Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ 700 καταγγελίες για λανθασμένη χρήση e-scooters σε περίοδο τριών μηνών
700 καταγγελίες για λανθασμένη χρήση e-scooters σε περίοδο τριών μηνών

700 καταγγελίες για λανθασμένη χρήση e-scooters σε περίοδο τριών μηνών

Σε συνολικά 700 εξώδικες καταγγελίες για μη ορθή χρήση των e-scooter, προχώρησε η Αστυνομία από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου 2022.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Αρχιλοχίας Τμήματος Τροχαίας Αστυνομίας, Τάσος Ασιηκκής, η πλειοψηφία των καταγγελιών αυτών αφορούσε των χρήση των συσκευών αυτών σε μη επιτρεπόμενο χώρο διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ασιηκκής ανέφερε πως οι δρόμοι και χώροι διακίνησης των e-scooter έχουν καθοριστεί με ειδικές πρόνοιες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες:

Η χρήση της συσκευής αυτής επιτρέπεται μόνο σε δρόμο που βρίσκεται αναρτημένο σήμα τροχαίας που καθορίζει ότι η μέγιστη ταχύτητα είναι τα 30 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Σε οποιοδήποτε ποδηλατοδρόμο ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου, ο οποίος προορίζεται για δυνατότητα κοινής χρήσης από τους ποδηλάτες και τους πεζούς και φέρει σήμα τροχαίας.
Απαγορεύεται η χρήση e-scooter σε οποιαδήποτε πλατεία ή πεζόδρομο.
Παρόλα αυτά ο κ. Ασιηκκής διευκρίνισε πως εξαίρεση αποτελούν οι χώροι που θα καθοριστούν ως επιτρεπόμενοι χώροι διακίνησης δυνάμει απόφασης του δήμου ή της κοινότητας. Τόνισε ακόμη πως οι προβλεπόμενοι αυτοί χώροι θα πρέπει να φέρουν ειδικό σήμα τροχαίας, ενώ ο Δήμος ή η κοινότητα πριν από την λήψη της σχετικής απόφασης θα πρέπει να λάβει υπόψη την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια.

Επισήμανε ακόμη πως το εξώδικο κυμαίνεται από 50 μέχρι 85 ευρώ ανάλογα το μέγεθος της παράβασης.

Όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα στα εμπλέκονται e-scooter, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των τελευταίων τριών ετών (2019 – 2021) το ποσοστό αυτό φθάνει το 0,7%.

Ωστόσο τόνισε πως τα τελευταία χρόνια η χρήση αυτών των συσκευών αυξάνεται σταδιακά τόσο στην Κύπρο, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend