Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠτΔ: Η Λάρνακα αποκτά εικόνα σύγχρονου Δήμου – Μοναδικός τουριστικός προορισμός
ΠτΔ: Η Λάρνακα αποκτά εικόνα σύγχρονου Δήμου – Μοναδικός τουριστικός προορισμός

ΠτΔ: Η Λάρνακα αποκτά εικόνα σύγχρονου Δήμου – Μοναδικός τουριστικός προορισμός

Η Λάρνακα αποκτά την εικόνα του σύγχρονου, ευρωπαϊκού Δήμου, με αναβαθμισμένες υφιστάμενες αλλά και νέες υποδομές, με υπηρεσίες που την καθιστούν πιο ανθρώπινη και λειτουργική, που εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και που αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματά της, μετατρέποντας την σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης, δραστηριοποίησης αλλά και μοναδικό τουριστικό προορισμό, ανέφερε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Σε χαιρετισμό του το μεσημέρι στα εγκαίνια έργων στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί όπως εξήγησε «σήμερα μέσω της περιοδείας στη πόλη διαπίστωσα ιδίοις όμμασι την αναγεννημένη Λάρνακα, που δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή των προηγούμενων δεκαετιών, μια Λάρνακα που βρίσκεται σε εμφανή τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Μια πόλη η οποία, μέσα από μία σειρά έργων κοινής ωφέλειας και αναπτυξιακής υφής, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ανταποκρίνεται πλέον στα διαχρονικά αιτήματα και ανάγκες των κατοίκων της, οι οποίοι δικαίως είχαν την απαίτηση να δουν την πόλη τους να αναμορφώνεται και να καθίσταται κέντρο οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και τουριστικής αναφοράς».

Πρόσθεσε ότι «η Λάρνακα αποκτά αυτή ακριβώς την εικόνα του σύγχρονου, ευρωπαϊκού Δήμου, με αναβαθμισμένες υφιστάμενες αλλά και νέες υποδομές, με υπηρεσίες που την καθιστούν πιο ανθρώπινη και λειτουργική, που εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και που αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματά της, μετατρέποντας την σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης, δραστηριοποίησης αλλά και μοναδικό τουριστικό προορισμό».

Είναι μέσω των πρωτοβουλιών, συνέχισε «του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Ανάπτυξης, του ΕΒΕΛ και όσων εμπλέκονται, που κατέστη δυνατόν να ωριμάσουν σημαντικά έργα και να τεθούν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ή δρομολόγησης έργων είτε μέσω εθνικών πόρων είτε μέσω συγχρηματοδότησης».

Ταυτόχρονα εξέφρασε περηφάνεια γιατί όπως εξήγησε «κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης είμαστε η πρώτη χώρα σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων». Αν η Λάρνακα σήμερα απολαμβάνει ωφελήματα είναι διότι είχε ένα Δήμαρχο με όραμα και ένα Δημοτικό Συμβούλιο που συμμεριζόταν το όραμα, με αποτέλεσμα να γίνουν πραγματικότητα έργα, συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «η αναπτυξιακή πορεία που παρουσιάζει σήμερα η πόλη του Ζήνωνα είναι το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων στόχων και προγραμματισμού που θέσαμε, του ζήλου και των προσπαθειών» που κατέβαλε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο «για την δρομολόγηση και υλοποίηση έργων αιχμής τα οποία, έχουν πραγματικά αναμορφώσει τον Δήμο. Το κυριότερο όλων, είναι ότι έχουν δημιουργήσει τις προοπτικές συνέχειας της εξέλιξης  που παρουσιάζει η Λάρνακα».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε «εμβληματικά έργα κοινής ωφελείας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το Δήμο και της πόλης της Λάρνακας που εδώ και δεκαετίες αποτελούσαν δικαιολογημένα, αλλά μέχρι πρότινος ανεκπλήρωτα, αιτήματα των Δημοτών της πόλης».

Μεταξύ αυτών, είπε ήταν «η κατεδάφιση και μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών «και η Κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, με αποφασιστικότητα προχώρησε στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος».

Συνολικά, συνέχισε «απελευθερώθηκε μια έκταση περίπου 400 δεκαρίων και σε μήκος 3 χιλιομέτρων στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, κάτι το οποίο θα επιφέρει αστική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας» ενώ παρουσιάζεται ήδη έντονο ενδιαφέρον για οικιστικές, τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις.

Εξίσου σημαντικό, είπε ο Πρόεδρος, είναι και η εκπόνηση του σχεδίου περιοχής των πρώην διυλιστηρίων στην αστική περιοχή των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών, ενώ αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος που αντιμετώπιζε η Λάρνακα από τις καταστροφές σε οικιστικές περιοχές από τις πλημμύρες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Συνέχισε, λέγοντας πως «είναι εμφανέστατη η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, καθώς παρά το γεγονός πως υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα με καταρρακτώδεις βροχές σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας, εντούτοις η πόλη δεν επηρεάστηκε στον βαθμό που επηρεαζόταν στο παρελθόν, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα ακραία αυτά φαινόμενα».

Την ίδια στιγμή συνέχισε «στη βάση του προγραμματισμού του Δήμου εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για τέσσερα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογιζόμενου κόστους περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων στον Δήμο Λάρνακας και πιο συγκεκριμένα στις Λεωφόρους Αλέξανδρου Παναγούλη, Αγίων Αναργύρων και Παπανικολή».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και «στην κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή Καμάρες, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός Ιουνίου του 2023. Είπε επίσης ότι ένα σημαντικό έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2024, ύψους 14 εκ. ευρώ, είναι η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών φραγμάτων στην Αραδίππου, όπως και η έναρξη κατασκευής εντός Απριλίου των αντιπλημμυρικών καναλιών στον Δήμο Λιβαδιών, με δαπάνες 3 εκατομμυρίων.

Όσον αφορά το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη 1,2 δισ. ευρώ.

Χαρακτήρισε «πλέον σημαντικό» το γεγονός ότι «πέραν της δημιουργίας 4 και πλέον χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και την αναβαθμισμένη ταυτότητα που θα προσδώσει στο τουριστικό μας προϊόν, τα πρόσθετα εκτιμώμενα οφέλη για την οικονομία, υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης».

Είπε επίσης ότι «το καίριας σημασίας έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, έρχεται να προστεθεί στην εμφανώς αναζωογονημένη εικόνα που παρουσιάζει η πόλη τα τελευταία χρόνια, εικόνα που προκύπτει σαν αποτέλεσμα της υλοποίησης πληθώρας άλλων αναπτυξιακών έργων, τα οποία αναδιαμορφώνουν εξ ολοκλήρου τη Λάρνακα, συνεργώντας δυναμικά στη μετατροπή της σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».

Όπως είπε ο Πρόεδρος, από την ανάληψη της διακυβέρνησης υλοποιούνται ή δρομολογήθηκε η υλοποίηση στον Δήμο Λάρνακας με την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έργα συνολικού κόστους 157 εκατομμυρίων ευρώ.

«Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 30 έργα συνολικού κόστους πέραν των 71 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων η δημιουργία της Νέας Πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακα, η ανέγερση Παραδοσιακής Δημοτικής Αγοράς, η ανάπλαση πλατείας και εξωραϊσμός όψεων στο “Ζουχούρι”, η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας και η δημιουργία ενός σύγχρονου Περιφερειακού Εκπαιδευτικού Κέντρου Έρευνας – Διάσωσης» είπε.

Όσον αφορά την δημιουργία πανεπιστημιακής υποδομής στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος είπε πως «δυστυχώς οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν συναίνεσαν. Όμως η ουσία είναι ότι υπήρξε άλλη σφαιρική αντιμετώπιση από το πανεπιστήμιο. Η δημιουργία του Κέντρου δημιουργεί τις προοπτικές ώστε με την ωρίμανση των απόψεων και την ενίσχυση του Κέντρου  να γίνει η Λάρνακα ένας χώρος πανεπιστημιακής παρουσίας».

Την ίδια στιγμή συνέχισε «βρίσκονται υπό κατασκευή και έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση οκτώ έργων συνολικού κόστους 86 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων η Γ Φάση βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, τα έργα αναβάθμισης του «Ευριβιάδειου Γυμνασίου», η ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής «Αγίου Λαζάρου» και η δημιουργία και η ανέγερση συγκροτήματος 32 οικιστικών μονάδων στην ενορία Αγίου Νικολάου».

Αφού ανέφερε ότι «η επιτυχία της ανάπτυξης δεν είναι μόνο προϊόν κυβερνητικού έργου» ο Πρόεδρος είπε πως «είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας, του οράματος του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, των συντελεστών ανάπτυξης της πόλης». Ωστόσο, συνέχισε «δεν ήταν εύκολο, όσο ο καθένας υπολογίζει, χωρίς την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης» αφού όπως εξήγησε «τα έργα αναμένονταν για δεκαετίες, χρειάζονταν δημοσιονομική πειθαρχία και δημοσιονομική ευχέρεια για να ανταποκριθούμε, χρειάζονταν να δικαιολογηθούν αυτά τα οποία έχουν γίνει».

Σημείωσε επίσης ότι «με τη στενή συνεργασία του Δήμου, των βουλευτών και παραγόντων της πόλης έγινε κατορθωτό να έχουμε σήμερα την αναγεννημένη Λάρνακα» προσθέτοντας ότι η πληθώρα των έργων δίνουν το δικαίωμα σε κάθε δημότη της Λάρνακας «να αισθάνεται περήφανος για την πόλη του, όπως περήφανοι δικαιούμαστε να αισθανόμαστε για κάθε πόλη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι «παραδίδοντας τις επόμενες των ημερών τη διακυβέρνηση του τόπου, νιώθω ειλικρινά πως έπραξα όσα ήταν δυνατόν να πράξω προκειμένου να αφήσω, όχι μόνο εκείνους που με ψήφισαν, αλλά όλους τους πολίτες ικανοποιημένους. Αν το έχω πετύχει ή όχι» είπε θα το κρίνει ο κόσμος.

Αυτό για το οποίο κατέληξε «νιώθω ήσυχος είναι πως συνεργάστηκα με όλες τις τοπικές Αρχές χωρίς διακρίσεις, αρκεί να υπήρχαν οραματιστές ηγέτες, τοπικοί ηγέτες που να δημιουργούσαν τις προοπτικές για να συνδράμει η Κυβέρνηση για να αναγεννήσουμε αυτή την πατρίδα».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως με την αποπεράτωση των έργων που εγκαινιάστηκαν σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των έξι έργων που η στρατηγική εξασφάλιση της χρηματοδότησης έγινε από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και το νυν Δημοτικό Συμβούλιο από το 2017, συνέχισε την ωρίμανση και προχώρησε στην κατασκευή τους.

Πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος των τριών έργων ανήλθε στα 14 περίπου εκατομμύρια ευρώ και συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του Εμπορικού Κέντρου της Λάρνακας. Ακόμα, είπε ότι με την ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας και την αναμενόμενη άφιξη κρουαζιερόπλοιων, το Εμπορικό Κέντρο αναμένεται να ενδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό αφού για το 2023 αναμένονται 27 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με πάνω από 27.000 επισκέπτες στο σύνολο τους.

Η Λάρνακα συνέχισε ο κ. Βύρας «αλλάζει, γίνεται μια σύγχρονη και με βιώσιμη ανάπτυξη πόλη, ανθρώπινη, ασφαλής και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ελκυστική στους επενδυτές και στον επιχειρηματικό χώρο. Ακόμα με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την ενοποίηση του Δήμου Λάρνακας με τον Δήμο Λειβαδιών και την Κοινότητα Ορόκλινης το μέλλον του νέου Δήμου θα πολύ πιο ευοίωνο και ελπιδοφόρο».

Από το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε τις εργασίες για την Γ΄ φάση ανακατασκευής του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, στην περιοχή Ορόκλινης. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το χώρο όπου βρίσκονταν τα διυλιστήρια στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας – Δεκέλειας, όπου επιθεώρησε την περιοχή και ενημερώθηκε για τις διαδικασίες ανάπτυξης της.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγκαινίασε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας, τέλεσε τα εγκαίνια στις καινούργιες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης της πόλης, αποκάλυψε πλακέτα στην Πλατεία Κάστρου και εγκαινίασε έργα στην πλατεία Ζουχουρί.

Μεταξύ άλλων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στις επισκέψεις του η Πρόεδρος της Βουλής ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, οι Υπουργοί Εργασίας, Μεταφορών και Ενέργειας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Λάρνακας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Send this to a friend