Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κόβουν χορηγία από φοιτητές που ενοικιάζουν στα κατεχόμενα
Κόβουν χορηγία από φοιτητές που ενοικιάζουν στα κατεχόμενα

Κόβουν χορηγία από φοιτητές που ενοικιάζουν στα κατεχόμενα

Πρόταση νόμου με σκοπό την τροποποίηση του περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμου, ώστε να μην παραχωρείται κρατική φοιτητική μέριμνα σε φοιτητές, που σπουδάζουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης, στη Δημοκρατία και διαμένουν στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς και Χρύσανθος Σαββίδης.

Το όλο ζήτημα με τους φοιτητές που ενοικιάζουν στα κατεχόμενα ήγειρε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, αναφέροντας ενώπιον της Επιτροπής πως έσπευσε ο ίδιος στις κατεχόμενες περιοχές και διαπίστωσε πως υπάρχουν αρκετοί Ελληνοκύπριοι φοιτητές που ενοικιάζουν διαμερίσματα που το κόστος τους ανέρχεται γύρω στα 170-220 ευρώ. Σήμερα, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, για παραχώρηση της κρατικής φοιτητικής δεν απαιτείται η δήλωση χώρους διαμονής του φοιτητή.

Με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Η φοιτητική χορηγία παραχωρείται, υπό προϋποθέσεις, στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τα οποία είναι:

Εισοδηματικά κριτήρια:

Δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια φοιτητή/φοιτήτριας, της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €59.000,00 (πενήντα εννιά χιλιάδες ευρώ) όταν αυτή έχει μέχρι και δύο εξαρτώμενα τέκνα. Για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις €59.000,00 (πενήντα εννιά χιλιάδες ευρώ), κατά €5.000 (πέντε χιλιάδες ευρώ) για κάθε πρόσθετο τέκνο πέραν του δευτέρου.

Περιουσιακά κριτήρια:

Δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια της οποίας η συνολική αξία των περιουσιακών της στοιχείων δεν υπερβαίνει το €1.200.000 (ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ). Για τον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη:

τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της οικογένειας σε τρέχουσες τιμές (π.χ. καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, ομόλογα) και η ακίνητη ιδιοκτησία της οικογένειας σε τιμές 1.1.2013, όπως αυτές έχουν υπολογιστεί από το κτηματολόγιο του κράτους.

Πέραν των πιο πάνω κριτηρίων, η φοιτητική χορηγία παραχωρείται εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Παραχωρείται σε οικογένεια φοιτητή/φοιτήτριας της οποίας τα μέλη κατά τη διάρκεια των πέντε (5) ετών πριν από την έναρξη των σπουδών για τις οποίες ζητείται κρατική φοιτητική μέριμνα διέμεναν μόνιμα και νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία, για περίοδο πενήντα (50) τουλάχιστον μηνών.

Παραχωρείται για την απόκτηση ενός μόνο τίτλου σπουδών, στον κάθε κύκλο σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών). Στην περίπτωση φοιτητή/φοιτήτριας, που θα αποκτήσει περισσότερους από ένα τίτλο σπουδών σε κάθε κύκλο, καταβάλλεται συνολικά φοιτητική χορηγία που αντιστοιχεί στη διάρκεια που απαιτείται για την απόκτηση του τελευταίου τίτλου σπουδών, νοουμένου ότι ο τελευταίος τίτλος που θα αποκτήσει είναι ανωτέρου ακαδημαϊκού επιπέδου από τον προηγούμενο τίτλο σπουδών που έχει ήδη αποκτήσει στον ίδιο κύκλο σπουδών.

Παραχωρείται εφόσον ο/η φοιτητής/φοιτήτρια φοιτά τακτικά σε πρόγραμμα σπουδών για την απόκτηση τίτλου σπουδών που απονέμεται από:

o          δημόσιο πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας, ή

o          δημόσια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Δημοκρατίας, ή

o          ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας, ή

o          εκπαιδευτικά αξιολογημένο – πιστοποιημένο κλάδο σπουδών ιδιωτικής σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Δημοκρατίας η οποία λειτουργεί στη Δημοκρατία και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο που προβλέπεται στους περί Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμους του 1996 έως 2013, όπως αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται ή αντικαθίστανται, ή

o          πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης ή πιστοποίησης, ή

o          ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού, που έχει τύχει αναγνώρισης ως ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς της χώρας στην οποία λειτουργεί, εφόσον ο/η φοιτητής/φοιτήτρια φοιτά σε κλάδο σπουδών που έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους πλήρους φοίτησης.

Το μέγιστο ποσό φοιτητικής χορηγίας που μπορεί να παραχωρηθεί ανά ακαδημαϊκό έτος είναι αυτό που αντιστοιχεί σε πλήρη φοίτηση ενός ακαδημαϊκού έτους. Στις περιπτώσεις μερικής φοίτησης το ύψος της φοιτητικής χορηγίας είναι ανάλογο με τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων ή άλλων μονάδων μέτρησης σπουδών, που αντιστοιχούν στα μαθήματα, στα οποία έχει εγγραφεί ο/η φοιτητής/φοιτήτρια στο εκάστοτε ακαδημαϊκό έτος, και η φοιτητική χορηγία καταβάλλεται αφού συμπληρωθεί περίοδος σπουδών που αντιστοιχεί σε ένα (1) τουλάχιστον εξάμηνο πλήρους φοίτησης.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend