Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «Το Κίτιον και οι Φοίνικες στη Μεσόγειο Θάλασσα»
«Το Κίτιον και οι Φοίνικες στη Μεσόγειο Θάλασσα»

«Το Κίτιον και οι Φοίνικες στη Μεσόγειο Θάλασσα»

Πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, το διεθνές Συνέδριο με θέμα «Το Κίτιο και οι Φοίνικες στη Μεσόγειο Θάλασσα» με την συμμετοχή πάνω από πενήντα και πλέον ακαδημαϊκοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

 

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Δήμο Λάρνακα, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Ιδρύματος Λεβέντη.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να θέσει το Κίτιον στο προσκήνιο ενός διεθνούς επιστημονικού διαλόγου, παρουσιάζοντας τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα και τις επιστημονικές μελέτες που προέρχονται τόσο από το Κίτιον όσο και από τον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο.

Μερικές από τις θεματικές που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν η σχέση του Κιτίου και των Φοινίκων, και ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Κιτιείς και οι Φοίνικες στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ιστορία όλης της Μεσογείου.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος ακαδημαϊκοί από διάφορες χώρες τις Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, μεταξύ των οποίων Αγγλία, Βέλγιο, Αυστρία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τυνησία, Αλγερία, Ελλάδα, Κύπρο και Λίβανο.

Κατά την τελετή έναρξης, ο Υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο που θα ρίξει περισσότερο φως, συγκεντρώνοντας δεκάδες καθηγητές και ερευνητές από πολλές χώρες, στην περίοδο της αρχαίας ιστορίας όπου ο ελληνισμός συνάντησε τον φοινικικό πολιτισμό». Πρόσθεσε ότι «το Κίτιον είναι το επίκεντρο εκείνης της εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο. Πριν από χιλιετίες ο ελληνισμός πήρε το αλφάβητο από τους Φοίνικες, πρόσθεσε φωνήεντα και μέσα από αυτή τη σύζευξη, τη συνάντηση πολιτισμών, αναπήδησαν σιγά-σιγά, με προσωπικότητες όπως ο Ζήνωνας ο Κιτιέως, η φιλοσοφία, η σκέψη και οι αξίες του κόσμου και της σύγχρονης ανθρωπότητας».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας εξέφρασε ικανοποίηση για τη «φιλοξενία στη πόλη του σημαντικού αυτού συνεδρίου, το οποίο θα ασχοληθεί με το αρχαίο Κίτιον και τους Φοίνικες. Η Λάρνακα είναι μία από τις 20 αρχαιότερες πόλεις με συνεχιζόμενη κατοίκηση στον ίδιο τόπο». Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στην εξερεύνηση αυτής της πορείας, με τις εργασίες του Αποχετευτικού Συστήματος οι οποίες έχουν βγάλει στην επιφάνεια απίστευτα ευρήματα, που ουσιαστικά ήταν ένας κρυμμένος πλούτος που ήρθε στην επιφάνεια. Ταυτόχρονα με τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, με την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου και με την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συνεδρίου, δίνουμε το μήνυμα ότι είμαστε περήφανοι για την ιστορία και τον πολιτισμό της Λάρνακας».

 

Send this to a friend