Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υποψήφια για το βραβείο Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας στη Λάρνακα
Υποψήφια για το βραβείο Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας στη Λάρνακα

Υποψήφια για το βραβείο Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σημαντική διάκριση για τη Λάρνακα, η οποία συμπεριλήφθηκε στους τέσσερις φιναλίστ, που επιλέχθηκαν μεταξύ 20 υποψήφιων προορισμών, για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας (EDEN) 2023.

Στη σχετική λίστα περιλαμβάνεται, επίσης, ένας προορισμός από τη Σλοβενία, και δύο από την Ελλάδα. Οι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας είναι μια πρωτοβουλία της Ε.Ε. που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος της είναι να αναγνωρίσει και να βραβεύσει μικρότερους προορισμούς, που εφαρμόζουν επιτυχημένες στρατηγικές για την ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού, μέσω πρακτικών πράσινης μετάβασης.

Ανακοίνωση της τοπικής εταιρείας τουρισμού αναφέρει ότι η πρωτοβουλία της EDEN επιβραβεύει τα καλύτερα επιτεύγματα στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και των πρακτικών πράσινης μετάβασης σε μικρότερους προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Τα Γρεβενά και τα Τρίκαλα στην Ελλάδα, το Kranj στη Σλοβενία και η Λάρνακα έπεισαν με τις αιτήσεις τους την επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα βιωσιμότητας, γι’ αυτό επιλέχθηκαν μεταξύ 20 υποψήφιων προορισμών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουρισμού Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι η Λάρνακα έπεισε την επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα τουριστικής βιωσιμότητας κι επιλέχθηκε ανάμεσα στους τέσσερις καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης.

Η πρόταση υποβλήθηκε από την εταιρεία τουρισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, κατόπιν εισήγησης του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Ο Ντίνος Λευκαρίτης, ο οποίος προεδρεύει και του νεοσύστατου «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Λάρνακα 2030», σημείωσε πως η διάκριση αυτή χαροποιεί ιδιαίτερα τις αρχές της πόλης καθότι, όπως εξήγησε, εδώ και καιρό γίνονται εντατικές και συλλογικές προσπάθειες ώστε η Λάρνακα ν’ αποτελέσει προορισμό αριστείας.

«Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη προετοιμάζει και το έδαφος για τον μεγάλο στόχο που είναι η ανάδειξης της Λάρνακας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030», κατέληξε.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε με τη σειρά του ότι πρόκειται για σημαντική επιτυχία, που αναδεικνύει τη Λάρνακα στον τομέα της τουριστικής αειφορίας. «Η έμφαση που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια σε πρακτικές που εστιάζονται σε μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη άρχισαν να αναγνωρίζονται», σημείωσε.

Αξίζει ν’ αναφερθεί, πως για να διεκδικήσουν το βραβείο «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023», οι συγκεκριμένες πόλεις κλήθηκαν να αποδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές τους στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και της πράσινης μετάβασης.

Στο επόμενο βήμα, οι τέσσερις φιναλίστ θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής. Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα επιλέξει έναν νικητή, ο οποίος θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2022.

Ο Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023 θα λάβει εξειδικευμένη υποστήριξη επικοινωνίας και branding σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

 

Send this to a friend