Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠτΔ: Η Κυβέρνηση θα αναβαθμίσει περισσότερο το ΓεΣΥ
ΠτΔ: Η Κυβέρνηση θα αναβαθμίσει περισσότερο το ΓεΣΥ

ΠτΔ: Η Κυβέρνηση θα αναβαθμίσει περισσότερο το ΓεΣΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Τρίτη ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο θα στηρίξει, αλλά θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το Γενικό Σύστημα Υγείας, προσθέτοντας ότι “είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, πάντα εντός της φιλοσοφίας που έχει εισαχθεί”.

Ο Πρόεδρος, ο οποίος επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, συνοδευόμενος από την Υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη, μίλησε στα στελέχη και το προσωπικό του Νοσοκομείου, λέγοντας ότι αναγνωρίζει τον σημαντικό τους ρόλο και εξέφρασε βεβαιότητα ότι “αν καταφέρουμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν – και όντως υπάρχουν προβλήματα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε – στο τέλος της ημέρας θα είμαστε όλοι κερδισμένοι και πάνω από όλους ο κυπριακός λαός”.

Μεταξύ άλλων είπε ότι «αναγνωρίζω τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζετε. Και αυτό δεν το λέω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά το 2015 είχα την τύχη να γεννηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού η τέταρτη κόρη μου και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις υπηρεσίες και την ποιότητα που προσφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού”.

Άρα, πρόσθεσε, «το πρώτο που θέλω να αναφέρω είναι την αναγνώριση και από μένα προσωπικά, αλλά και της Πολιτείας γενικότερα για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζετε».

Συνέχισε λέγοντας ότι “όποιος έχει αμφιβολία, να μην έχει πλέον. Για μένα και την Κυβέρνηση μας, το ΓεΣΥ ήταν η σημαντικότερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε σε αυτό τον τόπο και αυτή η σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση θα στηριχθεί από τη δική μας Κυβέρνηση”.

Όχι μόνο θα στηριχθεί, τόνισε, «αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο». Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, πάντα εντός της φιλοσοφίας που έχει εισαχθεί. Δεν θα πειράξουμε τη φιλοσοφία, όμως, ναι, υπάρχουν προβλήματα, μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση είναι πολύ λογικό να έχει προβλήματα. Το αντίθετο θα ήταν το περίεργο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Κυβέρνηση θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν”.

Ανέφερε ότι υπάρχουν τέσσερεις τομείς, όπου το κράτος θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό, κυρίαρχο ρόλο και αυτοί είναι οι τομείς της δημόσιας Υγείας, της δημόσιας Παιδείας, ο τομέας του κοινωνικού κράτους και ο τομέας της δημόσιας ασφάλειας.

“Σε αυτούς τους τέσσερεις τομείς η δική μας προσέγγιση ως Κυβέρνηση, θα είναι ότι θα έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο”, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Για μένα, πρόσθεσε “εσείς είστε οι ειδικοί στον τομέα της Υγείας. Εκείνο που μετρά στο τέλος της ημέρας, εκεί που θα κριθούμε και εμείς ως Κυβέρνηση και εσείς ως επιστημονικό, διοικητικό προσωπικό, ΟΚΥπΥ, ΟΑΥ, εσείς κα Κανάρη ως Υπουργός Υγείας, είναι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Είναι εκεί που πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια μας”.

Αναφέροντας ότι μεγαλώνοντας γνώριζε ότι το κάθε δύσκολο περιστατικό στην Κύπρο κατέληγε στα δημόσια νοσοκομεία, είπε ότι αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία μας και λόγω του εξοπλισμού και λόγω του επιστημονικού και του διοικητικού προσωπικού.

“Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε τα δημόσια νοσοκομεία μας. Ξέρω, και εδώ ζητώ τη συνεργασία σας, ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Από τη μια για να σώσουμε το ΓεΣΥ – δεν μπορώ καν να σκεφτώ ή να συζητήσω θέμα ή προοπτική κατάργησης του ΓεΣΥ, να το ξεκαθαρίσω αυτό. Την ίδια στιγμή πρέπει να συνεργαστούμε για να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο”, είπε.

«Άκουσα τη διάγνωση σας για το νοσοκομείο, εμένα με ενδιαφέρει η θεραπεία», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Είπε ότι αμέσως μετά τις επαφές που θα έχουν με την Υπουργό Υγείας, όχι μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αλλά και με όλα τα νοσοκομεία, “θα έρθετε να συζητήσουμε βάζοντας χρονοδιαγράμματα επίλυσης αυτών των προβλημάτων που έχουν αναφερθεί”.

Αναφερόμενος στους ασθενείς, είπε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού και να εργαστούμε μαζί, και με τους ασθενείς.

“Έχω λάβει και εγώ αυτές τις μέρες αρκετά μηνύματα, σήμερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να λάβεις οποιοδήποτε μήνυμα, όταν έγινε γνωστό ότι θα έρθω στο νοσοκομείο Λεμεσού. Έλαβα αρκετά μηνύματα, αρκετές φωτογραφίες, ειδικά για το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών. Ευχή και προσδοκία μου, και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, είναι να μην υπάρξουν ξανά τέτοιου είδους φαινόμενα. Και σε αυτό δεν είστε ανταγωνιστές”.

Εμείς, πρόσθεσε, σας προσεγγίζουμε ως συνεργάτες, λέγοντας ότι “αν πετύχουμε εμείς θα πετύχετε και εσείς, αν πετύχετε εσείς θα πετύχουμε και εμείς και σας καλώ να εργαστούμε από κοινού”.

Σημειώνοντας ότι στην πορεία ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή τακτικές στον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων, εξέφρασε βεβαιότητα ότι “αν καταφέρουμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν – και όντως υπάρχουν προβλήματα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε – στο τέλος της ημέρας θα είμαστε όλοι κερδισμένοι και πάνω από όλους ο κυπριακός λαός που και εσείς, αλλά και εμείς είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του”.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τα στελέχη του νοσοκομείου, ώστε, όπως είπε, να ακούσει από όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή για την κατάσταση πραγμάτων.

Send this to a friend