Home ΛΑΡΝΑΚΑ Απεβίωσε ο Αντώνης Χατζηπαναγής – Αύριο η κηδεία
Απεβίωσε ο Αντώνης Χατζηπαναγής – Αύριο η κηδεία

Απεβίωσε ο Αντώνης Χατζηπαναγής – Αύριο η κηδεία

Απεβίωσε σήμερα ο Αντώνης Χατζηπαναγής και ο συμπολίτης μας Λούης Περεντός προχώρησε σε μια ανάρτηση για τη ζωή και το έργο του.

Ανάρτηση

Γεννήθηκε στην Άσσια το 1937. Τέλειωσε το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας κι εργάστηκε στην Barclays Bank. Αργότερα δούλεψε γι’ αρκετά χρόνια στο Κυπριακό Διυλιστήριο Πετρελαίου και όταν αφυπηρέτησε αφιερώθηκε αποκλειστικά στον εμπλουτισμό και οργάνωση του αρχείου του, χρησιμοποιώντας χρήματα που πήρε σαν αποζημίωση από τη δουλειά.

Το αρχείο του περιλαμβάνει κάθε είδους έντυπο ή άλλο υλικό που έχει σχέση με την Κύπρο. Βιβλία, χάρτες, γκραβούρες, ταχυδρομικά δελτάρια, εφήμερα, παλιά βιβλία . Πρωτοστάτησε αρκετές φορές για την προώθηση του υλικού αυτού μέσα από εκθέσεις, δημοπρασίες κ.λ.π. Συλλέκτης με συνείδηση και πρωτοπόρος.

Τη δεκαετία του 80 συνεργαστήκαμε με τον Αντώνη στην έκδοση του περιοδικού «ΛΑΡΝΑΚΑ-ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ» και μας είχε παραχωρήσει και φωτογραφίες .

Το 1987 είχε εκδώσει το βιβλίο «CYPRUS THROUGH POSTCARDS 1895-1920» με παλιές φωτογραφίες.

Το 2012 εγκαινιάστηκε, με εξαιρετική επιτυχία, στο Σπίτι της Κύπρου, η έκθεση ταξιδιωτικών καρτών του με τίτλο «Η Κύπρος του χθες μέσα από καρτ ποστάλ (1860-1955)», που αποτύπωνε τόπους, γεγονότα, ήθη, έθιμα και επαγγέλματα από την Κύπρο κατά την περίοδο 1860-1955. Εξετέθησαν επίσης φωτογραφίες φωτογράφων-περιηγητών που επισκέφτηκαν το νησί κατά τη διετία 1978-1880.

Σε έκθεση που έγινε το 2016 με κάρτ-ποσταλ σχετικές με την Λάρνακα, είχε δανείσει στο Μουσείο Πιερίδη -Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου 16 κάρτες .

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη 3.1.2023, από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, Δροσιά, στις 2.00 μ.μ.. Συλλυπητήριααπό τις 1.30 μ.μ.

Send this to a friend