Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Ελλείψεις φαρμάκων στην Κύπρο– Καταχρήσεις σε αντιβιοτικά και ψυχοφάρμακα
Ελλείψεις φαρμάκων στην Κύπρο– Καταχρήσεις σε αντιβιοτικά και ψυχοφάρμακα

Ελλείψεις φαρμάκων στην Κύπρο– Καταχρήσεις σε αντιβιοτικά και ψυχοφάρμακα

Ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα παρατηρείται στην Κύπρο με τους αρμόδιους να επιβεβαιώνουν ότι γίνεται κατάχρηση των αντιβιοτικών αλλά και των ψυχοφαρμάκων.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φαρμακοποιών Πλούταρχος Γεωργιάδης και ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα.

Αρχικά ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε διάφορα αντιβιοτικά λόγω των πολλών λοιμώξεων που έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο μήνα.

«Από διαβεβαιώσεις που είχαμε από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις ελλείψεις, οι διάφορες κυπριακές βιομηχανίες έχουν εγγυηθεί ότι υπάρχουν οι πρώτες ύλες και ο κόσμος να μην ανησυχεί και δεν θα μείνει χωρίς φάρμακα. Οι ελλείψεις δεν είναι πολλών ημερών είναι φάρμακα που μπορεί να είναι σε έλλειψη δύο-τρεις ημέρες» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Συμπλήρωσε ότι αυτό μπορεί να έχει γίνει λόγω της αλόγιστης συνταγογράφησης των φαρμάκων. «Περισσότερο παρατηρείται στις αντιβιώσεις και στις παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος».

Στη συνέχεια για τις ελλείψεις των φαρμάκων μίλησε και ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας ο οποίος ανέφερε ότι έχουν καλέσει όλους τους θεσμούς όπως επαγρυπνούν και να λάβουν μέτρα.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη κατάχρηση αντιβιοτικών. Η εισήγηση η δική μας προς τους αρμόδιους είναι ότι θα έπρεπε όλοι μας να συμμετέχουμε σε μια εκστρατεία ενημέρωσης και των ασθενών και των γιατρών και των φαρμακοποιών για να μειώσουμε αυτή την τρομερή κατάχρηση που γίνεται στα αντιβιοτικά» είπε.

Συνέχισε λέγοντας, «ως ομοσπονδία έχουμε καταγγελίες για μεγάλες καταχρήσεις που γίνονται σε αντιβιοτικά και ψυχοφάρμακα. Έχουμε αναφορές ότι υπάρχει τρομερή συνταγογράφηση σε φάρμακα που αφορούν την ψυχική υγεία όπως για παράδειγμα την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι φαινόμενο της εποχής μας λόγω και της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά».

Την αύξηση των ψυχοφαρμάκων επιβεβαίωσε και ο κύριος Γεωργιάδης.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend