Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αλλάζει σιγά σιγά όψη η Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα (φώτο)
Αλλάζει σιγά σιγά όψη η Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα  (φώτο)

Αλλάζει σιγά σιγά όψη η Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα (φώτο)

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ      

Άρχισε να φαίνεται η διαφορά ως προς την αισθητική αναβάθμιση των πρώτων κατοικιών επί της οδού Πιαλέ Πασά, όπου επιχειρείται ολική ανάπλαση των προσόψεων και όχι μόνο.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για βελτίωση της εικόνας των υποστατικών σ’ όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, γεγονός που ικανοποιεί τις δημοτικές αρχές, που βλέπουν ένα από τα σημαντικότερα εξωραϊστικά έργα που είναι σ’ εξέλιξη να προχωρεί βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ δήμου κι εργολάβου. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τον εργολάβο και από την πορεία των έργων.

Η Πιαλέ Πασά σιγά σιγά αλλάζει όψη. Άρχισε να φαίνεται η καλή δουλειά που επιτελείται στην συγκεκριμένη περιοχή. Το έργο αυτό θα εκτελείται κατά φάσεις. Πιστεύουμε ότι μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σ’ έναν σημαντικό αριθμό σπιτιών και υποστατικών της Πιαλέ Πασά.

Το χρονοδιάγραμμα προνοεί ολοκλήρωση όλων των έργων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπό αναφορά έργο θα τελειώσει στην ώρα του.

Το κόστος ανάπλασης των προσόψεων των κτηρίων και των υπολοίπων βελτιωτικών εργασιών που θα γίνουν επί της Πιαλέ Πασά θ’ ανέλθει περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό που είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.

Ο Δήμος Λάρνακας έχει υποβάλει αίτηση στο Ταμείο Αλιείας της ΕΕ για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Η αύξηση του κόστους οφείλεται στην επέκταση των εργασιών που αποφασίστηκε να γίνουν, προκειμένου οι προσόψεις στον παραλιακό δρόμο να έχουν μια ολοκληρωμένη ανάπλαση, αντί μερική, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Έντονα χρώματα

———————— 

Στα πλαίσια του έργου, ήδη χρησιμοποιούνται έντονα χρώματα για την αλλαγή της ταυτότητας των κατοικιών και των υπολοίπων υποστατικών, χρώματα που έχουν ιστορικές αναφορές.

Η ομάδα ειδικών που καταρτίστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό, κατέληξε σε συγκεκριμένα χρώματα όπως το λουλακί, το οποίο δίνει ένα ιδιαίτερο στίγμα σε διατηρητέα κτήρια της πόλης κι επαρχίας Λάρνακας.

Έχουν επιλεγεί, επίσης, το μπορντό, το κεραμιδί καθώς και χρώματα που παραπέμπουν στη βιομηχανία εξόρυξης κι επεξεργασίας του φαιοχώματος (Τέρρα Όμπρα), βιομηχανία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Λάρνακα.

Όλα τα χρώματα που χρησιμοποιούνται ή που θα χρησιμοποιηθούν στις προσόψεις έχουν ιστορικές αναφορές για την πόλη, βασίζονται στη μελέτη ιστορικών αρχείων, γκραβουρών και πινάκων και αναμένεται να δώσουν μια νέα ταυτότητα στην ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή της Πιαλέ Πασιά.

Send this to a friend