Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ ΟΑΥ: Προσπάθεια ένταξης περισσότερων εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ
ΟΑΥ: Προσπάθεια ένταξης περισσότερων εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ

ΟΑΥ: Προσπάθεια ένταξης περισσότερων εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ

Θα συνεχίσει εντατικά την προσπάθεια ένταξης περισσότερων εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ ούτως ώστε οι δικαιούχοι να εξυπηρετούνται καλύτερα, ανέφερε τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ η ανώτερη λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Μόνικα Κυριάκου.

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση της  Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ), να απορρίψει την πρόταση του ΟΑΥ για ένταξη των υπηρεσιών εργοθεραπείας στο ΓεΣΥ, η κ. Κυριάκου είπε ότι ο ΟΑΥ, «σέβεται πλήρως» τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ, ενώ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους ότι θα συνεχίσει εντατικά την προσπάθεια ένταξης περισσότερων εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ «ούτως ώστε οι δικαιούχοι μας να εξυπηρετούνται καλύτερα», με δεδομένο ότι σήμερα μπορούν να λάβουν τέτοιες υπηρεσίες εντός ΓεΣΥ, από ένα μικρό αριθμό εργοθεραπευτών, και συγκεκριμένα 34 άτομα.

Ο ΠΣΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του την προηγούμενη εβδομάδα, ότι ο ΟΑΥ προτείνει προϋπολογισμό ύψους 12,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με βάση υπολογισμούς και αναλύσεις των συμβούλων του Συλλόγου τα απαραίτητα κονδύλια για κάλυψη ικανοποιητικού ποσοστού των ασθενών κυμαίνονται στα 30 εκατ. ευρώ.

Η κ. Κυριάκου, σημείωσε ότι, ο ΟΑΥ, αποσκοπώντας όπως εμπλουτίσει το πακέτο υπηρεσιών που διατίθενται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, πραγματοποιεί εδώ και αρκετούς μήνες, διαβουλεύσεις με τον ΠΣΕ. Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων αυτών, ο Οργανισμός, «αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει εξασφαλίσει από τη διάθεση υπηρεσιών από άλλους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί από τον Δεκέμβριο του 2020» και στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η διαχείριση ασθενών με χρόνιες παθήσεις, έχει συμπεριλάβει στην πρότασή του προς τον Σύλλογο των Εργοθεραπευτών, συγκεκριμένες παθήσεις για τις οποίες οι εργοθεραπευτές θα παρέχουν υπηρεσίες, και συγκεκριμένου αριθμού επισκέψεων των δικαιούχων αυτών σε εργοθεραπευτές, «ούτως ώστε να είναι ξεκάθαρο το πακέτο υπηρεσιών που δύναται να παρέχουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, με γνώμονα πάντοτε οι δικαιούχοι να λαμβάνουν της βέλτιστης διαχείρισης».

Σε αυτό το πακέτο υπηρεσιών, πρόσθεσε, συμπεριλήφθηκαν επίσης και οι διεργασίες της αξιολόγησης των ασθενών από εργοθεραπευτές, πέραν της μίας φοράς ανά έτος, «κάτι το οποίο αποτελούσε και πάγιο αίτημα του Συλλόγου».

Σημείωσε ότι, με αυτά τα δεδομένα, δηλαδή με δεδομένο τον αριθμό των δικαιούχων που παρουσιάζουν μία εκ των παθήσεων που δύναται να λάβουν υπηρεσίες εργοθεραπείας, όπως αυτές καταγράφονται στο σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού, του εκτιμώμενου αριθμού των ατόμων οι οποίοι θα αποταθούν σε εργοθεραπευτή, του αριθμού των επισκέψεων ανά έτος που έχει ορίσει ο ΟΑΥ, καθώς και του αριθμού των εγγεγραμμένων εργοθεραπευτών, οι οποίοι αναμένεται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, «ο ΟΑΥ θεωρεί ότι η δαπάνη η οποία προϋπολογίστηκε και δόθηκε ως εισήγηση στον Σύλλογο, είναι πάρα πολύ ικανοποιητική». Σημείωσε ότι ο αριθμός που αναμένεται να ενταχθεί, περίπου 240-270 άτομα, δεν είναι πολύ μεγάλος.

Είπε ακόμη ότι ο ΟΑΥ, από τη στιγμή που καθορίζει τις διαγνώσεις, και συγκεκριμένα ότι κάποιος μπορεί να λάβει υπηρεσίες εργοθεραπείας αν έχουν αυτή τη διάγνωση, γνωρίζει αυτό τον αριθμό, 100%, αφού είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα πληροφορικής του.

«Άρα ξέρουμε για πόσους ασθενείς μιλούμε, αλλά εκεί που γίνεται η εκτίμηση είναι πόσοι από αυτούς τους ασθενείς οι οποίοι έχουν μια διάγνωση δύναται να αποταθούν για υπηρεσίες εργοθεραπείας», είπε, σημειώνοντας ότι έχουν παρατηρήσει και από άλλα επαγγέλματα υγείας, ότι δεν επιζητεί το 100% των ασθενών που έχουν μια νόσο, πρόσβαση σε αυτά τα επαγγέλματα.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι, «μετά και από αίτημα του ίδιου του Συλλόγου», ο ΟΑΥ καθόρισε επίσης και το πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνεται συζήτηση αφού ενταχθούν οι εργοθεραπευτές στο ΓεΣΥ, για πιθανή αναπροσαρμογή αυτού του προϋπολογισμού, με τρόπο, ούτως ώστε, αν η πρόσβαση του αριθμού των δικαιούχων ξεπεράσει το αναμενόμενο σε υπηρεσίες εργοθεραπείας, «τότε ο ΟΑΥ, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε σχετική αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού».

Ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε ότι, δεδομένου της απόφασης του Συλλόγου, η οποία ήταν απόρριψη της πρότασης του ΟΑΥ, θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις και σκέψεις για πιθανές άλλες λύσεις νοουμένου να πέτυχουν την αύξηση της διαθεσιμότητας αυτών των υπηρεσιών στο ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι, σε ανακοίνωσή του την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΠΣΕ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως, μελετώντας την πρόταση του ΟΑΥ συμπεραίνει ότι ο Οργανισμός, «δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει όλες τις θεραπευτικές πράξεις που απαιτούνται για τους δικαιούχους, ενώ με λύπη του διαπιστώνει ότι η προσέγγιση στο ζήτημα γίνεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια, δίχως καμία άλλη επιστημονική τεκμηρίωση, εις βάρος των ασθενών».

Σημειώνει ακόμη ότι, ο ΟΑΥ, «χωρίς να έχει αρχίσει να παρέχει θεραπείες μέσω του ΓεΣΥ στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, επιχειρεί να δικαιολογήσει την αναμφισβήτητα μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες εργοθεραπείας ως “κατάχρηση”, αντί να αναγνωρίσει τη δική του αδυναμία να παρέχει επαρκώς τις εν λόγω υπηρεσίες σε όλους όσοι τις έχουν ανάγκη εξαιτίας έλλειψης πόρων».

Send this to a friend