Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αναβάθμιση κι επέκταση Τμήματος Πρώτων Βοηθειών Λάρνακας
Αναβάθμιση κι επέκταση Τμήματος Πρώτων Βοηθειών Λάρνακας

Αναβάθμιση κι επέκταση Τμήματος Πρώτων Βοηθειών Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών καθώς και για τηΔημιουργία νέας Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στην παλιά πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Τα έργα αυτά προγραμματίζονταν να γίνουν εδώ και μερικά χρόνια, ειδικά μετά την παράδοση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου, τον Απρίλιο του 2020.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) προκήρυξε διαγωνισμό για επιλογή εργοληπτικής εταιρείας για μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των χώρων του ισογείου στην παλιά πτέρυγα του νοσηλευτηρίου, που περιλαμβάνει καίριας σημασίας τμήματα. Πρόκειται για τον χώρο όπου παλαιότερα, πριν την ανέγερση της νέας πτέρυγας, λειτουργούσαν τα εξωτερικά ιατρεία. Ανάμεσα στα τμήματα που θα ανακαινιστούν και θα επεκταθούν είναι το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο για δεκαετίες παραμένει με την υφιστάμενη δομή του, στεγάζεται σ’ ένα πολύ μικρό χώρο, ο οποίος αδυνατεί πλέον ν’ ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.

Τα σχέδια προβλέπουν, επίσης, επέκταση και αναβάθμιση του Ακτινολογικού Τμήματος, ανακαίνιση του Λογιστηρίου, του Τμήματος Κωδικοποίησης, της κύριας εισόδου και δημιουργία νέας Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία θα χειρίζεται και τα περιστατικά Covid. Ουσιαστικά με τα έργα αυτά, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, το οποίο ανεγέρθηκε το 1985, εισέρχεται σε πορεία μερικής ανακαίνισης.

Ο διαγωνισμός δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023 και οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία υποβολής προσφορών μέχρι τις 8 Μαρτίου.Η περίοδος μελέτης και κατασκευής του έργου ορίστηκε στους 20 μήνες, ενώ ο εργολάβος που θ’ αναλάβει το έργο θα είναι υπόχρεος να συντηρεί τους υπό αναφορά χώρους για περίοδο 12 χρόνων.

Τα σχέδια του ΟΚΥπΥ

Σύμφωνα με τα έγγραφα προσφορών του ΟΚΥπΥ, οι νέοι χώροι που θα δημιουργηθούν, θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες προδιαγραφές των νοσηλευτηρίων και τις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων, ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Ο υφιστάμενος χώρος που καταλαμβάνει το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών θα αναβαθμιστεί και θα επεκταθεί, ούτως ώστε να καταλάβει τον χώρο των πρώην εξωτερικών ιατρείων, που σήμερα χρησιμοποιείται σαν πτέρυγα COVID καθώς και τον χώρο του πρώην φαρμακείου. Με την υφιστάμενη δομή τους, οι Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου Λάρνακας καλύπτουν έκταση περίπου 310m². Με τον προτεινόμενο χώρο επέκτασης, η έκτασή τους σχεδόν θα τετραπλασιαστεί φτάνοντας περίπου στα 1115m². Σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς του ΟΚΥπΥ, οι Πρώτες Βοήθειες θα διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο περιπατητών ασθενών στη βόρεια πλευρά και ξεχωριστή είσοδο φορείων στην ανατολική, εκεί που είναι και σήμερα.

Και οι δύο είσοδοι θα αποτελούνται από προθάλαμο με διπλές γυάλινες θύρες, ηλεκτρικά συρόμενες, με φωτοκύτταρο. Στην ανατολική πλευρά θα κατασκευαστεί νέος ανελκυστήρας φορείων (bed lift) με προθάλαμο που θα ενώνει το τμήμα με το υπόλοιπο νοσοκομείο, ώστε να  γίνονται οι εισαγωγές των ασθενών στα ανάλογα τμήματα. Όσον αφορά τη νέα Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων, αυτή θα βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνιά του υφιστάμενου κτηρίου, με ανεξάρτητη είσοδο που θα υποδέχεται τους ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα (συμπεριλαμβανομένου του Covid). Αφού γίνει η διαλογή, σε περίπτωση επιβεβαίωσης λοιμώδους νοσήματος, τότε οι ασθενείς θα διαμένουν προσωρινά στους θαλάμους απομόνωσης μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους στην αντίστοιχη μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Send this to a friend