Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Γιατί το Upcycling είναι καλύτερο ακόμα και από την ανακύκλωση;  
Γιατί το Upcycling είναι καλύτερο ακόμα και από την ανακύκλωση;  

Γιατί το Upcycling είναι καλύτερο ακόμα και από την ανακύκλωση;  

Τα τελευταία χρόνια πολλοί άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το Upcycling ρούχων. Είναι μια πρακτική επαναχρησιμοποίησης των παλιών ρούχων, πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον από την ανακύκλωση. 

Είναι πιο οικονομική, ενώ χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους, νερό και ενέργεια. Επιπρόσθετα, πολλά ρούχα λόγω των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένα, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν καθόλου, κάνοντας έτσι την πρακτική του upcycling μονόδρομο.

 
Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ του upcycle και της ανακύκλωσης ρούχων.
Οι λέξεις «recycle» και «upcycle» μπορεί να ακούγονται ως εναλλάξιμοι όροι, αλλά στην πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικές πρακτικές που είναι διαθέσιμες για τη δημιουργία οικολογικών ενδυμάτων. Ενώ και τα δύο έχουν αξία, το upcycling είναι μια πιο αποτελεσματική διαδικασία που έχει τελικά μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από την ανακύκλωση. Η πρακτική του upcycling θεωρείται πολύ καλύτερη, καθώς παράγει νέα αντικείμενα από παλιά υφάσματα, παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και παρέχει προϊόντα που μπορούν μάλιστα να ανακυκλωθούν στο τέλος του κύκλου τους.Η σύγχρονη βιομηχανία της μόδας έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 8% όλων των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως κάθε χρόνο. Δημιουργεί μεγάλες ποσότητες ρύπανσης, απορριμμάτων, εκμεταλλεύεται τόνους φυσικών πόρων και είναι υπεύθυνη για τεράστιες ποσότητες  αποβλήτων και ρύπανσης.

 

Όταν συνειδητοποιήσετε ότι παράγονται 32 δισεκατομμύρια ενδύματα κάθε χρόνο και ότι περίπου το 80% αυτών καταλήγουν στη χωματερή, καταλαβαίνετε ότι έχουμε  μεγάλο πρόβλημα. Όταν τα απόβλητα στις χωματερές αρχίζουν να διασπώνται, απελευθερώνουν μεθάνιο που είναι εξαιρετικά κακό για τον πλανήτη μας.

Το upcycling ρούχων έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ρούχων από τα σκουπίδια.

Η επαναχρησιμοποίηση ρούχων με την πρακτική του upcycling βοηθάει μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα της γκαρνταρόμπας μας ενώ υποστηρίζει τοπικές  επιχειρήσεις και βιομηχανίες που ασχολούνται με τη συλλογή, τη διαλογή, και την κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Όταν καθαρίζετε την ντουλάπα σας, ίσως θέλετε να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα αντικείμενα που είχατε ξεγράψει ως παλιά ή που δεν θα φορέσετε ποτέ ξανά.

Αυτά μπορεί να είναι οι τέλειοι υποψήφιοι για να δουλέψετε μαζί τους για να φτιάξετε τα δικά σας upcycled κομμάτια. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη  δημιουργικότητα και το ταλαιπωρημένο, παλιό σου μπλουζάκι μπορεί να γίνει κάτι εντελώς μοναδικό και χρήσιμο, όπως μια τσάντα.

Η Lidl Κύπρου, πάντα ευαισθητοποιημένη σε θέματα οικολογίας, δημιούργησε τα Lidl Eco Hacks, μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με πράσινες συμβουλές που μπορούμε  να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας! Στο τελευταίο επεισόδιο, η fashion/textile designer Ζωή Φιλίππου, δημιουργός του brand Cherry & Mint μας  δείχνει πώς να κάνουμε upcycling σε παλιά μας ρούχα, μετατρέποντας τα σε κάτι νέο!

Θα δούμε πώς ένα παλιό t-shirt που δεν φοράμε πια, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε μια ανθεκτική tote bag για τα ψώνια, χρησιμοποιώντας μόνο ένα ψαλίδι! Και αν υπάρχει περισσότερη εμπειρία, θα μάθουμε πώς να φτιάξουμε και μια πιο upgraded επιλογή, με την προσθήκη κάποιων μοναδικών στοιχείων όπως κουμπιά, καρφίτσες, ή κονκάρδες!

 
 

Η upcycling μόδα είναι έτοιμη να γίνει η νέα νόρμα, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές και σχεδιαστές αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο των σπάταλων πρακτικών της βιομηχανίας της μόδας. Το Upcycling έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Απαιτεί πολύ λιγότερους πόρους και μειώνει τα κλωστοϋφαντουργικά  απόβλητα, τη ρύπανση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στο δρόμο για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο αύριο λοιπόν, κάνουμε ο καθένας μας το κομμάτι του.

Send this to a friend