Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στο κενό το αίτημα για πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο στο δρόμο Μαζωτού – Κιτίου
Στο κενό το αίτημα για πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο στο δρόμο Μαζωτού – Κιτίου

Στο κενό το αίτημα για πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο στο δρόμο Μαζωτού – Κιτίου

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δεν προβλέπεται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, αναβάθμιση του παραλιακού δρόμου Μαζωτού – Ζυγίου με την κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου.

Αρνητική τροπή, μ’ επίσημο πλέον τρόπο, λαμβάνει το διαχρονικό αίτημα των κοινοτήτων από τις οποίες διαπερνά ο δρόμος, καθότι έπεσε στο κενό η διαδικασία εξασφάλισης των απαραίτητων συγκαταθέσεων από τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κυριότητα της γης που απαιτείται για την υλοποίηση των έργων αυτών.

Σε απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2022, προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Λάρνακας Ανδρέα Πασιουρτίδη, ο οποίος είχε ζητήσει κοινοβουλευτική ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι σχεδιασμοί για αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου Μαζωτού – Ζυγίου, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής αναφέρει ότι η αναβάθμιση του υπό αναφορά δρόμου δεν συγκαταλέγεται στα ώριμα έργα και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνεται στον προγραμματισμό του προϋπολογισμού του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Ο Νίκος Νουρής σημειώνει στην επιστολή του ότι οι εμπλεκόμενες κοινότητες πριν από αρκετά χρόνια είχαν θέσει από κοινού το αίτημα για την κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου στο δρόμο Μαζωτού – Ζυγίου, αίτημα που συζητήθηκε και στο πλαίσιο περιφερειακής σύσκεψης που συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών το 2017.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λάρνακας δεσμεύθηκε να συγκαλέσει κοινή συνάντηση των επηρεαζόμενων κοινοταρχών για προώθηση της διαδικασίας εξασφάλισης των απαραίτητων συγκαταθέσεων από τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κυριότητα της γης που απαιτείται για την κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου.

Και τούτο, διότι η κυριότητα της γης που αφορά τα έργα αυτά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση του δρόμου και την συμπερίληψη του κόστους σε επόμενους προϋπολογισμούς.

«Δυστυχώς», τονίζεται στην επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών, «παρά τη δέσμευση των επηρεαζόμενων κοινοταρχών, δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση των αναγκαίων συγκαταθέσεων από τους ιδιοκτήτες της γης.

Ως εκ τούτου, το έργο δεν μπορεί να προωθηθεί στο άμεσο μέλλον». Να σημειωθεί, ότι ο παραλιακός δρόμος Ζυγίου – Μαζωτού διέρχεται από τις κοινότητες Μαζωτού, Αγίου Θεοδώρου, Αλαμινού, Ψεματισμένου, Μαρωνίου και Ζυγίου. Έχει μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων κι εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Η αναβάθμιση του παραλιακού δρόμου με την κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου θεωρείται έργο που άπτεται πρώτιστα της ασφάλειας των διακινούμενων πεζών στη συγκεκριμένη περιοχή και των ποδηλατιστών, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη διαδρομή.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κοινοτήτων, στη δυτική περιφέρεια της επαρχίας Λάρνακας, που παρουσιάζει ραγδαία οικιστική και τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

 

 

Send this to a friend