Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Την ερχόμενη Πέμπτη η μουσική παράσταση «100 χρόνια Μνήμες Μικράς Ασίας, Μνήμες Πατρίδας» στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας
Την ερχόμενη Πέμπτη η μουσική παράσταση «100 χρόνια Μνήμες Μικράς Ασίας, Μνήμες Πατρίδας» στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

Την ερχόμενη Πέμπτη η μουσική παράσταση «100 χρόνια Μνήμες Μικράς Ασίας, Μνήμες Πατρίδας» στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και οδεύοντας προς το τέλος της φετινής χρονιάς, ο Δήμος Λάρνακας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Χειμώνα 2022/23, φιλοξενεί σε συνεργασία με το «Πολιτιστικό και Αθλητικό Σωματείο Μακράσυκα», στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γιώργος Λυκούργος», τη μουσική παράσταση «100 χρόνια Μνήμες Μικράς Ασίας, Μνήμες Πατρίδας», την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022, στις 8.30 μ.μ.

 

­­

Πρόκειται για μια παράσταση μουσικής, λόγου, χορού και εικόνας η οποία περιλαμβάνει τραγούδια από την Μικρά Ασία, για την Μικρά Ασία καθώς και  Μικρασιατών δημιουργών, τα οποία συνδυάζονται με ποιήματα και συνδετικά κείμενα για τον πολιτισμό των Μικρασιατών. Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα γίνεται και σχετική ενημερωτική προβολή διαφανειών.

Κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν με οδηγό μας τη μουσική και τους στίχους. Ένα ταξίδι οδυνηρό όσον αφορά στην ιστορία του Ελληνισμού, που πρέπει να μας προβληματίσει αλλά και να μας παραδειγματίσει. Θυμόμαστε και τιμούμε τον πολιτισμό της Ιωνίας. Τις μνήμες πρέπει να τις κρατούμε ζωντανές. Δεν πρέπει να τις σβήνουμε. Πόσο μάλλον εμείς οι Κύπριοι που ζήσαμε τα ίδια με τους Μικρασιάτες το 1974. Και γίναμε πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα.

Το Σωματείο προσπαθεί με τα λίγα μέσα που διαθέτει να πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις τέτοιες που να συντηρεί τη μνήμη της κατεχόμενης κοινότητάς  Μακράσυκας και να δίνει την ευκαιρία στους συγχωριανούς να παρευρίσκονται και να ανατροφοδοτούν τις μνήμες τους, να επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις τους μεταξύ τους αλλά και τη σχέση τους με την κοινότητά τους.

Τα τραγούδια της μουσικής παράστασης θα ερμηνεύσουν μέλη και φίλοι του προσφυγικού σωματείου «Πολιτιστικό και Αθλητικό Σωματείο Μακράσυκας», υπό την μουσική επιμέλεια και συντονισμό του Χρίστου Στασή.

Το χορευτικό συγκρότημα του σωματείου υπό τη χοροδιδασκαλία του Στέργιου Πίττα θα χορέψει στην παράσταση σε επιλεγμένα τραγούδια.

Ο ηθοποιός, φίλος του σωματείου, Νεόφυτος Νεοφύτου, θα συμμετάσχει στο ρόλο του πρόσφυγα σε σχετικό δρώμενο, καθώς και σε απαγγελία ποιημάτων. Επίσης η καταξιωμένη δημοσιογράφος Αθηνά Βιολάρη θα απαγγείλει ποιήματα.

Την έρευνα, παραγωγή του οπτικού υλικού που θα προβληθεί, καθώς και τα κείμενα έγραψε η Έλενα Κυπριανού, η οποία επιμελήθηκε την όλη παράσταση.

Στην παράσταση θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.

 

 

Send this to a friend