Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αλλαγή φύλου μέχρι δύο φορές από 16 ετών – Διαφωνεί η Εκκλησία
Αλλαγή φύλου μέχρι δύο φορές από 16 ετών – Διαφωνεί η Εκκλησία

Αλλαγή φύλου μέχρι δύο φορές από 16 ετών – Διαφωνεί η Εκκλησία

Άνοιξε στη Βουλή η συζήτηση το νομοσχέδιο που επιτρέπει με εύκολες διαδικασίες την αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε μετά από μία πενταετία και η Κύπρος αποτελεί ένα από τα τελευταία μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δεν έχει θεσπίσει μία ξεκάθαρη και νομικά κατοχυρωμένη διαδικασία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Η διαδικασία αυτή θα αφορά τα τρανς άτομα, άτομα δηλαδή που αντιλαμβάνονται το φύλο τους διαφορετικά από το φύλο που τους προσδιορίστηκε κατά τη γέννηση. Στα άτομα αυτά δηλαδή δίδεται η δυνατότητα να μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία των προσδιοριστικών εγγράφων τους.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Οποιοσδήποτε λοιπόν, θέλει να προχωρήσει σε αλλαγή ταυτότητας φύλου, υποβάλλει γραπτή αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στον Ληξίαρχο, αν πρόκειται για Κύπριο πολίτη και στον Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, αν πρόκειται για Κύπριο γεννημένο στο εξωτερικό και πρόσφυγες που διαμένουν στη Δημοκρατία ή πρόσφυγα.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται με ένορκη δήλωση με την οποία υποδεικνύεται το επιθυμητό φύλο, όνομα και επώνυμο ενώ θα δηλώνεται ότι το πρόσωπο υποβάλλει την αίτηση με την ελεύθερη βούλησή του και κατανοεί τις συνέπειες της διαδικασίας αυτής.

Τονίζεται πως, το πρόσωπο δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση και αφορά άτομα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Είναι προϋπόθεση, όμως, ο αιτητής να μην είναι έγγαμος και το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί μέχρι και δύο φορές.

Σε περίπτωση που εγκριθεί η αίτηση, εκδίδεται νέα ταυτότητα, διαβατήριο, εκλογικό βιβλιάριο, πιστοποιητικό γέννησης με τα νέα στοιχεία καθώς και πιστοποιητικό νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Σημειώνεται επίσης ότι είναι υποχρέωση του αιτητή να μεριμνήσει για την άμεση αλλαγή των στοιχείων του στις διάφορες υπηρεσίες και εάν δεν το πράξει, θα θεωρείται ότι έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.

 

Τα ζητήματα που προκύπτουν

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών, ακούστηκαν και τα υπέρ, του νομοσχεδίου αυτού με παιδιά που δέχονται bullying γι’ αυτό που είναι και δεν μπορούν να το αλλάξουν, αλλά τέθηκαν στο τραπέζι ερωτήματα τα θα πρέπει να απαντηθούν όπως για παράδειγμα ποιες τουαλέτες θα πηγαίνουν όσοι αλλάζουν φύλο, αν θα εκτελούν στρατιωτική θητεία, ακόμη και σε ποια πτέρυγα φυλακών θα καταλήξουν αν καταδικαστούν.

Ο επικεφαλής του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Άριστος Τσιάρτας κλήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν.

Όσο αφορά περιπτώσεις που κάποιοι προσπαθήσουν να κρυφτούν απ’ τον νόμο αν μπορούν να επιλέξουν αυτόν τον τρόπο ως διέξοδο για να γλυτώσουν, ανέφερε ότι τα στοιχεία τα προσδιοριστικά της ταυτότητας, εκεί δηλαδή που καθορίζουν την σχέσεις του, τον αριθμό κοινωνικών ασφαλίσεων ο αριθμός των εγγράφων, όλα αυτά τα στοιχεία παραμένουν στο αρχείο και δεν αλλάζει. Το μόνο που αλλάζει είναι μόνο το όνομα του ανθρώπου, το φύλο το οποίο πια προσδιορίζεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Τα υπόλοιπα στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητα σε σχέση με τις υπηρεσίες τα δικαστήρια και άλλους οργανισμούς παραμένουν τα ίδια.

Κληθείς να απαντήσει αν μία κοπέλα θέλει να αλλάξει το φύλο της θα κάνει στρατό, ο κ. Τσιάρτας ανέφερε ότι οι στρατεύσιμοι των 16 ετών περνούν από μία διαδικασία πάρα πολύ αυστηρή και ένα από τα στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη είναι το αν αυτή η αίτηση που γίνεται, μέσα από αυτές τις διαδικασίες και τα πολλά φίλτρα ελέγχου θα είναι και μία διαδικασία που κατατείνει πια να απαλλαγεί κάποιος από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Σημείωσε επίσης ότι το πώς θα λειτουργήσει ο στρατός όλο αυτό το ζήτημα είναι κάτι που θα ρυθμιστεί όπως και πολλά άλλα ζητήματα που αφορά πια το πώς θα λειτουργήσουν κοινωνικά.

Οι θέσεις των κομμάτων

Κατά την συζήτηση στη Βουλή, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού κατέγραψε τη διαφωνία του κόμματός του με την παρουσία εκπροσώπου της Εκκλησίας στη συζήτηση, λέγοντας ότι σέβονται τον ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου όμως για ζητήματα που αφορούν αμιγώς θέματα δικαιωμάτων και κατεξοχήν νομικά και κοινωνικά ζητήματα πρέπει να υπάρχει ένας ξεχωριστός ρόλος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε την άποψη ότι είναι υποχρέωση της Επιτροπής να ακούσει και την Εκκλησία καθώς, όπως είπε, ο ρόλος της δεν είναι μόνο ο θεολογικός αλλά ασκεί και ένα κοινωνικό ρόλο ευρύτερα.

Ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε τη θέση του ότι όποιος πολίτης ή θεσμός της Δημοκρατίας, αισθάνεται την ανάγκη να πει ή να καταθέσει κάτι στην Επιτροπή είναι ελεύθεροι να παρευρεθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους και είναι σε αυτό το πλαίσιο που κλήθηκε και η Εκκλησία.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, διερωτήθηκε γιατί δεν ορίζεται στη νομοθεσία η λέξη φύλο και αν θα μπορεί ο καθένας «να δηλώσει ό,τι θέλει» ρωτώντας που σταματά αυτό.

Ρώτησε ακόμη αν υπάρχουν διευκρινίσεις στο νομοσχέδιο, αν ένας 17χρονος που θα αλλάξει φύλο θα υποχρεούται σε επιστράτευση, αλλά και αν θα μπορεί να εισέρχεται στα γυναικεία αποδυτήρια, ή σε περίπτωση καταδίκης αν θα σταλεί σε γυναικείες φυλακές. Ρώτησε ακόμη αν ζητήθηκε και η γνώμη της παιδοψυχιατρικής εταιρείας Κύπρου, λέγοντας ότι στην Ελλάδα η αντίστοιχη εταιρεία διαφωνεί με παρόμοιες πρόνοιες όσον αφορά τα παιδιά.

 

Η θέση της Εκκλησίας

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, σημείωσε ότι «έχει γίνει επωδός σε κάθε παρουσία της Εκκλησίας» σε συνεδρίες η θέση του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι δεν τους ενοχλεί, αλλά και ότι διαφωνεί με την άποψη ότι δεν έχουν λόγο και ρόλο, γιατί η Εκκλησία είναι «ο  μέγιστος θεσμός σε αυτόν τον τόπο», και πιο αρχαίος από όλους τους θεσμούς του τόπου.

Συνοψίζοντας τις απόψεις της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι θεωρούν ότι το φύλο είναι ένα δώρο δοσμένο από τον Θεό το οποίο υπηρετεί το μυστήριο της ζωής και δεν αποτελεί στοιχείο επιλογής αυτοπροσδιορισμού ή μεταβολής κατά βούληση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, είπε, «ουσιαστικά αναγνωρίζει το δικαίωμα του ανθρώπου στο να αντιστρατεύεται την ίδια την φύση του», ενώ τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας. Είπε ακόμη ότι θεωρούν ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου υπάρχει διαταραχή φύλου, και ύστερα από τις αναγκαίες ιατρικές γνωματεύσεις και επεμβάσεις θα μπορούσε να γίνει μια νομική διευθέτηση για καταχώρηση μιας αλλαγής στο φύλο που έχει πριν καταχωρηθεί.

Σημείωσε επίσης ότι «αντιστρέφεται τα ήθη του λαού μας», ενώ κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο από άλλους λαούς, δεν μπορεί να έχει την ίδια τύχη σε ένα Ορθόδοξο λαό με μακρά χριστιανική παράδοση, και έκανε έκκληση στους Βουλευτές, «να μην εκθεμελιώσουν ότι απέμεινε υγειές σε αυτό τον τόπο, καθώς ο ψυχοσωματικός εκφυλισμός της κοινωνίας, δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα λαό που αγωνίζεται για την εθνική του επιβίωση».

Accept – ΛΟΑΤΚΙ

Όσο αφορά την Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, ο πρόεδρος της Νικόλας Τρύφων έθεσε το θέμα του ορίου της ηλικίας αλλά και το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να χωρίσει για να αλλάξει την ταυτότητά του, σημειώνοντας ακόμη ότι τα τρανς παιδιά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στα σχολεία, και είναι σημαντικό να προστατεύονται, όπως και όλα τα παιδιά.

Send this to a friend