Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι εργολάβοι γυρίζουν την πλάτη σ’ έργα της Λάρνακας
Οι εργολάβοι γυρίζουν την πλάτη σ’ έργα της Λάρνακας

Οι εργολάβοι γυρίζουν την πλάτη σ’ έργα της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ      

Έργα υποδομής στη Λάρνακα σκαλώνουν λόγω ανύπαρκτου ενδιαφέροντος από εργολάβους, εξαιτίας, κυρίως, της κατακόρυφης αύξησης των τιμών στα κατασκευαστικά υλικά.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά πλέον οι αναθέτουσες αρχές, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε βραχνά για τις τοπικές αρχές.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρες-Βεργίνας και το μεγάλο πάρκο στον κυβερνητικό οικισμό Τσιακκιλερού είναι δύο έργα που καθυστερούν την δεδομένη στιγμή, εξαιτίας του πενιχρού ενδιαφέροντος από πλευράς εργοληπτικών εταιρειών. Παλαιότερα, παρόμοια τύχη είχαν το πάρκο «Σαλίνα» (επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός) και οι ξύλινες αποβάθρες στο Μακένζι (το έργο μπήκε στις καλένδες).

Όσον αφορά το πάρκο Τσιακκιλερού, είναι χαρακτηριστικό πως από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε δύο φορές το έργο, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον από εργολάβους. Ως εκ τούτου, την Πέμπτη 9 Μαρτίου επαναπροκήρυξε το έργο για 3η φορά, με την ελπίδα να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο χώρος εκδηλώσεων-αναψυχής Τσιακκιλερού προκηρύχθηκε για πρώτη φορά στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 μ’ εκτιμώμενη δαπάνη τις 900 χιλιάδες ευρώ. Τότε, διαπιστώθηκε ότι μόλις μία εργοληπτική εταιρεία είχε επιδείξει ενδιαφέρον, αλλά η προσφορά που υπέβαλε ήταν κατά πολύ υψηλότερη του αρχικού προϋπολογισμού.

Ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε στις 19 Δεκεμβρίου μ’ εκτίμηση δαπάνης το 1.280.000 ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη δαπάνη στην τρίτη προκήρυξη προσφορών υπολογίζεται να φθάσει το 1.665.000 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, είναι αβέβαιο πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του πάρκου.

Τα αντιπλημμυρικά έργα

———————————— 

Στο μεταξύ, πρόβλημα προκύπτει και με τα αντιπλημμυρικά έργα που εξαγγέλθηκαν για «θωράκιση» των περιοχών Καμάρες και Βεργίνας, στα όρια των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου. Έργα, τα οποία καθυστερούν εδώ και περίπου μια οκταετία. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στις 9 περασμένου Ιανουαρίου πήρε απρόσμενη τροπή, καθότι με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) διαπίστωσε ότι μόλις μία προσφορά υποβλήθηκε.

Όπως έγινε γνωστό, η εξήγηση για τ’ ότι οι εργοληπτικές εταιρείες γύρισαν την πλάτη σε μια δημόσια σύμβαση μερικών εκατομμυρίων ευρώ, πιθανό να βρίσκεται πίσω από λανθασμένη εκτίμηση δαπάνης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο χρηματοδοτεί το έργο. Και τούτο, διότι η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε υπερβαίνει κατά πολύ την κοστολόγηση του έργου από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ενώ αρχικά ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με κοστολόγηση 4,1 εκατομμυρίων, η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια, συν ΦΠΑ.

Η διαφορά των 1,2 εκατ. αναγκάζει το ΣΑΛ να επανεξετάσει την κοστολόγηση, διότι δεν είναι εφικτή η κατακύρωση με αυτά τα δεδομένα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η κοστολόγηση από το αρμόδιο υπουργείο όντως ήταν λανθασμένη, τότε το ΣΑΛ είναι υποχρεωμένο να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να προκηρύξει νέο.

Εάν, όμως, κριθεί ότι η κοστολόγηση ήταν σωστή, το ΣΑΛ έχει τη δυνατότητα να μπει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τον μοναδικό προσφοροδότη σε μια προσπάθεια να μειώσει την αξία της προσφοράς για να συνάδει με την κοστολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία έχει μπλοκάρει την δεδομένη στιγμή, κάτι που σημαίνει ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες θα καθυστερήσουν περαιτέρω.

 

 

 

 

 

Send this to a friend