Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ζημιές σε 132 υποστατικά από τις πλημμύρες σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Ζημιές σε 132 υποστατικά από τις πλημμύρες σε Λάρνακα και Αμμόχωστο

Ζημιές σε 132 υποστατικά από τις πλημμύρες σε Λάρνακα και Αμμόχωστο

ΓΡΑΦΕΙ ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ως προς το είδος και το ύψος της βοήθειας που θα δοθεί στους πληγέντες από τις πλημμύρες που έπληξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας, καθότι η διαδικασία της καταγραφής βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε ότι έχουν γίνει κάποιες προκαταρτικές εκτιμήσεις από τις ζημιές στις δύο επαρχίες, ωστόσο η καταγραφήσυνεχίζεται. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν επηρεαστεί 132 υποστατικά και πέντε οχήματα.

Συγκεκριμένα, στη Λάρνακα υπέστησαν ζημιές 53 κατοικίες και τρία επαγγελματικά υποστατικά, στη Δρομολαξιά επηρεάστηκαν οκτώ κατοικίες και πέντε οχήματα, ενώ στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου υπέστησαν ζημιές 43 κατοικίες, με την πλειοψηφία να είναι εξοχικές, 12 ξενοδοχειακές μονάδες και 13 επαγγελματικά υποστατικά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα στις αποζημιώσεις θα δοθεί σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν ζημιές σε πρώτη κατοικία.Ο κ.Νουρής επανέλαβε ότι ήταν πρωτοφανή τα καιρικά φαινόμενα και οι ποσότητες νερού που έπεσαν, επιφυλάσσοντας την τελική του θέσηγια το θέμα των πλημμυρών στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο Παραλίμνι ο Καρούσος

Στο μεταξύ, επίσκεψη στο Δήμο Παραλιμνίου πραγματοποίησε την Τρίτη (27/1) ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος. Συζήτησε με τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο θέματα που αφορούν τη βελτίωση του οδικού δικτύου,την ανάδειξη μνημείων και αρχαιοτήτων και τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο υπουργός εξήγγειλε χορηγία ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για την κατασκευή κι επιδιόρθωση πεζοδρομίων από τον Πρωταρά μέχρι και το Κάβο Γκρέκο. «Ο Δήμος Παραλιμνίου μπορεί να λειτουργήσει ως αναθέτουσα αρχή εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών, έχοντας την δυνατότητα να προχωρήσει σε σχεδιασμό, ωρίμανση και κατασκευή έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Θα προχωρήσουμε με τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επισπεύσουμε κάποια έργα, όπως είναι η αναβάθμιση και βελτίωση της οδού Σταδίου και άλλων περιμετρικών δρόμων που θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του κέντρου του Παραλιμνίου», ανέφερε ο Γ. Καρούσος.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν τις εργασίες που προγραμματίζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε μνημεία εντός των δημοτικών ορίων Παραλιμνίου, ενώ εξετάστηκαν καιτα προβλήματα που προέκυψαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.«Θα παρέχουμε την οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί. Εκεί και όπου υπάρχουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τα Δημόσια Έργα, αυτά θα καταγραφούν, σε συνεργασία πάντοτε με τον Δήμο Παραλιμνίου», σημείωσε ο υπουργός.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε όπως γίνει καταγραφή των χώρων που είναι εγκατεστημένες σχάρες, μέσω GPS, έτσι ώστε όταν θα υπάρχει ανάλογο πρόβλημα πλημμυρών, να εντοπίζεται εύκολα το σημείο που βρίσκεται η συγκεκριμένη σχάρα. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης είπε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στον Πρωταρά καθώς και την χορηγία του ενός εκατομμυρίου για επιδιόρθωση πεζοδρομίων. «Με την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, ο δήμος μας θα παρουσιάζει μία πιο βελτιωμένη εικόνα», συμπλήρωσε.

 

Send this to a friend