Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το 2024 έτοιμα τα δυο αντιπλημμυρικά φράγματα Αραδίππου
Το 2024 έτοιμα τα δυο αντιπλημμυρικά φράγματα Αραδίππου

Το 2024 έτοιμα τα δυο αντιπλημμυρικά φράγματα Αραδίππου

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται να είναι έτοιμα τα δύο αντιπλημμυρικά φράγματα, που κατασκευάζονται στην Αραδίππου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης.

Ένα έργο που αναμένεται να συμβάλει στην απάμβλυνση του προβλήματος με τις πλημμύρες και παράλληλα να βοηθήσει στην γεωργική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως είπε ο κ.Ευαγγελίδης, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο φραγμάτων τύπου σκληρού επιχώματος επί των χειμάρρων «Καμμίτση» και «Αρχαγγέλου», που αποτελούν τους δύο κύριους συμβάλλοντες του ποταμού της Αραδίππου, χωρητικότητας 1.000.000 m3 και 250.000 m3 αντίστοιχα.

Τα φράγματα αυτά θα συγκρατούν τις πλημμυρικές ροές για προστασία των οικιστικών περιοχών, ενώ προβλέπεται και η μέγιστη κατακράτηση 500.000 m3 νερού για κάλυψη μέρους των αρδευτικών αναγκών της περιοχής αναδασμού Αραδίππου.

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, σύστημα σωληναγωγών μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων, το οποίο θα εξυπηρετεί την εκτροπή των υδάτων από το φράγμα «Αρχαγγέλου» προς το φράγμα «Καμμίτση» καθώς και την προαγωγή των υδάτων από το φράγμα «Καμμίτση» προς την περιοχή αναδασμού Αραδίππου.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, η διττή χρήση των φραγμάτων καθιστά το έργο ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθότι αναμένεται να επιφέρει θετικές οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή της Αραδίππου, προσθέτοντας ότι η αντιπλημμυρική χρήση θα συμβάλει προληπτικά στην προστασία των κατάντη περιοχών έναντι υλικών ζημιών σε περιουσίες και υποδομές που δύναται να προκληθούν.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ.Ευαγγελίδης, η αρδευτική χρήση του νερού θα συμβάλει στην γεωργική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία εδώ και χρόνια αναζητεί πηγές νερού για κάλυψη των αναγκών στην περιοχή αναδασμού Αραδίππου.

Η κατασκευή των δύο υπό αναφορά αντιπλημμυρικών φραγμάτων θα στοιχίσει περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ (εκτός ΦΠΑ) και η διάρκεια σύμβασης είναι 36 μήνες.

Οι εργασίες άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές του επόμενου χρόνου, με αναθέτουσα αρχή το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Θ.Αλ.Ε.Ι.Α» κατά την προγραμματική περίοδο 2021 2027.

 

Send this to a friend