντημα στον παράδεισο παικταράδες μου
Καλό συναπάντημα στον παράδεισο παικταράδες μου

Καλό συναπάντημα στον παράδεισο παικταράδες μου

Γράφει ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τι να γράψει κανείς για τον Μίμη Παπαιωάννου, αναρωτήθηκα μετά που έγινε γνωστός ο θάνατός του και μετά τα όσα έχουν γραφτεί στα ελλαδικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες για τον άλλοτε αρχηγό της ΑΕΚ Αθηνών.

Πραγματικά οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψεις τον Μίμη Παπαιωάννου. Εμβληματικός, μύθος, χαρισματικός, τεράστιος, ηγέτης, σπουδαίος, μεγάλος… πόσα και πόσα επίθετα μπορεί κανείς να γράψει γι’ αυτό τον παικταρά, ο οποίος ήταν μια ιστορία μόνος του για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο.  Ο κορυφαίος των κορυφαίων.

Όταν το 2000 ψηφίστηκε από την Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, πολλοί εξέφρασαν την άποψη ότι ο κορυφαίος θα έπρεπε να ήταν είτε ο Βασίλης Χατζηπαναγής, είτε ο Μίμης Δομάζος. Και αυτοί τεράστιοι ποδοσφαιριστές επίσης. Κι όμως, η Στατιστική Υπηρεσία έδωσε την εξήγησή της. «Ο Παπαιωάννου σκόραρε καθοριστικά (και δύσκολα) γκολ σε μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια, σε αγώνες πολύ υψηλού επιπέδου». Βάλτε στο You Tube και δείτε το γκολ που σημειώνει ο Μίμης σε βάρος της ΚΠΡ στον ιστορικό επαναληπτικό προημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977.

Μπαλιά μοιρογνωμόνιο του Κύπριου Τάσου, καρφωτή κεφαλιά του Μίμη ανάμεσα στους υψηλόσωμους Άγγλους αμυντικούς και η μπάλα στο «Γ» της εστίας (3-0!).

Η συνεργασία Τάσου – Μίμη είχε και συνέχεια εκτός γηπέδων, αφού τους συνέδεε μια πραγματική φιλία. Γι’ αυτό και ο Μίμης έκανε το ταξίδι στην Κύπρο, αρχές της δεκαετίας του 2000, μαζί με άλλους μεγάλους παίκτες της εποχής του, προκειμένου να παίξουν σ’ έναν ξεχωριστό αγώνα που έγινε στο νέο ΓΣΖ για οικονομική στήριξη του Τάσου Κωνσταντίνου, ο οποίος, ως γνωστό, ξεκίνησε την μεγάλη του καριέρα στην ΕΠΑ Λάρνακας (πρωταθλητής Κύπρου και πρώτος σκόρερ το 1970).

«Γι’ αυτόν τον άνθρωπο θα ερχόμουν… και κολυμπώντας στην Κύπρο», είχε δηλώσει τότε ο Μίμης για τον φίλο και συμπαίκτη του Τάσο. Καλό συναπάντημα στον παράδεισο παικταράδες μου!

Το φωτογραφικό μας στιγμιότυπο είναι από εκείνον τον αγώνα στο νέο ΓΣΖ. Από αριστερά Τάκης Νικολούδης, Τάσος Κωνσταντίνου, Μίμης Παπαιωάννου και Χρήστος Αρδίζογλου.

Ένα κουαρτέτο παικταράδων που μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους ανέβασαν επίπεδο την ΑΕΚ Αθηνών στα τέλη της δεκαετίας του 70΄.

 

Send this to a friend