Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έπλεναν με το λάστιχο ηλικιωμένους στο μπαλκόνι γηροκομείου της Λεμεσού
Έπλεναν με το λάστιχο ηλικιωμένους στο μπαλκόνι γηροκομείου της Λεμεσού

Έπλεναν με το λάστιχο ηλικιωμένους στο μπαλκόνι γηροκομείου της Λεμεσού

Σοκ προκαλεί νέα καταγγελία από τον Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Δήμο Αντωνίου στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, με αφορμή φωτογραφία που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταδεικνύει το πλήρωμα δημοτικού ασθενοφόρου στον Ωρωπό, να πλένουν με λάστιχο γυμνή ηλικιωμένη στην πυλωτή πολυκατοικίας προτού την μεταφέρουν στο όχημα.

Ο κύριος Αντωνίου έκανε λόγο για περιστατικό βάναυσης κακοποίησης ηλικιωμένου, που είχε καταγραφεί υπό παρόμοιες συνθήκες πριν μερικά χρόνια και στην Κύπρο. Εξήγησε ότι το προσωπικό γηροκομείου στη Λεμεσό είχε καταγγελθεί ότι έκανε μπάνιο ηλικιωμένους στο μπαλκόνι του ιδρύματος, με το λάστιχο ποτίσματος.

Ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας είπε ότι στο συγκεκριμένο γηροκομείο μπήκε λουκέτο, μετά από καταγγελία περίοικου που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

“Έτυχε να γνωρίζω αυτό το περιστατικό γιατί ένας συγγενής μου έμενε απέναντι από αυτό το γηροκομείο. Και τους έβλεπε κάθε πρωί, τους κατήγγειλε και έκλεισε. Αυτά τα περιστατικά δεν υπάρχουν σήμερα, αλλά δεν είναι κυπριακό το φαινόμενο, είναι παγκόσμιο και ενοχλεί και την ΕΕ.”

Ο κύριος Αντωνίου επισήμανε ότι οι οδηγίες των Βρυξελλών είναι η εφαρμογή ανθρωποκεντρικού μοντέλου φροντίδας των ηλικιωμένων προσώπων, με το οποίο η Κύπρος οφείλει άμεσα να εναρμονιστεί.

“Ωραία είναι η ιατρική και τα παρελκόμενα της, αλλά ύψιστη προτεραιότητα πρέπει να είναι το ανθρωποκεντρικό μοντέλο.”

Ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η εφαρμογή του “κόκκινου κουμπιού”, απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2019 και είναι μια υπηρεσία που θα επιλύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα τρίτης ηλικίας.

“Μίλησα με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας που το έχει θέσει σε προτεραιτότητα, που είναι σε επαφή με τον Υφυπουργό Καινοτομίας. Να δοθεί κάποιος χρόνος. Έχουν γίνει τα πρωτόκολλα, έχουν μπει προδιαγραφές, αλλά έχουν περάσει τα χρόνια, θα δούμε εάν έχει αλλάξει η τεχνολογία. Εμείς λέμε ότι μέσα σε ενάμιση μήνα θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε το Κέντρο Διαχείρισης Έκτακτων Περιστατικών, 24 ώρες το 24ωρο. Θα στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και εθελοντές. Μιλάμε για έντεκα άτομα προσωπικό.”

Πηγή: Alphanews

 

 

Send this to a friend