Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ «Αναπτύσσεται κι εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς η παράτυπη μετανάστευση»
«Αναπτύσσεται κι εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς η παράτυπη μετανάστευση»

«Αναπτύσσεται κι εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς η παράτυπη μετανάστευση»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το τεράστιο πρόβλημα με τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο, γεγονός που προκαλεί δυσβάστακτο οικονομικό, και όχι μόνο, βάρος στη χώρα μας, τονίζει στη σημερινή καταδικαστική του απόφαση το Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης δυόμισι χρόνων σε 23χρονο διακινητή παράτυπων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές (Ν. Γερολέμου πρόεδρος, Ν. Γεωργιάδης, Μ. Χριστοδούλου πάρεδροι) του Κακουργιοδικείου σημειώνουν στην απόφασή τους ότι ένεκα των μεγάλων μεταναστευτικών ροών, είτε αυτές είναι απόρροια πολέμων, είτε οικονομικής δυσπραγίας, η Δημοκρατία έχει επωμιστεί και συνεχίζει να επωμίζεται, με αυξητική τάση, δυσβάστακτο οικονομικό και άλλο βάρος αναλογικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δικαστήριο παρατηρεί, ακόμα, ότι το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης και της μεταφοράς προσώπων δια θαλάσσης στην Κύπρο όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά αναπτύσσεται κι εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, κάτι που διαπιστώνεται από τις συχνές καταχωρίσεις τέτοιων ποινικών υποθέσεων ενώπιόν του.

«Όπου ένα αδίκημα είναι από τη φύση του σοβαρό ή όπου διαπράττεται με μεγάλη συχνότητα, δικαιολογείται η αντιμετώπισή του με ποινές αποτρεπτικού χαρακτήρα, έτσι που πέραν από την τιμωρία του κατηγορουμένου, να εξυπηρετείται και ο στόχος της αποτροπής διάπραξης παρόμοιων αδικημάτων στο μέλλον», υπογραμμίζεται στην απόφαση.

Ο 23χρονος, από τη Συρία, κρίθηκε ένοχος κατόπιν δικής του παραδοχής σε κατηγορίες που αφορούν υποβοήθηση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας στο έδαφος της Δημοκρατίας. Τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου 2022 η βάρκα που οδηγούσε εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο.

Σ’ αυτήν επέβαιναν συνολικά 14 άτομα, άνδρες, γυναίκες και ανήλικα παιδιά. Όταν αντιλήφθηκε ότι προσέγγιζε τη βάρκα που πλοηγούσε αστυνομική άκατος, ο κατηγορούμενος άφησε το πηδάλιο και κάθισε δίπλα στους υπόλοιπους επιβαίνοντες, σε μια προσπάθεια ν’ αποκρύψει τον ηγετικό του ρόλο στην διαδικασία διακίνησης των παράτυπων μεταναστών. Η ενέργειά του αυτή, σύμφωνα με το Κακουργιοδικείο, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων, οι οποίοι διέτρεξαν τον κίνδυνο να καταστεί η Μεσόγειος ο υγρός τους τάφος.

Send this to a friend