Μην προσπαθείτε να γίνετε φίλος με το παιδί σας – γίνετε ένας φιλικός γονιός
Γράφει η Κατερίνα Μιχαήλ
Πόσοι γονείς φοβούνται την σύγκρουση με το παιδι; Ειδικά στην εφηβεία, εκεί ποσού τα πράγματα αλλάζουν και νιώθουν ότι η αντίδραση του παιδιού ίσως φύγει από κάθε έλεγχο;
Ίσως με μια μεγάλη συζήτηση να μην λυθεί ένα θέμα. Σε αυτό το σημείο είναι καλύτερες οι συχνές συζητήσεις.
Είναι σημαντικό ο γονιός να θυμάται πως δεν μπορεί να ελέγξει την αντίδραση του παιδιού του. Θα βοηθούσε αν ως γονείς δεν τα παίρναμε όλα προσωπικά(π.χ. σαρκασμούς).
Ο γονιός χρειάζεται να έχει ειλικρινής διάθεση συζήτησης με το έφηβο παιδί του. Με τον τρόπο αυτό καλύπτει τουλάχιστον τη μισή διαδρομή της επικοινωνίας.
Κάποιες άλλες φορές οι γονείς στην προσπάθεια τους να είναι κοντά στο παιδί τους, υιοθετούν συμπεριφορές εφηβικές π.χ. κάνουν παρέα με τους φίλους του παιδιού τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι έφηβοι νιώθουν ντροπή και νιώθουν ότι χάνουν την ιδιωτικοτητα στις σχέσεις τους. Αυτή η συμπεριφορά ίσως φέρει τον θυμό στον έφηβο ότι οι γονείς δεν τον εμπιστεύομαι στις σχέσεις που επιλέγει.
Και κάποιες άλλες φορές αυτό που συμβαίνει είναι πως οι γονείς στην προσπάθεια τους να είναι καλοί γονείς και δίπλα στα παιδιά τους καταργούν όλους τους κανόνες. Αυτό χαώνει τα παιδιά , τα οποία δεν είναι ακόμη ενήλικες και ψάχνουν να αυτορυθμιστούν.
Να θυμάστε: Ακόμη και οι έφηβοι χρειάζονται τους γονείς ως μέντορας και οδηγούς.
Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος Ζευγαριών