Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η συγκατάθεση ιδιοκτήτη γης φρενάρει τον κόμβο Δρομολαξιάς
Η συγκατάθεση ιδιοκτήτη γης φρενάρει τον κόμβο Δρομολαξιάς

Η συγκατάθεση ιδιοκτήτη γης φρενάρει τον κόμβο Δρομολαξιάς

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στάσιμο παραμένει το αίτημα των κοινοτήτων δυτικά του αερολιμένα της Λάρνακας, για κατασκευή κυκλικού κόμβου στο σημείο, όπου λειτουργούν τα υφιστάμενα φώτα τροχαίας, τα οποία συνδέουν το αεροδρόμιο με τις περιοχές Δρομολαξιάς – Μενεού, Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου.

Το θέμα συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με τον δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρο Ανδρονίκου, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρία, να δηλώνει στην εφημερίδα μας ότι παρατηρείται σοβαρή κωλυσιεργία ως προς την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος, το οποίο χρονολογείται από το 2019.

Ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού και τα Κοινοτικά Συμβούλια Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου ζητούν όπως η υφιστάμενη φωτοελεγχόμενη συμβολή έξω από τη Δρομολαξιά ν’ αντικατασταθεί μ’ έναν καινούργιο κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο, ο οποίος να εξυπηρετεί καλύτερα την πυκνή τροχαία κίνηση που παρατηρείται στην περιοχή, κυρίως κατά τα Σαββατοκύριακα των καλοκαιρινών μηνών. Και τούτο, διότι στις κοινότητες αυτές είναι πολλοί οι Κύπριοι, κυρίως από τη Λευκωσία, αλλά και ξένοι που διατηρούν εξοχικές κατοικίες.

Ο κ.Ανδρονίκου ανέφερε ότι κατά την τελευταία συνεδρία της επιτροπής Μεταφορών υπήρξε ενημέρωση από το αρμόδιο κρατικό τμήμα ότι ακόμα αναμένεται η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της γης, η οποία πρέπει ν’ απαλλοτριωθεί έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο Δρομολαξιάς, απαιτείται η απαλλοτρίωση μόνο ενός μικρού κομματιού γης, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. «Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη με το θέμα.

Η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της γης δεν έχει ακόμα δοθεί. Ζητούμε από το τμήμα Δημοσίων Έργων όπως προχωρήσει άμεσα σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της γης που χρειάζεται για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση της πυκνής τροχαίας κίνησης που παρατηρείται το καλοκαίρι», σημείωσε ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς.

Όπως είπε ο κ.Ανδρονίκου, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σε περίπου ένα μήνα, στην παρουσία και του Υπουργού Μεταφορών.

 

Η απάντηση Καρούσου

———————————

Θυμίζουμε, ότι τον Μάρτιο του 2022 ο τότε υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος μ’ επιστολή του προς τον βουλευτή Λάρνακας Ανδρέα Πασιουρτίδη ανέφερε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει ο κυκλικός κόμβος, επειδή ο ιδιοκτήτης της γης αρνείτο να δώσει την συγκατάθεσή του για απαλλοτρίωση τμήματος του τεμαχίου.

Ωστόσο, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου έγινε γνωστό πως τα αρμόδια κρατικά τμήματα αποφάσισαν να προχωρήσουν με αναγκαστική απαλλοτρίωση της γης για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος, κατόπιν έγκρισης του έργου από τον Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε μέχρι σήμερα.

 

Send this to a friend