Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες
Σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες

Σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες

ΓΡΑΦΕΙ

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες, η οποία θεωρείται μία από τις πιο ευπαθείς περιοχές της Λάρνακας όσον αφορά τις πλημμύρες.

Το τοπικό συμβούλιο αποχετεύσεων (ΣΑΛ) προχώρησε χθες (10/1) στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην υπό αναφορά περιοχή (συμπεριλαμβανομένου και περιοχές της Βεργίνας), για προστασία των οικιστικών ζωνών που εμπίπτουν στα όρια των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου και βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού.

Τα έργα που προγραμματίζονται πιστεύεται ότι θα απαμβλύνουν χρόνια προβλήματα πλημμυρών που παρατηρούνταν στην περιοχή κάθε φορά που υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις. Υπενθυμίζουμε, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Καμάρες και Βεργίνας είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 13ης Δεκεμβρίου 2014, όταν πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι και υπέστησαν ζημιές περιουσίες κατοίκων των περιοχών αυτών.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν, τότε, από τις πλημμύρες στις δύο εν λόγω περιοχές ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Έκτοτε, όμως, οι κρατικές υποσχέσεις είχαν μείνει… στα χαρτιά, με αποτέλεσμα η περιοχή να παραμένει εκτεθειμένη όλα αυτά τα χρόνια στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας ν’ αναλάβει την προκήρυξη των έργων, με την χρηματοδότηση να γίνεται από το κράτος.

Ανακοίνωση του ΣΑΛ αναφέρει ότι οι κατασκευαστικές εργασίες στις περιοχές Καμάρες-Βεργίνας αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούνιο και θα διαρκέσουν 18 μήνες. Εκτός απροόπτου, τα έργα υπολογίζεται να είναι έτοιμα κατά την χειμερινή περίοδο 2024-2025.

Η μελέτη και τα έγγραφα του διαγωνισμού ετοιμάστηκαν από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, ενώ το συμβούλιο αποχετεύσεων θα αναλάβει την επίβλεψη και το συντονισμό του όλου έργου. Η συνολική προϋπολογιζόμενη αξία του αντιπλημμυρικού έργου θα ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο διευθυντής του ΣΑΛ Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε ότι τα προτεινόμενα έργα είναι σχεδιασμένα για περίοδο επαναφοράς 50 χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα υπέρβασης και πλημμύρας θα είναι 1 στα 50 ή 2%, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η συχνότητα των εντάσεων βροχόπτωσης θα παραμείνει ως έχει. Σύμφωνα με τους μελετητές, δεν προβλέπονται οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στην μεγάλη λίμνη της αλυκής, ούτε στο μνημείο των Καμάρων.

Αντίθετα, προτείνεται η αποκατάσταση του χώρου βόρεια του μνημείου στην αρχική του μορφή, αφαιρώντας τα αναχώματα κι επιτρέποντας στις απορροές του ποταμού να εισέρχονται στην αλυκή από πολλά ανοίγματα.

Εξάλλου, το ΣΑΛ προκήρυξε και τον διαγωνισμό για την κατασκευή κεντρικού αποχετευτικού συστήματος λυμάτων κι εργασιών σύνδεσης των αυλών κατοικιών και πολυκατοικιών του οικισμού Μακάριος ΙΙΙ, στη Λάρνακα.

Το κόστος θα ανέλθει στο μισό εκατομμύριο. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και το ΣΑΛ θα αναλάβει την επίβλεψη και τον συντονισμό του. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα διαρκέσουν 12 μήνες.

Send this to a friend