Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κίτι: Καταστράφηκε το εργαστήρι ζωγραφικής του Π. Λάρκου από τις πλημμύρες (ΦΩΤΟ)
Κίτι: Καταστράφηκε το εργαστήρι ζωγραφικής του Π. Λάρκου από τις πλημμύρες (ΦΩΤΟ)

Κίτι: Καταστράφηκε το εργαστήρι ζωγραφικής του Π. Λάρκου από τις πλημμύρες (ΦΩΤΟ)

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ακόμα μετρούν ζημιές στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, μία εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου συνέχιζαν μέχρι χθες την καταγραφή των ζημιών που άφησαν πίσω τους οι καταρρακτώδεις βροχές σε Παραλίμνι, Πρωταρά και Αγία Νάπα, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα σε κατοικίες, επαγγελματικά υποστατικά, ξενοδοχεία και αυτοκίνητα.

Την ίδια ώρα, συνεργεία των επηρεαζόμενων δήμων συνεχίζουν τον καθαρισμό και την επιδιόρθωση δρόμων που μετατράπηκαν… σε «ποτάμια». Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου συνολικά 155 αιτήματα για αποζημιώσεις εξαιτίας ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι περισσότερες αιτήσεις, πέραν των 100, υποβλήθηκαν από κατοίκους Παραλιμνίου και Πρωταρά, 43 αιτήσεις υποβλήθηκαν από την Αγία Νάπα, ενώ πιο μικρές ζημιές σημειώθηκαν σε γειτονικές περιοχές, όπως στη Σωτήρα και τη Δερύνεια. Όσον αφορά τα είδη των αιτημάτων των πληγέντων, από τα συνολικά 155 παράπονα υπάρχουν 37 αιτήματα για πρώτες κατοικίες, 21 αιτήματα για εξοχικές κατοικίες, 40 για επαγγελματικά υποστατικά, επιχειρήσεις και καταστήματα, 16 για ξενοδοχεία και 41 αιτήματα για αυτοκίνητα.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο έπαρχος Αμμοχώστου Γεώργιος Χρυσαφίνης δήλωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις μόνιμες κατοικίες, συμπληρώνοντας ότι αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα αυτό. Σε ότι αφορά τις εξοχικές κατοικίες, ο κ.Χρυσαφίνης είπε ότι δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί άμεση εκτίμηση των ζημιών, διότι πολλοί ιδιοκτήτεςδεν ζουν σε αυτές.

Για τις ζημιές στα επαγγελματικά υποστατικά, συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχείων, ο Έπαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ότι είναι δύσκολη η ακριβής εκτίμηση των ζημιών, καθότι δεν υπάρχει η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία για τέτοιες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, οι ζημιές καταγράφονται και θα γίνει προσπάθεια για εκτίμησή τους από ειδικούς. Όσον αφορά τα 41 αιτήματα για ζημιές σε αυτοκίνητα, η εκτίμηση γίνεται από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

Μεγάλο πλήγμα για Λάρκο

Στην επαρχία Λάρνακας, από τις κατοικίες που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών του περασμένου Σαββατοκύριακου είναι και το σπίτι του συνταξιούχου εκπαιδευτικού και ζωγράφου Παναγιώτη Λάρκου, στο Κίτι. Τα νερά της βροχής εισήλθαν ορμητικά στην οικία του, καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα.

Το ύψος του νερού εντός του σπιτιού ξεπέρασε το μισό μέτρο. Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν και στο εργαστήρι ζωγραφικής του Παναγιώτη Λάρκου, που διατηρεί στο υπόγειο της κατοικίας του. Ο κ.Λάρκος είδε σε διάστημα μερικών μόνο λεπτών να καταστρέφονται έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, τα οποία, όπως είπε, ο ίδιος είχε φτιάξει πριν από 30 χρόνια και είχαν μεγάλη συναισθηματική αξία για εκείνον.

 

Send this to a friend