Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τα τρία μεγάλα πάρκα που ξεκινούν εντός του 2023 στη Λάρνακα
Τα τρία μεγάλα πάρκα που ξεκινούν εντός του 2023 στη Λάρνακα

Τα τρία μεγάλα πάρκα που ξεκινούν εντός του 2023 στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Προχωρεί ο σχεδιασμός για δημιουργία του Δημοτικού Πάρκου «Σαλίνα» στο κέντρο της Λάρνακας, αφού προέκυψε τελικά ενδιαφέρον μετά την προκήρυξη του νέου (δεύτερου) διαγωνισμού για κατασκευαστικές εργασίες, σε αντίθεση με τον αρχικό διαγωνισμό, που είχε προκηρυχθεί το περασμένο καλοκαίρι,αλλά απέτυχε λόγω μηδαμινού ενδιαφέροντος.

Όπως πληροφορούμαστε, ο νέος διαγωνισμός έκλεισε πετυχημένα, καθότι υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές στο Δήμο Λάρνακας. Αυτές τις μέρες γίνεται η αξιολόγηση των προσφορών και την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, είναι προγραμματισμένη συνεδρία της Επιτροπής Προσφορών για να γίνει η κατακύρωση στον επιτυχόντα προσφοροδότη. Με τα νέα δεδομένα, στον Δήμο Λάρνακας ευελπιστούν ότι η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών είναι εφικτή το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.


Το Δημοτικό Πάρκο «Σαλίνα» είναι ένα από τα τρία καινούργια μεγάλα πάρκα που προγραμματίζονται εντός των δημοτικών ορίων Λάρνακας και η δαπάνη του υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Θα κατασκευαστεί στην περιοχή Δροσιάς, παρά τις πρώην κατοικίες Επάρχου και Αστυνομικού Διευθυντή (έναντι της παλιάς παγομηχανής), σ’ έναν χώρο όπου για χρόνια παρέμενε αναξιοποίητος. Το έργο θα υλοποιηθεί στη βάση ενός εντυπωσιακού σχεδίου, το οποίο προβλέπει δύο κύριες πύλες εισόδου, μία από την οδό Λεωνίδα Κιούππη έναντι από το Δημοτικό Κήπο και η άλλη από την λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Προβλέπονται,επίσης, δευτερεύουσες πύλες εισόδου για πεζούς πίσω από τις δύο διατηρητέες οικοδομές, στις οποίες διέμεναν στο παρελθόν ο Έπαρχος και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας.

Σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, μετά την κύρια πύλη εισόδου στην οδό Λεωνίδα Κιούππη θα δημιουργηθεί πλάτωμα εισόδου και ακολούθως ο επισκέπτης θα συναντά τον κήπο με τις φοινικιές καθώς και τις κερκίδες που θα δημιουργηθούν σε αμφιθεατρικό σχήμα. Επιπλέον, με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά χωροθετείται το ξέφωτο, που θα είναι χώρος για εκδηλώσεις. Το λεγόμενο «Κεντρικό Πράσινο» θα είναι ο κεντρικός πυρήνας πρασίνου του «Σαλίνα», ενώ το αναψυκτήριο θα βρίσκεται ανάμεσα στο «Κεντρικό Πράσινο» και τη λίμνη, η οποία θα είναι η μεγάλη ατραξιόν του χώρου. Δυτικά της λίμνης προγραμματίζεται, ακόμα, η «Αλέα, που θα είναι ένας πεζόδρομος ανάμεσα σε δενδροστοιχίες φυλλοβόλων δέντρων.

Ο πεζόδρομος αυτός οριοθετείται ανάμεσα στη λίμνη και τις δύο διατηρητέες οικοδομές.Ξεκινώντας από το πλάτωμα της κεντρικής πύλης εισόδου,από την οδό Λεωνίδα Κιούππη, θα κατασκευαστεί η γέφυρα που θα φτάνει μέχρι την νοτιοανατολική όχθη της λίμνης. Τα σχέδια προβλέπουν, επίσης, τη δημιουργία παιδότοπου και χώρου άθλησης παιδιών στο νοτιοανατολικό άκρο.

Πάρκα «Μεσόγειος – Παττίχειο»

Όσον αφορά τα υπόλοιπα δύο μεγάλα πάρκα που προγραμματίζονται στη Λάρνακα, για το πάρκο «Καλλιτεχνών Μεσόγειος» έχει υπογραφεί στις 15 Δεκεμβρίου 2022 το συμβόλαιο με την ανάδοχο εταιρεία και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα. Το πάρκο αυτό θα κατασκευαστεί στον χώρο του παλιού τουρκοκυπριακού σινεμά, στην παραλιακή τουρκοκυπριακή συνοικία, δίπλα από την υφιστάμενη «Γειτονιά Καλλιτεχνών». Όσον αφορά το Παττίχειο Πάρκο, εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός μέχρι τα τέλη ερχόμενου Φεβρουαρίου, με τις εργασίες να ξεκινούν, λογικά, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

 

Send this to a friend