Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Γενετικά τροποποιημένος ιός του έρπητα μπορεί να εξαλείφει καρκινικούς όγκους
Γενετικά τροποποιημένος ιός του έρπητα μπορεί να εξαλείφει καρκινικούς όγκους

Γενετικά τροποποιημένος ιός του έρπητα μπορεί να εξαλείφει καρκινικούς όγκους

Σμίκρυνση ή και εξάλειψη καρκινικών όγκων υπόσχεται μια νέα θεραπεία που ανέπτυξαν ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρκινικών Ερευνών του Λονδίνου.

Βασίζεται στη χορήγηση με ενέσεις μιας γενετικά τροποποιημένης εκδοχής του ιού του έρπητα, που φαίνεται πως έχει την ικανότητα να παρεισφρέει στα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει, ενεργοποιώντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο πρώτο στάδιο των δοκιμών με σκοπό να διαπιστωθεί το πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία, το 1/4 των συμμετεχόντων ασθενών με καρκίνο στο τελικό στάδιο είδαν τους όγκους τους να σταματούν να μεγαλώνουν, να μικραίνουν ή και να εξαφανίζονται εντελώς.

Ένας εξ αυτών των ασθενών, ο 39χρονος οικοδόμος Κριστόφ Βοϊκόφκσι από το δυτικό Λονδίνο, που δεν είχε άλλες επιλογές θεραπείας λόγω του προχωρημένου σταδίου του καρκίνου στο σιελογόνο αδένα, πλέον μετρά δύο χρόνια χωρίς το παραμικρό ίχνος του καρκίνου. Ήταν από τους πρώτους που έλαβε μέρος στις κλινικές δοκιμές στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Royal Marsden της βρετανικής πρωτεύουσας το 2020.

Ο γενετικά τροποποιημένος ιός του έρπητα, που συχνά εμφανίζεται στα χείλη, ονομάζεται RP2. Τοποθετείται με σειρά ενέσεων κατευθείαν μέσα στον καρκινικό όγκο και εκεί πολλαπλασιάζεται, κατατρώγοντας στην ουσία τον όγκο εκ των έσω.

Παράλληλα, η θεραπεία μπλοκάρει την πρωτεΐνη CTLA-4 η οποία έχει την ιδιότητα να εξασθενεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης του καρκίνου.

Επιπλέον δε, ο τροποποιημένος ιός παράγει μόρια που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα στη μάχη κατά του καρκίνου.

Η θεραπεία δοκιμάστηκε σε 39 ασθενείς που πάσχουν μεταξύ άλλων από καρκίνο του δέρματος, του οισοφάγου, του κρανίου και του λαιμού. Όλοι τους είχαν εξαντλήσει κάθε άλλη επιλογή θεραπείας. Δέκα είδαν από ενθαρρυντικά έως πλήρως επιτυχή αποτελέσματα.

Οι παρενέργειες του RP2 στον οργανισμό ήταν ήπιες, δηλαδή πυρετός, ρίγη ή κόπωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απαιτήθηκε ιατρική παρέμβαση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών Κρίστιαν Χέλιν δήλωσε πως «είναι μία μικρή μελέτη, αλλά τα αρχικά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά».

Ο καθηγητής βιολογικών αντικαρκινικών θεραπειών στο Ινστιτούτο Κέβιν Χάρινγκτον πρόσθεσε πως «είναι σπάνιο να βλέπει κανείς τόσο καλή αντίδραση σε αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών».

Επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να διευρύνουν την κλίμακα των κλινικών δοκιμών με περισσότερους ασθενείς.

Τα πορίσματα παρουσιάστηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ιατρικής Ογκολογίας.

Send this to a friend