Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Εγκαίνια της αναδρομικής Έκθεσης της Μικέλλας Ψαρά, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας
Εγκαίνια της αναδρομικής Έκθεσης της Μικέλλας Ψαρά, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

Εγκαίνια της αναδρομικής Έκθεσης της Μικέλλας Ψαρά, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της αναδρομικής Έκθεσης της Μικέλλας Ψαρά, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας την Τρίτη, 28.03.2023 και ώρα 7.30 μ.μ.

Επιμέλεια: Ευαγόρας Βανέζης, Σύμβουλος: Αντρέ Ζιβανάρη, Σχεδιασμός Έκθεσης: Νάταλυ Σάββα (Studio naama) , Σχεδιασμός Γραφικών: Άκης Ιωαννίδης.

Συνδιοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου – Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού Δήμος Λάρνακας.

Διάρκεια: 28.03.23 – 17.06.23
Λεωφόρος Αθηνών, Πλατεία Ευρώπης, 6022 Λάρνακα
Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 13:00 & 16:00 – 19:00
Σάββατο, 10:00 – 13:00

Επιμελητικό Σημείωμα:
Η αναδρομική έκθεση της Μικέλλας Ψαρά “Light⎯⎯Breathing” προτείνει μια περιδιάβαση ανάμεσα σε ζωγραφικά έργα, σε επιτοίχια έργα από διάφορα υλικά, αλλά και αέρινες εγκαταστάσεις. Μεγάλος αριθμός έργων δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Οι αναζητήσεις της εικαστικού μέσα στα χρόνια την οδηγούν από την αφαιρετική ζωγραφική στην εξερεύνηση των συμβολικών πεδίων αρχαίων πολιτισμών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, και ακολούθως στη φιλοσοφία του φωτός της ιαπωνικής κουλτούρας.

Αναπτύσσοντας δικές της τεχνικές, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί μόνο φυσικά υλικά όπως χειροποίητο χαρτί και κερί. Διαχρονικά μπαίνει σε ένα συνεχές παιχνίδι με τις οργανικές ιδιοσυγκρασίες των υλικών, αναδεικνύοντας μέσα από την αλληλεπίδραση τους εικόνες φευγαλέας ομορφιάς που είναι ήδη καταγεγραμμένες στο ψυχισμό μας.

Ο τίτλος της έκθεσης τονίζει τη βιωματική πτυχή της δημιουργικής διαδικασίας της Ψαρά, αφού φέρνει μαζί τις έννοιες του φωτός και της αναπνοής ως μετασχηματιστικές δυνάμεις που μας φέρνουν σε επαφή με τον εσώτερο μας εαυτό αλλά και με το «θείο».

Τα έργα της τονίζουν ολοένα και περισσότερο την μεταβλητότητα της ύλης και γίνονται αντανακλάσεις του εφήμερου της φύσης. Στο σύνολο τους δημιουργούν μια εικαστική αφήγηση που μας προσκαλεί να περιπλανηθούμε στο χώρο με μια εντονότερη αίσθηση του περάσματος του χρόνου, της συνεχούς εναλλαγής και του ατέρμονου παιχνιδιού του γίγνεσθαι.

Η ρευστότητα αυτή ακολουθεί κάτι από την ονειρική κοσμολογία του Γκαστόν Μπασελάρ, που μας υπενθυμίζει στο βιβλίο «Το Νερό και τα Όνειρα» ότι τα όνειρα είναι ο κατεξοχήν χώρος φανέρωσης εικόνων άμεσα συσχετισμένων με την «υλική πλευρά» της φαντασίας, η οποία δημιουργεί ένα σύστημα ποιητικής ακρίβειας που συνδέετε με τις διαρκείς αμφιθυμίες της ύλης.

Όπως το φως διαπερνά τις διαφάνειες κέρινων επιφανειών, οι εικόνες που δημιουργεί η Ψαρά μπορούν να ιδωθούν ως ένα τέτοιο σύστημα, φτιαγμένο από διαθλάσεις ενός τελετουργικού περάσματος.

H Μικέλλα Ψαρά γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1976 – 1981) στα εργαστήρια των Δημήτρη Μυταρά, Γιώργο Μαυροίδη και Γιάννη Μόραλη.

Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κεραμικής για δύο χρόνια. Έχει παρουσιάσει εφτά ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί Γκλόρια, Rembrandt και Αργώ.

Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις, όπως: «Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου» (Μασσαλία, 1985), «Μπιενάλε Μπολόνιας» (1988, Καλύτερη συμμετοχή στις πλαστικές τέχνης από το περιοδικό ΙΑΑ), «Μπιενάλε Καίρου» (1996), «Με εκτίμηση» (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, 2008), «Η Μαγεία της Γραφής» (Ίδρυμα Ευαγόρα και Καθλήν Λανίτη, Λεμεσός, 2014).

Το 2009 σειρά έργων της εγκαταστάθηκε στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας.

Send this to a friend