Home ΛΑΡΝΑΚΑ Άρχισαν τα προβλήματα πριν καν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου και το Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού
Άρχισαν τα προβλήματα πριν καν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου και το Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού

Άρχισαν τα προβλήματα πριν καν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου και το Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού

Την έντονη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιτίου, προκαλεί η απόφαση του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, να προχωρήσει στην προκήρυξη θέσης διορισμού Δημοτικού Γραμματέα η οποία είναι κενή από το 2013.

Όπως υποστηρίζει το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου σε επιστολή, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών πρόκειται για αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο διορισμό Δημοτικού Γραμματέα ο οποίος θα είναι ο Δημοτικός Γραμματέας και του νέου ενοποιημένου Δήμου με τις εκλογές του Μαΐου 2024.

Τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Βουλή ψήφιζε τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι αντιδράσεις και διαφωνίες που υπήρχαν ήταν λίγο ή πολύ γνωστές. Κοινότητες και δήμοι είχαν ανοίξει, την περίοδο που προηγήθηκε της ψήφισης των νομοσχεδίων, τα χαρτιά τους αναφορικά με συμπάθειες και αντιπάθειες καθώς και τις προτιμήσεις ως προς τις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις. Παρόλα αυτά όπως φαίνεται, τα προβλήματα και οι διαφωνίες θα αρχίσουν να έρχονται στο προσκήνιο όσο ο χρόνος για εφαρμογή της νομοθεσίας θα εξαντλείται.

Πρόκειται μάλιστα για προβλήματα συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης των τοπικών αρχών που εάν δεν επιλυθούν εν τη γενέσει τους τότε, θα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των νέων τοπικών αρχών που θα δημιουργηθούν με αντίκτυπο φυσικά και στους δημότες.

Αντιδρά το Κίτι

Χαρακτηριστική περίπτωση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν είναι αυτή που αφορά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δρομολαξιάς Μενεού να προχωρήσει στην προκήρυξη θέσης διορισμού Δημοτικού Γραμματέα. Η προκήρυξη της θέσης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κιτίου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου, με τη ψήφιση τον Μάρτιο του 2022 του νέου Περί Δήμων Νόμου Ν.52(I)2022 η κοινότητα Κιτίου, όπως και οι κοινότητες Περβολιών και Τερσεφάνου, συγκροτούν μαζί με τον Δήμο Δρομολαξιάς Μενεού ένα νέο Δήμο με την επωνυμία “Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού” και έδρα τη Δρομολαξιά.

Ο Δήμαρχος του σημερινού Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού, λόγω σχετικών αναφορών που έγιναν, είχε δηλώσει ότι ενόψει της ενοποίησης δεν θα προχωρούσε ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού με τον διορισμό Δημοτικού Γραμματέα και θα ανέμενε με τη συγκρότηση του νέου Δήμου με τις εκλογές του Μαΐου 2024 αυτό να γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, οι θητείες των σημερινών Δημοτικών Συμβουλίων και Κοινοτικών Συμβουλίων παρατάθηκαν δια νόμου και με τον νέο νόμο δημιουργήθηκε ένα μεταβατικό στάδιο με σκοπό τη μετάβαση στους νέους Δήμους και συνενώσεις που τελικά συμπεριλήφθηκαν στον Νόμο 52(I)/2022.

Υπό τις περιστάσεις, εφόσον στον υπό συγκρότηση Δήμο της περιοχής μας, οι τρεις κοινότητες Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου είναι Κοινοτικά Συμβούλια και η Δρομολαξιά-Μενεού Δήμος, ο διοριζόμενος στη μεταβατική περίοδο Δημοτικός Γραμματέας, θα αποτελεί και το Δημοτικό Γραμματέα του νέου Δήμου.

Υποστηρίζουν επίσης πως ο Δημοτικός Γραμματέας ενός Δήμου συνιστά την ύψιστη θέση εκτελεστικού υπαλλήλου και ουσιαστικά πρόκειται για τον διευθυντή του Δήμου με πολλές εξουσίες και αρμοδιότητες.

Η ενέργεια λοιπόν αυτή, όπως αναφέρει η επιστολή δεν τους βρίσκει σύμφωνους για τους ακόλουθους λόγους:

Θα ήταν αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο ο διορισμός Δημοτικού Γραμματέα ο οποίος θα είναι ο Δημοτικός Γραμματέας του νέου ενοποιημένου Δήμου με τις εκλογές του Μαΐου 2024 για τις επόμενες δεκαετίες για όλες τις κοινότητες να επιλεγεί από το δημοτικό διαμέρισμα Δρομολαξιάς-Μενεού εν τη απουσία των άλλων Κοινοτήτων.

Τέτοια έγκριση για νέο διορισμό η οποία δεν έγινε σε τόσο μακρύ προηγούμενο διάστημα δεν πρέπει να ισχύει σε αυτό το μεταβατικό στάδιο που τάχθηκε για τη συζήτηση και λήψη ενεργειών προς την ενοποίηση. Δεν μπορεί με παραταθείσα θητεία το Δημοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς-Μενεού να αποφασίσει για άλλες τρεις μεγάλες κοινότητες στην απουσία τους.

Θεωρούμε το θέμα πολύ σοβαρό και αν επιτραπεί, εκτός από τις ενδεχόμενες νομικές προεκτάσεις του θα δημιουργήσει θέματα δυσπιστίας και γενικότερο παράδειγμα ανθενωτικών ενεργειών με την κάθε κοινότητα ή δήμο σε αυτό το μεταβατικό στάδιο να προβαίνει σε ενέργειες, επιβαρύνσεις, διορισμούς κ.α. που θα επηρεάζουν όλους στον νέο ενωμένο Δήμο.
Να διατηρηθεί ένα κλίμα αλληλοσεβασμού

Κληθείς από το Alphanews.live να σχολιάσει την αντίδραση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κιτίου, ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, επέλεξε να μην τοποθετηθεί επί της ουσίας της επιστολής διευκρινίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για επιστολή η οποία περιέχει γεγονότα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αρκέστηκε απλά να αναφέρει πως πρέπει να διατηρηθεί ένα κλίμα αλληλοσεβασμού.

Ερωτηθείς για τους λόγους που καθυστέρησε η προκήρυξη της θέσης, ο κ. Ανδρονίκου εξήγησε πως ο Δήμος δεν είχε προχωρήσει προηγουμένως στην προκήρυξη του διαγωνισμού γιατί πριν από την ψήφιση της μεταρρύθμισης υπήρχε σενάριο ενοποίησης το Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού με το Δήμο της Λάρνακας και ως εκ τούτου ένας τέτοιος διορισμός δεν θα βοηθούσε.

Ως εκ τούτου, εξήγησε, από τη στιγμή που το σενάριο δεν υλοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει. Καταλήγοντας, ο δήμαρχος εξήγησε πως ο δήμος έλαβε έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών για προκήρυξη διαγωνισμού για πλήρωση της κενής θέσης.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend