Στον νέο Υπουργό Παιδείας για τη Διανέλλειο ο Δήμος Λάρνακας
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Ένα από τα βασικότερα αιτήματα της Λάρνακας που θα διαβιβαστούν ενώπιον του νέου Υπουργού Παιδείας μετά τον διορισμό του, θα είναι η αξιοποίηση του μεγάλου τεμαχίου της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής για ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών της πόλης.
Ένα αίτημα που χρονίζει, καθότι μέχρι σήμερα δεν έχει αντικριστεί θετικά από το αρμόδιο υπουργείο.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είπε ότι η αξιοποίηση του χώρου της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής, με την ανέγερση καινούργιου σχολικού κτηρίου, θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα θέσει ο δήμος αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Θα είναι το πρώτο αίτημα που θα θέσουμε στον νέο Υπουργό Παιδείας.
Έβγαλε η γλώσσα μας μαλλιά τα τελευταία χρόνια να ζητούμε την δημιουργία ενός νέου σχολείου στον χώρο αυτό, που θα εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες της πόλης μας.
Αυτό, άλλωστε, αποσκοπούσε και η μεταβίβαση του τεμαχίου στο αρμόδιο υπουργείο», επισήμανε ο κ.Βύρας, ο οποίος υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο της Λάρνακας, μεταξύ των ενοριών Σωτήρος και Χρυσοπολίτισσας, και παραμένει αναξιοποίητο εδώ και πολλά χρόνια.
Μέσα στο 2022 το αίτημα της Λάρνακας για ανέγερση νέου γυμνασίου στο χώρο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής βρήκε κλειστές πόρτες, αφού από τον περασμένο Μάιο το αρμόδιο υπουργείο είχε ενημερώσει επισήμως τον δήμο ότι «η ανέγερση νέου γυμνασίου στο χώρο αυτό δεν περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2022 – 2024».
Ξεκάθαρη είναι και η θέση της Σχολικής Εφορίας Λάρνακας, που εκτιμά πως με την ανέγερση νέου γυμνασίου στον υπό αναφορά χώρο θα απαμβλυνθεί το πρόβλημα υπερπληθυσμού των μαθητών ανά τάξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα δημόσια εκπαιδευτήρια της πόλης.
Άποψη της τοπικής σχολικής εφορίας είναι ότι το υφιστάμενο Γυμνάσιο Δροσιάς, το οποίο είναι κτισμένο σε τουρκοκυπριακή γη, αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και ως εκ τούτου οι εργασίες γενικής αναβάθμισης κι επέκτασης που θα γίνουν εκεί, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, δεν θα επιλύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού μαθητών.
Υπενθυμίζουμε, ότι το παλιό σχολικό συγκρότημα της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής (και γυμνασίου) κατεδαφίστηκε από το2015.
Το περασμένο καλοκαίρι κρίθηκε σκόπιμο να κατεδαφιστούν και τα κτήρια που είχαν απομείνει παραπλεύρως των ιστορικών προπυλαίων του σχολείου, καθότι εντός αυτών διέμεναν, κατά διαστήματα, άστεγοι, ενώ ο χώρος είχε γεμίσει τρωκτικά και σκουπίδια.