Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Μελετητής για την λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου από το ΣΑΛ
Λάρνακα: Μελετητής για την λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου από το ΣΑΛ

Λάρνακα: Μελετητής για την λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου από το ΣΑΛ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Διορίζει μελετητή το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), προκειμένου να εξεύρει την καλύτερη δυνατή λύση για τις πλημμύρες που παρατηρούνται στο σημείο της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, παρά το Costa Coffee. Το συγκεκριμένο σημείο της κεντρικής λεωφόρου της Λάρνακας ήταν το μοναδικό, σε ολόκληρη την πόλη, που παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων νερού κατά τις ραγδαίες βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Ένα σημείο, όπου σχεδόν κάθε χρόνο παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο μετά από μακράς διάρκειας βροχόπτωση, καθιστώντας την τροχαία κίνηση εξαιρετικά δύσκολη. Εξηγώντας το φαινόμενο, ο διευθυντής του ΣΑΛ Άγγελος Χατζηχαραλάμπουςείπε ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει μόνο ένας αγωγός ομβρίων, ο οποίος διοχετεύει τα νερά της βροχής στη θάλασσα. Όπως αποδείχθηκε, όμως, έπειτα από ραγδαίες βροχοπτώσεις ο αγωγός αυτός δεν είναι επαρκής, καθότι στην λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου εκβάλλεται μεγάλη ροή νερού και από γειτονικές περιοχές.

«Το ΣΑΛ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη μελετητή, στον οποίο θα δοθεί ως προτεραιότητα η συγκεκριμένη περιοχή με σκοπό την εξεύρεση λύσης του προβλήματος», σημείωσε. Ο Διευθυντής του ΣΑΛ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπόταν  σημειώθηκαν βροχοπτώσεις μακράς διάρκειας, τα δύο αντλιοστάσια στην πόλη, το S9 (περιοχή Προδρόμου) και το S8 (λεωφόρος Αλέξανδρου Παναγούλη) καθώς και τα υπόλοιπα δίκτυα λειτούργησαν αποτελεσματικά.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, περιοχές όπου διαχρονικά αντιμετώπιζαν προβλήματα πλημμυρών, αυτή την φορά δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα προβλήματα. «Δυστυχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής δύσκολα θ’ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όποια έργα κι αν γίνουν. Τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν, γίνονται ή που θα γίνουν στο μέλλον απλά θα μειώσουν τις πιθανότητες πλημμυρών ή θα μειώσουν το μέγεθος των ζημιών που θα προκαλέσουν τυχόν νέα καιρικά φαινόμενα», συμπλήρωσε ο κ.Χατζηχαραλάμπους.

Αποτίμηση ζημιών

Στο μεταξύ, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας ανακοίνωσε ότι το συνολικό ύψος των ζημιών που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου είναι 110 χιλιάδες ευρώ. Έχουν υποβληθεί 55 αιτήσεις για αποζημιώσεις, από τις οποίες οι 47 είναι στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού και αφορούν πρώτες κατοικίες. Τρεις κατοικίες υπέστησαν ζημιές στο Κίτι, μία στην πόλη της Λάρνακας, ενώ ζημιές υπέστησαν και τέσσερα επαγγελματικά υποστατικά στην περιοχή Δρομολαξιάς. Στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, παρόλο που στην επαρχία η βροχόπτωση ήταν πιο έντονη, υποβλήθηκαν 50 αιτήσεις για αποζημιώσεις. Όσον αφορά τις πρώτες κατοικίες, έξι υπέστησαν ζημιές στην Αγία Νάπα και πέντε στην περιοχή Παραλιμνίου – Πρωταρά. Ζημιές υπέστησαν εξοχικές κατοικίες, επαγγελματικά υποστατικά και τέσσερα ξενοδοχεία της περιοχής.

Send this to a friend