Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ ΓεΣΥ: Το 2022 σε αριθμούς – Ένας απολογισμός της χρονιάς που πέρασε
ΓεΣΥ: Το 2022 σε αριθμούς – Ένας απολογισμός της χρονιάς που πέρασε

ΓεΣΥ: Το 2022 σε αριθμούς – Ένας απολογισμός της χρονιάς που πέρασε

Ένας απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, με θετικό πρόσημο στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας 

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας, το 2022 αποτέλεσε ακόμη ένα κομβικό έτος για το ΓεΣΥ. Εξερχόμενοι σταδιακά από την πανδημία του COVID-19 στην οποία το ΓεΣΥ συνέβαλε καθοριστικά, ο Οργανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει νέες, εξίσου σημαντικές προκλήσεις ζωτικής σημασίας.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, επιδιώκοντας τη θωράκιση του Συστήματος, προχώρησε σε καθοριστικές αλλαγές και τροποποιήσεις, ενίσχυσε τους ελέγχους, εμπλούτισε υφιστάμενες και εισήγαγε νέες υπηρεσίες, ενδυνάμωσε τη θέση των δικαιούχων εντός του ΓεΣΥ, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο πως οι δικαιούχοι λαμβάνουν σε συνεχή βάση περισσότερες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Κάνοντας μια αποτίμηση του 2022, το πρόσημο δεν μπορεί παρά να είναι θετικό, με τους δικαιούχους να απολαμβάνουν, εντός του Συστήματος, πλεονεκτήματα και οφέλη εξαιρετικής σημασίας. Το Γενικό Σύστημα Υγείας, που από την αρχή αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε καθολικά από τον κόσμο, αποδεικνύει καθημερινά τη δυναμική του μέσα από τους αριθμούς που καταγράφονται κάθε χρόνο.

Από την αρχή του 2022 μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου:

  • 801,930 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Προσωπικούς Ιατρούς,
  • 608,120δικαιούχοι επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς,
  • 667,659 δικαιούχοι έχουν λάβει τα φάρμακά τους μέσω του Συστήματος (αυτή τη στιγμή το ΓεΣΥ καλύπτει περίπου 2.100 φάρμακα, με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει πέραν των 500 καινοτόμων),
  • 500,075 δικαιούχοι έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακές εξετάσεις,
  • 278,911 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Οδοντιάτρους,
  • 155,966 δικαιούχοι εξυπηρετήθηκαν από άλλους Επαγγελματίες Υγείας,
  • 122,551 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών,
  • 105,874 δικαιούχοι έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Επιπλέον, εντός του 2022, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχώρησε στη λήψη αυστηρών μέτρων με σκοπό να περιορίσει φαινόμενα εκμετάλλευσης από παρόχους και δικαιούχους. Διαφοροποίησε το μοντέλο αμοιβής των ΠΙ υιοθετώντας ποιοτικά κριτήρια, εφάρμοσε ποιοτικό έλεγχο των παραπεμπτικών από ΠΙ προς Ειδικούς Ιατρούς και τροποποίησε το δικαίωμα για αλλαγή ΠΙ ανά 12 μήνες αντί για 6.

Σημαντική εξέλιξη για το 2022 ήταν και η ένταξη 3 νέων νοσηλευτηρίων, 4 κέντρων ανακουφιστικής φροντίδας και 2 μονάδων αιμοκάθαρσης. Από τον Ιούλιο του ίδιου έτους εφαρμόστηκαν οι υπηρεσίες εφημερίας Προσωπικού Ιατρού στο ΓεΣΥ κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, για περιστατικά τα οποία δεν χρήζουν εξυπηρέτησης από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

O Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της κοινωνίας εργάζεται αδιάκοπα με στόχο να παρέχει συνεχώς αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους δικαιούχους του Συστήματος. Μια συνεχής προσπάθεια, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται, δημιουργώντας μια ισχυρή ασπίδα προστασίας γύρω από το ΓεΣΥ.

Send this to a friend