Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ζητούμενο η περιβαλλοντική αποκατάσταση της παραλίας της Λάρνακας
Ζητούμενο η περιβαλλοντική αποκατάσταση της παραλίας της Λάρνακας

Ζητούμενο η περιβαλλοντική αποκατάσταση της παραλίας της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το χρονίζων θέμα της μετακίνησης και κατεδάφισης των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων, ασφάλτου και υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας στην περιοχή Βασιλικού, ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου στην πόλη.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που άπτονται της ομαλής λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών Λάρνακας-Αραδίππου, στην παρουσία των δημάρχων των δύο δήμων, στελεχών του τοπικού επιμελητηρίου, του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ. Κατά τη συνάντηση, έγινε αξιολόγηση του έργου της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, το οποίο έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, γεγονός που, όπως αναφέρθηκε, ανοίγει πλέον νέες προοπτικές ανάπτυξης κυρίως στην ανατολική πλευρά της Λάρνακας.

Ο δήμαρχος Αντρέας Βύρας ευχαρίστησε την κ.Πηλείδου για την σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, δουλειά που έγινε την τελευταία διετία σε σχέση με το πολύκροτο θέμα της μετακίνησης των οχληρών κι επικίνδυνων εγκαταστάσεων από την ακτή της Λάρνακας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να επισπευσθούν και οι τελευταίες εργασίες που απομένουν για αποξήλωση των εγκαταστάσεων υγραερίου, προκειμένου να προχωρήσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση ολόκληρης της παραλιακής περιοχής, η οποία για δεκαετίες ολόκληρες παρέμενε «εγκλωβισμένη».

Πλέον, οι εταιρείες υγραερίου βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο, αφού ναι μεν εκτελούν τις εργασίες τους στην περιοχή του Βασιλικού, ωστόσο διατηρούν και τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους στη Λάρνακας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η αποξήλωση των εγκαταστάσεων υγραερίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη. Από την πλευρά της, η Νατάσα Πηλείδου είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας είναι ανακουφισμένο που επιτέλους κλείνει το κεφάλαιο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, προσθέτοντας πως ήδη προωθούνται, και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς και αποφασιστικότητα, λύσεις για τις λίγες εκκρεμότητες που απομένουν.

Ώθηση στη Βιομηχανία

Επιπλέον, η υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε μεγάλη  σημασία και ώθηση στον τομέα της βιομηχανίας, με την χαρτογράφηση των προκλήσεων και την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπισή τους. «Δεν είναι τυχαίο που η συνεισφορά του τομέα της βιομηχανίας στο ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν κατά 1% φτάνοντας το 8,7% το 2021 σε σχέση με 7,9% το 2019», σημείωσε η κ.Πηλείδου. Η υπουργός επισκέφθηκε τις βιομηχανίες «C&S My corex Mashroom Trading», «Maxifoods» και «LogisticoPark», όπου εξέτασε θέματα που απασχολούν τους βιομηχάνους.

Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής του Virtual Net Billing, ώστε να μπορούν να τοποθετούν μεγάλα συστήματα φωτοβολταικών για αυτοκατανάλωση, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των μονάδων τους και ταυτόχρονα την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Η κ. Πηλείδου ενημέρωσε ότι το υπουργείο της βρίσκεται στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του Σχεδίου Στήριξης Παραγωγών ΑΠΕ και μία από τις σημαντικότερες εισηγήσεις που προωθείται είναι η εφαρμογή του Virtual Net Billing για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων έγινε ενημέρωση και για τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας και οι βιομηχανίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων με προϋπολογισμό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023.

Ενημερώθηκαν, ακόμα, ότι προσεχώς θα προκηρυχθούν τα σχέδια ψηφιακής αναβάθμισης με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, το σχέδιο προώθησης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ύψους 2,9 εκατομμυρίων και το σχέδιο για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας ύψους  13,3 εκατομμυρίων.

Send this to a friend