Home ΛΑΡΝΑΚΑ Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας: Εξοικονομήσεις νερού για τους καταναλωτές της εμποροβιομηχανικής διατίμησης
Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας: Εξοικονομήσεις νερού για τους καταναλωτές της εμποροβιομηχανικής διατίμησης

Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας: Εξοικονομήσεις νερού για τους καταναλωτές της εμποροβιομηχανικής διατίμησης

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε αναπροσαρμογή των τελών πώλησης νερού με στόχο την δικαιότερη κατανομή βαρών μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών καταναλωτών, προχώρησε από την 1η Ιανουαρίου 2023 το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας (ΣΥΛ).

Στόχος αυτής της αναπροσαρμογής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΛ, είναι η διασφάλιση της ανάκτησης του κόστους προμήθειας νερού απ’ όλες τις βαθμίδες κατανάλωσης και χωρίς να υπάρχει επιδότηση της μιας χρήσης από την άλλη.

Με τον τρόπο αυτό, το ΣΥΛ επιδιώκει να εφαρμόσει την τιμολογιακή πολιτική του κράτους και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας-Πλαίσιο για τα Νερά.

Τα νέα τέλη θα εφαρμοστούν κατά την τιμολόγηση της πρώτης τριμηνίας του 2023. Το ΣΥΛ ενημερώνει το κοινό πως από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει διατηρήσει μία σταθερή τιμολογιακή πολιτική χωρίς αυξήσεις, ενώ το 2019 προχώρησε σε μία κάθετη μείωση όλων των τελών κατά 5%.

«Αν και η νέα τιμολογιακή πολιτική δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές για τους καταναλωτές της οικιακής διατίμησης, περιλαμβάνει σημαντικές εξοικονομήσεις για τους καταναλωτές της εμποροβιομηχανικής διατίμησης (βιομηχανίες, ξενοδοχεία) που ανήκαν προηγουμένως στις διατιμήσεις Β και Γ, οι οποίοι θα υπάγονται πλέον σε μια νέα κοινή διατίμηση.

Αυτό σημαίνει ότι ένα ξενοδοχείο, που καταναλώνει για παράδειγμα 750 κυβικά μέτρα νερού την τριμηνία, θα πληρώνει 275 ευρώ λιγότερα κι ένα μεγάλο εργοστάσιο, που μπορεί να έχει κατανάλωση 3.000 κυβικά μέτρα νερού την τριμηνία, θα έχει όφελος γύρω στα 1.650 ευρώ.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές προκύπτει πρόσθετη μείωση σε ψηλές καταναλώσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες.

Παράλληλα, καταργείται η είσπραξη τελών μεταβίβασης υποστατικών ύψους 10,50 ευρώ και η είσπραξη εγγυήσεων για ιδιοκτήτες υποστατικών, εκτός από την περίπτωση κοινόχρηστων χώρων, που παραμένει στα 250 ευρώ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΛ παρέχει τη δυνατότητα για μείωση των λογαριασμών νερού μέχρι και 1,50 ευρώ.

Το συμβούλιο, θέλοντας να συνδράμει στη μείωση της χρήσης του χαρτιού, θα πιστώνει με 50 σεντ κάθε λογαριασμό για υφιστάμενους και νέους πελάτες των οποίων οι λογαριασμοί αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ στις περιπτώσεις όπου γίνεται διευθέτηση εξόφλησης του λογαριασμού μέσω αυτόματης τραπεζικής εντολής ή διαδικτυακά, θα γίνεται πρόσθετη μείωση ενός ευρώ.

Η μείωση θα γίνεται στον επόμενο λογαριασμό νερού.

Το ΣΥΛ προτρέπει το κοινό όπως επιλέξει την αποστολή του λογαριασμού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ακολουθώντας τον σύνδεσμο: “Αίτηση e-invoice”, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του συμβουλίου www.lwb.org.cy ή απευθείας μέσω του συνδέσμου: online.lwb.org.cy/ebill.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη συνετής χρήσης του νερού.

 

Send this to a friend