Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πράσινο φως για το «Salt Lake Boutique» στη Λάρνακα
Πράσινο φως για το «Salt Lake Boutique» στη Λάρνακα

Πράσινο φως για το «Salt Lake Boutique» στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Θετική είναι η άποψη του Τμήματος Περιβάλλοντος, για ανέγερση ξενοδοχείου, στην ευρύτερη περιοχή των αλυκών Λάρνακας.

Η ανάπτυξη θα φέρει την ονομασία «Salt Lake Boutique», και αναμένεται να αδειοδοτηθεί με ειδικούς όρους από την Περιβαλλοντική Αρχή, καθότι μέρος της θα εφάπτεται της προστατευόμενης περιοχής «Νατούρα», του συμπλέγματος των αλυκών.

Για τον σκοπό αυτό διενεργήθηκε Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης Επιπτώσεων, οι όροι της οποίας ενσωματώθηκαν στην τελική γνωμάτευση.

Το καινούργιο ξενοδοχείο θα κτιστεί στα όρια της προστατευόμενης περιοχής των αλυκών και συγκεκριμένα κοντά στην ακτή «Σπύρος Μπητς», εντός των ορίων του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού.

Το προτεινόμενο έργο αφορά αίτηση για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας σε παραθαλάσσια τεμάχια, δυναμικότητας 72 κλινών, τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του αεροδρομίου Λάρνακας.

Σύμφωνα με τα σχέδια, η νέα ξενοδοχειακή μονάδα θ’ αποτελείται από ισόγειο χώρο, μεσοπάτωμα, τρεις ορόφους και roof garden.

Θα διαθέτει 36 δωμάτια (72 κλίνες) και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρο υποδοχής, εσωτερικό κι εξωτερικό μπαρ, εστιατόρια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κουζίνες, γραφεία, κολυμβητική δεξαμενή εξωτερικού χώρου, Jacuzzi, ισόγειο χώρο στάθμευσης και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Σε γειτονικά τεμάχια λειτουργούν ήδη συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχει παραλία με ομπρέλες, κρεβατάκια και άλλες διευκολύνσεις.

 

 

 

Τα μέτρα

—————

Η Περιβαλλοντική Αρχή αποφάνθηκε ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη μπορεί να προχωρήσει με την προυπόθεση να ενσωματωθούν συγκεκριμένα μέτρα, με τα οποία οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του ξενοδοχείου πιστεύεται ότι δεν θα είναι σημαντικές.

Τα μέτρα αυτά αφορούν την σύνδεση του έργου με το αποχετευτικό σύστημα Λάρνακας, την εγκατάσταση φωτισμού στους εξωτερικούς χώρους με αισθητήρες (φωτισμός χαμηλής έντασης που να είναι στραμμένος προς το έδαφος), ενώ εντός των τεμαχίων χωροθέτησης του έργου και κατά μήκος του δρόμου θα πρέπει να γίνει δενδροφύτευση με τη χρήση ιθαγενών ειδών.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η τοπιοτέχνιση της ανάπτυξης θα πρέπει να χωροθετηθεί στα όρια της προστατευόμενης περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί φυσικός φραγμός.

Προτείνεται, ακόμα, να αφαιρεθούν οι ακακίες από τα τεμάχια της προτεινόμενης ανάπτυξης και να αντικατασταθούν με ιθαγενή είδη βλάστησης.

Τονίζεται, τέλος, ότι θα πρέπει να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των κουνουπιών εντός της ανάπτυξης, ενώ θα πρέπει να αποφευχθούν κατασκευαστικές εργασίες κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου.

Στις 22 περασμένου Αυγούστου, το Τμ. Περιβάλλοντος εξέδωσε θετική γνωμάτευση (αιτιολογημένη διαπίστωση) σημειώνοντας ότι παρόλο που η περιοχή μελέτης εφάπτεται της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου NATURA 2000, το έργο θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή, εφόσον τηρηθούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα όρων της Αιτιολογημένης Διαπίστωσης και της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που είναι δεσμευτικά.

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend