Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Η αναγεννημένη Λάρνακα του 2023»
«Η αναγεννημένη Λάρνακα του 2023»

«Η αναγεννημένη Λάρνακα του 2023»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Για μια αναγεννημένη Λάρνακα, η οποία καμία σχέση έχει με την πόλη που ήταν πριν από 10 χρόνια, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο σημερινής του περιοδείας στην πόλη του Ζήνωνα, εγκαινιάζοντας σειρά έργων ή επισκεπτόμενος χώρους κι εργοτάξιαυπό κατασκευή αναπτυξιακών έργων.

Στην κύρια ομιλία του, που έγινε στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας δημοτικής αγοράς, στο εμπορικό κέντρο, ο κ.Αναστασιάδης είπε ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στην προεδρία της Δημοκρατίας υλοποιήθηκαν ή δρομολογείται η ολοκλήρωση έργων υποδομής συνολικής αξίας 157 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 30 έργα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε ειδική αναφορά σε τρία σημαντικά έργα, τα οποία, όπως είπε, αποτελούσαν δικαιολογημένα διαχρονικά αιτήματα των Λαρνακέων, αλλά εκκρεμούσαν για δεκαετίες. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στην απομάκρυνση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου από τα παράλια της πόλης, στα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει, τα οποία έχουν απαμβλύνει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα πλημμυρών και στο μεγαλόπνοο έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο.

«Η Λάρνακα αποκτά πλέον την εικόνα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού δήμου. Με αναβαθμισμένες και νέες υποδομές, με υπηρεσίες που την καθιστούν πιο ανθρώπινη και λειτουργική, που εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματά της, μετατρέποντάς την σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης, δραστηριοποίησης, αλλά και μοναδικό τουριστικό προορισμό», συμπλήρωσε.Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι εάν κοιτάξει κανείς φωτογραφίες της Λάρνακας το 2013 και φωτογραφίες το 2023, θα αντιληφθεί την μεγάλη διαφορά που υπάρχει.

«Μία φωτογραφία, ίσον χίλιες λέξεις», ανέφερε, προσθέτοντας πως η υλοποίηση τόσων έργων οφείλεται στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, αλλά και στην στενή συνεργασία που υπήρξε με το δημοτικό συμβούλιο και τους παράγοντες της Λάρνακας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τους χώρους όπου βρίσκονταν οι πετρελαιοδεξαμενές και το διυλιστήριο καθώς και το εργοτάξιο της Γ΄ φάσης ανακατασκευής του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, στην περιοχή Ορόκλινης.

Ακολούθως, εγκαινίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, τις νέες εγκαταστάσεις του τοπικού ομίλου αντισφαίρισης, την ανάπλαση του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί, το έργο ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο για διευκόλυνση ΑμεΑ και την νέα δημοτική αγορά. Το απόγευμα εγκαινίασε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και τη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε, ακόμα, ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σ’ απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Αν η Λάρνακα απολαμβάνει σήμερα των ωφελημάτων από τα έργα που έχουμε εγκαινιάσει, είναι διότι έχει έναν δήμαρχο με όραμα κι ένα δημοτικό συμβούλιο που συμμερίζεται το όραμα», επισήμανε.

Αφίξεις 27 κρουαζιερόπλοιων

Στην ομιλία του, στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας δημοτικής αγοράς (έγινε με δαπάνη 7,2 εκατομμυρίων ευρώ), ο δήμαρχος Ανδρέας Βύραςδήλωσε ότι τα τρία έργα που εγκαινιάστηκαν στο εμπορικό κέντρο, δηλαδή οι δρόμοι για ΑμεΑ, το Ζουχουρί και η αγορά, συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του κέντρου, το οποίο, όπως ανέφερε, έχει αποκτήσει πλέον περισσότερη ομορφιά και γραφικότητα. Σημείωσε, επίσης, ότι με τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, από τον δήμο και από ιδιωτικές επενδύσεις, η πρόσβαση στο κέντρο γίνεται ευκολότερη. «Με την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας και την αναμενόμενη άφιξη κρουαζιερόπλοιων, το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας θα ενδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό. Για το 2023 αναμένονται στο λιμάνι της πόλης 27 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, μεταφέροντας συνολικά 27 χιλιάδες επισκέπτες.

Η βελτίωση των τουριστικών υποδομών, αλλά και η εικόνα της πόλης μας έχει δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα, αφού από το 2017 έχουν υποβληθεί συνολικά 33 αιτήσεις και χορηγήθηκαν 23 άδειες για ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Αυτές οι άδειες αφορούν δημιουργία νέων κλινών ή αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων για πέραν των 880 κλινών, εκ των οποίων οι 280 αφορούν νέα ξενοδοχεία», ανέφερε ο δήμαρχος. Περαιτέρω, εντός του 2023 ο Α. Βύρας είπε ότι ο Δήμος Λάρνακας ξεκίνησε ή αναμένεται να ξεκινήσει κατασκευαστικές εργασίες για 13 νέα μεγάλα έργα.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η βελτίωση των προσόψεων στην παραλιακή οδό Πιαλέ Πασά, η αντικατάσταση του πλακόστρωτου στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και η δημιουργία του πάρκων «Σαλίνα» και «Καλλιτεχνών – Μεσόγειος». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το τοπικό συμβούλιο αποχετεύσεων προγραμματίζει αυτό τον χρόνο την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων αξίας πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Send this to a friend