Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ ΟΣΑΚ: «Γεφυρώστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου»
ΟΣΑΚ: «Γεφυρώστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου»

ΟΣΑΚ: «Γεφυρώστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου»

Με σύνθημα “Γεφυρώστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου” η 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου σηματοδοτεί φέτος τον δεύτερο χρόνο μιας τριετούς εκστρατείας που στοχεύει στην εξάλειψη των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στη φροντίδα του καρκίνου παγκόσμια.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου “κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα του καρκίνου” ενώ χαιρετίζει την επανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου το με στόχο την προώθηση και δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου Κύπρου”.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι “υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν στον τομέα αυτό, γι’ αυτό και όλες οι οργανώσεις καρκίνου που είναι μέλη της ΟΣΑΚ, έχουν ήδη προβεί στα κατάλληλα βήματα για την υλοποίηση του στόχου του 2023 με κεντρικό σύστημα «Ενώνουμε τις φωνές μας και αναλαμβάνουμε δράση» και σκοπό την προώθηση των πολιτικών αποφάσεων που αφορούν στα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω προτεραιοτήτων, η Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της ΟΣΑΚ, προγραμματίζει μέσα στο τρέχον έτος δράσεις με στόχο την ευθυγράμμιση όλων των φορέων της Κύπρου αναφορικά με τα θέματα του καρκίνου και τον καθορισμό κοινών προτεραιοτήτων.

Καταλήγοντας η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι “η ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές και πρωτίστως ασφαλείς υπηρεσίες υγείας προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για το οποίο η Ομοσπονδία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να το διαφυλάξει ώστε αυτό να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο”.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), ως μια υπενθύμιση προς τον κάθε ένα από εμάς και κυρίως της πολιτείας, της ανάγκης για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου καθώς αναμφίβολα η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά για επιτυχή θεραπεία.

Send this to a friend