Home ΛΑΡΝΑΚΑ Θεοφάνια – Φώτα – Επιφάνια στη Λάρνακα τα πολύ παλιά χρόνια
Θεοφάνια – Φώτα  – Επιφάνια στη Λάρνακα τα πολύ παλιά χρόνια

Θεοφάνια – Φώτα – Επιφάνια στη Λάρνακα τα πολύ παλιά χρόνια

ΘΕΟΦΑΝΙΑ-ΦΩΤΑ-ΕΠΙΦΑΝΙΑ

Διαχρονικά, η γιορτή των Φώτων είναι για τους Λαρνακείς μια μεγάλη γιορτή. Η μεγάλη πομπή ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και καταλήγει στη μεγάλη αποβάθρα, όπου γίνεται ο καθαγιασμός των υδάτων με το ρίξιμο του Σταυρού και ο αγώνας που κάνουν οι καλυμβητές για να τον βρούν.

Από ολόλκηρη την επαρχία Λάρνακας αλλά και απ’ όλη την Κύπρο έρχονται για να ζήσουν τις στιγμές της γιορτής. Κοσμοσυρροή από ολόλκηρη την επαρχία Λάρνακας αλλά και απ’ όλη την Κύπρο.

Η γιορτή των Φώτων ( Θεοφάνια ή Φώτα ή Επιφάνια) για τους Λαρνακείς είναι πάντα μια σημαντική μέρα.

Τα παλιά χρόνια, μερικές μέρες πριν, ομάδες από τα σχολεία γύριζαν τις γειτονιές και έψαλλαν τα κάλαντα στα σπίτια, εισπράτοντας μερικά χρήματα και κάποτε γλυκά. Οι ιερείς επίσης γύριζαν τις γειτονιες και έκαναν αγιασμό. Ενας από τη συνοδεία κρατούσε ένα χάλκινο δοχείο με τον αγιασμό και ένας άλλος νεαρός ένα σακκίδιο, όπου τοποθετούσε τα τρανταμέντα.

Στη φωτογραφία του 1929 ( όχι καθαρή, αλλά σπάνια), από το σημαντικό αρχείο Μάρως Παύλου Βαλδασερίδη, βλέπουμε τη σεμνή πομπή, με τα φανάρια και τη σημαία, τις χαμηλές φοινικούδες, τις βάρκες σχεδόν δίπλα από τον Κίμωνα, το στύλο της ηλεκτρικής ( παλιού τύπου, αφού η ηλεκτροφώτηση άρχισε το 1922).

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend