Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αρχίζει η ανάπλαση της Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα
Αρχίζει η ανάπλαση της Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα

Αρχίζει η ανάπλαση της Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αρχές Νοεμβρίου υπολογίζουν στο Δήμο Λάρνακα να ξεκινήσουν οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπλαση της παραλιακής οδού Πιαλέ Πασά, στην τουρκοκυπριακή συνοικία της πόλης.

Όπως πληροφορούμαστε, έχει κατακυρωθεί η σχετική προσφορά σ’ εργοληπτική εταιρεία (συνολικά τρεις ήταν οι προσφορές που υποβλήθηκαν) κι έχει δοθεί προθεσμία 15 ημερών, προκειμένου οι υπόλοιποι δύο αποτυχόντες προσφοροδότες να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις.

Εφόσον δεν υποβληθεί κάποια ένσταση, κάτι που εύχονται όλοι στο Δήμο Λάρνακας, τότε θα υπογραφούν άμεσα τα σχετικά συμβόλαια με τον εργολάβο, με την προοπτική μέχρι τον Νοέμβριο να είναι σε θέση να ξεκινήσει εργασίες.

Πρόκειται για έργο εξαιρετικά σημαντικό για την εικόνα της παραλιακής Λάρνακας, αφού αφορά την αποκατάσταση κι εξωραϊσμό των προσόψεων των κτηρίων επί της οδού Πιαλέ Πασά, που είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους όχι μόνο της Λάρνακας, αλλά και της Κύπρου γενικότερα, καθότι ενώνει το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων με την τουριστική περιοχή Μακένζι.

Με την ανάπλαση του δρόμου αυτού, ο Δήμος Λάρνακας στοχεύει στο να προβληθεί και να αναδειχτεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία της περιοχής. Υπενθυμίζουμε, ότι η Πιαλέ Πασά χαρακτηρίστηκε «Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα» λόγω του κοινωνικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.

Πρόκειται για περιοχή μ’ έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά τη βελτίωση του οδικού της δικτύου.

Το 2014 ολοκληρώθηκε, με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε., το οδικό έργο βελτίωσης της Πιαλέ Πασά, το οποίο αναβάθμισε σημαντικά την περιοχή, προσδίδοντάς της μοντέρνο χαρακτήρα.

Με το έργο αποκατάστασης και βελτίωσης των προσόψεων επί της ίδιας οδού, εκτιμάται ότι θ’ αναδειχθεί περαιτέρω η περιοχή και θα ολοκληρωθεί η αναμόρφωσή της.

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αφαίρεση σαθρών σουβάδων, υλικών κι επιχρισμάτων, επενδύσεις με κεραμικά ή πέτρα, αλλαγή ταμπελών κι επιγραφών και αφαίρεση υλικών που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής. Ειδικά για τις διατηρητέες οικοδομές, θα ακολουθηθούν οι διατάξεις του Περί Διατηρητέων Οικοδομών Νόμου.

Θα γίνει, επίσης, καθαρισμός δομικών στοιχείων και απομάκρυνση σκουριάς, θα εντοπιστούν σημεία με υγρασία και θα επιδιορθωθούν ρωγμές και βλάβες στις τοιχοποιίες, θα σοβατιστούν οι τελικές επιφάνειες, θα επιδιορθωθούν τα μπαλκόνια, τα παράθυρα και οι κύριες πόρτες των σπιτιών καθώς και τα κουτιά της ΑΗΚ.

Τέλος, οι εργασίες θα περιλαμβάνουν μπογιάτισμα των προσόψεων και των πλάγιων όψεων των κτηρίων με γήινα χρώματα, σύμφωνα με τους ενδεικνυόμενους χρωματισμούς. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 15 μήνες.

 

Send this to a friend