Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Θετική η ομάδα γιατρών των Νοσοκομείων Shriners για χειρουργεία στην Κύπρο
Θετική η ομάδα γιατρών των Νοσοκομείων Shriners για χειρουργεία στην Κύπρο

Θετική η ομάδα γιατρών των Νοσοκομείων Shriners για χειρουργεία στην Κύπρο

Η ομάδα των ορθοπεδικών γιατρών από τα Νοσοκομεία Shriners για Παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι θετική στην προοπτική διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων και στην Κύπρο, ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα μετά από επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός ανέφερε ότι «τα Νοσοκομεία Shriners, έχουν μια συνεργασία με το Ιδρυμα Γιώργος και Θέλμα Παρασκευαΐδη εδώ και 40 χρόνια. Στην πρώτη συνάντηση που είχαμε με το Ιδρυμα Παρασκευαϊδη για συνέχιση της συνεργασίας, είχα αναφέρει πως θα έπρεπε όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να διευρυνθεί, με αποτέλεσμα παιδάκια όχι μόνο από την Κύπρο και από άλλες γειτονικές χώρες όπως την Ελλάδα και το Λίβανο, να εξετάζονται από τους γιατρούς των Νοσοκομείων Shriners».

Πρόσθεσε ότι «ο μεγάλος μας στόχος ήταν οι συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις να μην διεξάγονται μόνο στην Αμερική αλλά και στην Κύπρο. Τα Νοσοκομεία Shriners μας έχουν ενημερώσει ότι είναι θετικοί στο να πραγματοποιούνται κάποιες από τις επεμβάσεις στα νοσηλευτήρια της Κύπρου και εντός των επόμενων μηνών θα ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως «οι ειδικοί θα ανακοινώσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις που θα πραγματοποιούνται από τους γιατρούς των Νοσοκομείων Shriners και θα εξεταστεί σε ποια δημόσια νοσηλευτήρια θα διενεργούνται. Τα Νοσοκομεία έχουν προσφέρει δύο μηχανήματα που ονομάζονται Δερμοτόμοι για τους οποίους εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες”.

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός απάντησε ότι «έχουμε προσφέρει στον Διευθυντή και στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Νοσοκομείων Shriners δύο συμβολικά δώρα, το ένα  από τη κατεχόμενη Σαλαμίνα και το άλλο ένα καράβι με στόχο να γεμίσει με πρόσφυγες και να πάμε πίσω στα σπίτια μας το συντομότερο δυνατόν. Πάντα μιλούμε στους ξένους που επισκέπτονται το Νοσοκομείο Αμμοχώστου για την τουρκική κατοχή, αφού δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στη Κύπρο υπάρχει κατοχή, ενώ επισκέπτονται και τον δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου απ’ όπου μπορούν να ατενίσουν τη σκλαβωμένη Αμμόχωστο».

Ο Κώστας Παρασκευαϊδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαϊδη, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας για την επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και τη φιλοξενία. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ανακοινώσαμε το επόμενο βήμα της συνεργασίας με τα Νοσοκομεία Shriners, το οποίο στήριξε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως Υπουργός Υγείας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή που αναφέραμε στον κ. Χατζηπαντέλα την ιδέα για περαιτέρω συνεργασία με τα Νοσοκομεία Shriners, μας στήριξε, μας ενθάρρυνε και μας έσπρωξε να προχωρήσουμε, αναφέροντας ότι θα μας στήριζε και θα μας βοηθούσε όπως μπορούσε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ πρέπει να πούμε τόσο στους γιατρούς όσο και στα Νοσοκομεία Shriners, αφού στα 40 χρόνια τώρα που συνεργαζόμαστε, πάνω από 4 χιλιάδες Κυπριόπουλα έχουν πάει στην Αμερική και έτυχαν θεραπείας».

Σημείωσε επίσης ότι «πάνω από 16 χιλιάδες παιδιά στην Κύπρο έχουν εξεταστεί από τους γιατρούς, είτε για να λάβουν δεύτερη γνώμη είτε για να τους καθοδηγήσουν τι μπορεί να γίνει. Η προσφορά των Shriners στο νησί μας είναι πολύ σημαντική», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Χρυσόστομος Γιάλλουρος, Διευθυντής της Πλαστικής Χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και με παρουσία στο ΓΝ Αμμοχώστου ανέφερε ότι «τα Νοσοκομεία Shriners, προσέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δύο Δερμοτόμους για μεταμόσχευση δέρματος που κοστίζουν γύρω στις 20 – 30 χιλιάδες ευρώ. Η προσφορά είναι πολύ σημαντική αφού το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν υπήρχε στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και όταν χρειαζόταν, έπρεπε να μεταφερθεί από τη Λευκωσία».

Πρόσθεσε ότι «η παρουσία του Δερμοτόμου στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου θα διευκολύνει τις επεμβάσεις αλλά και τις δυνατότητες του δημόσιου νοσηλευτηρίου να διενεργεί τέτοιου είδους χειρουργικές επεμβάσεις. Τώρα θα απαλλαγούμε από την ταλαιπωρία αλλά και το ρίσκο της μεταφοράς εργαλείων και μηχανημάτων από ένα Νοσοκομείο σε άλλο», κατέληξε.

Send this to a friend