Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Λάρνακα: «Δεν απέδωσαν οι προσπάθειες αντιμετώπισης των ναρκωτικών»
Λάρνακα: «Δεν απέδωσαν οι προσπάθειες αντιμετώπισης των ναρκωτικών»

Λάρνακα: «Δεν απέδωσαν οι προσπάθειες αντιμετώπισης των ναρκωτικών»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πολύ ακριβά πλήρωσε την απόφασή του να «ξεπληρώσει» πρόσωπο που βοηθούσε οικονομικά την οικογένειά του με το να μεταφέρει, για λογαριασμό του προσώπου αυτού, μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στην Κύπρο για σκοπούς διάθεσής της στην εγχώρια αγορά. Έγινε τσακωτός στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχοντας στην αποσκευή του πέραν των 11 κιλών μαριχουάνας και σήμερα το Κακουργιοδικείο τον καταδίκασε σε εννέα χρόνια φυλάκιση.

Πρόκειται για 24χρονο, από την Ελλάδα, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή στην κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα. Την 1η Νοεμβρίου 2022 ο κατηγορούμενος αφίχθη στο αεροδρόμιο από την Ισπανία, μέσω Βιέννης. Η συμπεριφορά του θεωρήθηκε ύποπτη, γι’ αυτό και οδηγήθηκε για έλεγχο από τους τελωνειακούς λειτουργούς.

Εντός της αποσκευής του εντοπίστηκε μία συσκευασία που αποτελείτο από τέσσερις διαφανείς σακούλες κενού αέρος, η οποία ήταν περιτυλιγμένη από δύο σεντόνια. Αφού έγινε τομή σε αυτήν, διαπιστώθηκε ότι περιείχε μαριχουάνα βάρους 11 κιλών και 50 γραμμαρίων. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τα λεχθέντα του συνηγόρου του τα οποία δεν αμφισβητήθηκαν, διέπραξε το αδίκημα της μεταφοράς ναρκωτικών δεχόμενος επηρεασμό από πρόσωπο που βοηθούσε οικονομικά την οικογένειά του.

Ως εκ τούτου, το Κακουργιοδικείο αποδέχτηκε ότι ο 24χρονος έδρασε παρασυρόμενος από πρόσωπο που μπορούσε ν’ ασκήσει επιρροή σ’ αυτόν. Σ’ ότι αφορά τις περιστάσεις που οδήγησαν τον κατηγορούμενο στην διάπραξη του αδικήματος, το δικαστήριο σημείωσε στην απόφασή του πως αυτός ενήργησε ως μεταφορέας. «Στην ουσία συνέβαλε κατά τρόπο κρίσιμο στη διακίνηση των ναρκωτικών ως μέρος της αλυσίδας γεγονότων, με τα οποία θα επιτυγχανόταν ο τελικός στόχος που ήταν η προμήθεια σε τρίτα άτομα», αναφέρεται.

Περαιτέρω, το δικαστήριο παρατήρησε ότι το νεαρό της ηλικίας ενός παραβάτη αποτελεί παράμετρο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιμέτρηση της ποινής. «Σε άτομα νεαρής ηλικίας πρέπει να δίδεται έμφαση στην αναμόρφωση παρά στην τιμωρία τους», τόνισε μ’ έμφαση το Κακουργιοδικείο.

Παραδοχή δικαστηρίου

Σε άλλο σημείο της καταδικαστικής απόφασης του Κακουργιοδικείου, γίνεται ουσιαστικά παραδοχήπως οι μέχρι σήμερα προσπάθειες για αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών δεν έχουν αποδώσει. «Τα αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά δεν παρουσιάζουν κάμψη. Αντίθετα, βρίσκονται σ’ έξαρση. Γι’ αυτό καθίσταται αναγκαίο να επιβάλλονται αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές. Τα ναρκωτικά αποτελούν κίνδυνο τόσο για τη φυσική, όσο και για την κοινωνική ευημερία του ανθρώπου», καταλήγει η απόφαση.

Send this to a friend