Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε ανοικτή γραμμή ανακριτές και αστυνομικοί – Απαίτηση από συντεχνίες για παραιτήσεις
Σε ανοικτή γραμμή ανακριτές και αστυνομικοί – Απαίτηση από συντεχνίες για παραιτήσεις

Σε ανοικτή γραμμή ανακριτές και αστυνομικοί – Απαίτηση από συντεχνίες για παραιτήσεις

Σε ιδιαιτέρως δυσμενή θέση βρίσκονται οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τον γενικό εισαγγελέα και την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) για ανεξάρτητες έρευνες οι οποίες αμέσως ή εμμέσως αφορούν την Αστυνομία.

Μετά τις καταγγελίες της διευθύντριας των Φυλακών για συνεννόηση ποινικών ανακριτών με αστυνομικούς εν ενεργεία για να ενορχηστρώσουν καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για κινητά και ναρκωτικά στις φυλακές, οι συντεχνίες των αστυνομικών με ανακοινώσεις τους άφησαν σοβαρές αιχμές για την αξιοπιστία των πρώην αξιωματικών-ανακριτών.

Βίντεο αποκάλυψης

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχει κυκλοφορήσει βίντεο στο οποίο ακούγεται συνομιλία «ανεξάρτητου» ποινικού ανακριτή με εν ενεργεία αστυνομικό, στην οποία γίνεται αναφορά στον τρόπο που μετέδωσε κάποιες πληροφορίες το ΚΥΠΕ για την υπόθεση Μεταξά. Από τη συνομιλία φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει ανοιχτή γραμμή Αστυνομίας και ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών στο πλαίσιο «ανεξάρτητης» έρευνας. Δεν παραλείπουν στη συνομιλία να επισημάνουν ότι και οι δύο εργάζονται στον ίδιο χώρο για 40 χρόνια.

 

Να παραιτηθεί τώρα

Ο πρόεδρος του αστυνομικού κλάδου της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, ζήτησε την άμεση παραίτηση του ανακριτή και προειδοποίησε πως θα γίνει καταγγελία στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε σχέση με τον εν ενεργεία αστυνομικό που ακούγεται στη συνομιλία, ο κ. Λοϊζίδης ζητάει να γίνει έρευνα εναντίον του, σημειώνοντας πως τα «σάπια μήλα», εάν υπάρχουν, οφείλουν να εντοπιστούν, όπως δήλωσε κάποιος παλιά, αλλά και να μη διορίζονται πλέον ποινικοί ανακριτές σε οποιαδήποτε έρευνα ή επιτροπή.

Τέλος, υπενθυμίζει πως από το 2018 υπάρχει οδηγία της ΕΕ που δεν επιτρέπει να διορίζονται ποινικοί ανακριτές πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας.

 

Περίεργες επιλογές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των «ανεξάρτητων» ποινικών ανακριτών που διορίζονται από τον γενικό εισαγγελέα για έρευνες υπάρχει πρώην αξιωματικός ο οποίος είχε καταγγελθεί για εξαπάτηση λαχειοπώλη, από τον οποίο απέσπασε 1.000 ευρώ. Επίσης, άλλος πρώην αξιωματικός, ο οποίος ερευνά υποθέσεις αστυνομικών, είναι συγγενής α’ βαθμού με άτομο το οποίο συνελήφθη με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και για το συμβάν αυτό δεν ενημερώθηκε γραπτώς ο γενικός εισαγγελέας. Επίσης, στον ίδιο κατάλογο «ανεξάρτητων» ποινικών ανακριτών βρίσκεται πρώην αξιωματικός για τις πράξεις του οποίου καταδικάστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία στο ΕΔΑΔ σε σχέση με βασανιστήρια.

 

Συνεχίζουν κανονικά

Παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει και παρά το ότι μία τουλάχιστον περίπτωση βρίσκεται ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η Νομική Υπηρεσία δεν δείχνει διατεθειμένη να λάβει μέτρα, θεωρώντας ότι μπορούν να συνεχίσουν τις έρευνες που τους έχουν ανατεθεί.

Σε περίπτωση που η Αρχή κατά της Διαφθοράς καταλήξει σε συμπέρασμα που επιβεβαιώνει τη συνεργασία αστυνομικών και ποινικών ανακριτών για να μεθοδεύσουν ανακρίσεις και να καθοδηγήσουν μάρτυρες, τότε η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα τεθεί συνολικά υπό αμφισβήτηση ως προς την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της, ενώ δεν αποκλείεται να προκύπτουν και ποινικά αδικήματα.

Πηγή: Politis

Send this to a friend